(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dat cannabis boordevol voordelen zit, daar twijfelen wij bij CNNBS.nl niet aan. Dus oud worden met een jointje, verdamper of edibles? Ja graag! Maar word je ook ouder dóór een jointje, verdamper of edibles? Ofwel, kan een cannabis-lifestyle je levensverwachting verlengen? Een goede vraag die het uitzoeken waard is.

Voor een goed onderbouwd antwoord op deze vraag wenden we ons tot de wetenschap. Anekdotisch bewijs is leuk, maar voor echte antwoorden moeten we toch bij de lange witte jassen zijn.

Gelukkig wordt er tegenwoordig steeds meer onderzoek gedaan naar cannabis. Met name nu er een langzaam maar zeker een einde komt aan de bijna 80 jaar waarin de wereld heeft geleden onder strikte cannabiswetten, inclusief de wetenschap.

In (nota bene) de VS gaat het als een dolle. In Canada vliegen de megabudgetten voor cannabisstudies je om de oren en Israël leidt de weg. Echter zijn dit momenteel vooral laboratoriumonderzoeken met muizen en computermodellen. Er is alleen een maar. De meeste studies zijn nog niet klinisch. We kunnen dus nog niet met 100 procent zekerheid zeggen of alle onderzoeksuitslagen ook voor ons mensen gelden.

Toch ligt er wat ons betreft genoeg informatie voor het oprapen, zodat we opzoek kunnen naar het antwoord op de vraag: leef je langer van wiet?

Nooit openbaar gemaakte studie

Onze zoektocht brengt ons eerst naar het jaar 1997. Naar verluidt is er toen een studie gedaan naar de werking van THC. Maar dat onderzoek is nooit gepubliceerd. De onderzoeksuitslagen werden waarschijnlijk stil gehouden omdat de bevindingen toentertijd niet in lijn waren met de strenge war on cannabis die de Verenigde Staten voerde. Totdat iemand kopieën in zijn bezit kreeg en die lekte. Waarvoor dank!

Uit dit geheime rapport zou blijken dat er onderzoek is gedaan met diverse dosissen THC bij ratten met allerlei aandoeningen. En aan het einde van het experiment hadden de ratten die THC kregen duidelijk een overlevingsvoordeel ten opzichte van de onbehandelde ratten. Een intrigerende conclusie. Of niet soms?

Sommige onderzoekers temperen het enthousiasme door te beweren dat er meer factoren waren die eraan kunnen bijdragen dat sommige ratten langer leefden. Deze factoren kunnen bijvoorbeeld variabelen zijn zoals het lichaamsgewicht, eetlust, stress of een bepaalde mate van angst.

Okay, maar hoe je het ook wendt of keert. De ratten die THC kregen langer leefden dan de ratten die het niet kregen. Laten we snel verder kijken.

Het effect van cannabis op gezondheid

Anno 2018 wordt er steeds meer bekend over cannabis omdat wetenschappelijk onderzoek eindelijk weer mogelijk is. [Beeld: Shutterstock/Mitch M]

Heeft cannabis direct een positieve invloed op je tijd hier op aarde? Anno 2018 weten we gelukkig veel meer over cannabis en we leren nog dagelijks bij. En met die hedendaagse kennis kunnen we in ieder geval wel stellen dat cannabis voordelen heeft voor onze gezondheid, zodat de kans dat je langer leeft groter wordt.

Wiet vermindert bijvoorbeeld stress en angst en zorgt voor een ontspannen en vrolijk gevoel bij heel veel mensen. Langdurige stress kan tot allerlei klachten leiden en zelfs dodelijk zijn. Dus door stress te verminderen met wiet kan je jezelf trakteren op een langer leven.

Zo, die is in de pocket. Maar er is meer.

De werkzame stoffen in cannabis, cannabinoïden genaamd, hebben veelbelovende resultaten laten zien bij het behandelen van talloze ziektes en het bestrijden van allerlei symptomen.

Cannabis helpt mensen met epilepsie, het prikkelbare darm syndroom, artritis, oogdrukproblemen, huidproblemen, slapeloosheid, spierspasmen bij MS, chronische pijn en nog heel veel meer. Bovendien zorgt ziek zijn ook voor stress. Dus hoe sneller je opknapt en hoe minder stress je hebt, hoe groter de kans op een langer en gelukkig leven.

En wat te denken van kanker. Afgezien van het feit dat medicinale cannabis veelbelovend lijkt bij het bestrijden van kanker, is aangetoond dat wiet mensen kan helpen om de huidige behandelmethodes beter te doorstaan. Vooral door het afnemen van de misselijkheid die chemo veroorzaakt en het bevorderen van de eetlust, nemen de overlevingskansen aanzienlijk toe.

Cannabis en de hersenen

En dan hebben we nog de neurologische gezondheid waarin cannabis een rooskleurige rol speelt. In het bijzonder zijn er veelbelovende signalen dat de cannabisplant kan helpen om veroudering van je hersenen tegen te gaan.

In een onderzoek uit 2017 bijvoorbeeld, vergeleken onderzoekers de hersenactiviteit van muizen die een dagelijkse doses THC kregen toegediend met muizen die geen THC kregen. Ze ontdekten dat THC hielp om het brein van de muis actiever te houden.

Uiteindelijk concludeerden onderzoekers dat THC en andere cannabinoïden hersenactiviteit kunnen stimuleren. En dit kan volgens wetenschappers helpen om de mentale traagheid af te wenden die soms gepaard gaat met ouderdom.

Verder suggereert onderzoek dat cannabis ook andere hersenaandoeningen kan behandelen. Veel onderzoekers geloven bijvoorbeeld dat cannabis kan helpen bij het verminderen of voorkomen van de opbouw van plaque in hersencellen die verband houden met de ziekte van Alzheimer. De werkzame stoffen in cannabis lijken zelfs in staat om hersenschade na een trauma te kunnen herstellen.

Net als fysieke aandoeningen kunnen neurologische aandoeningen bijdragen aan een kortere levensduur. Dus door de schade die door deze problemen wordt veroorzaakt te beperken, kan cannabis theoretisch de levensverwachting van een persoon verlengen.

Dus, leef je langer van wiet?

Hoe beter je gezondheid, hoe groter de kans dat je het langer uithoudt hier op aarde. [Beeld: Shutterstock/YanLev]

Terug naar onze oorspronkelijke vraag: zorgt wiet ervoor dat je langer leeft? Op basis van ons rondje langs een aantal onderzoeken, lijkt het correcte antwoord: niet direct. Met andere woorden, het is niet zo dat je na ieder jointje een paar minuten bij je leven kan optellen.

Maar er is wel veel bewijs dat op zijn minst suggereert dat wiet heel veel metale en fysieke gezondheidsvoordelen biedt. En hoe beter je gezondheid is, hoe groter de kans dat jouw lichaam en geest het langer uithouden hier op aarde.

Ten slotte hangen de maximale gezondheidsvoordelen van cannabis natuurlijk ook samen met de manier hoe je cannabis gebruikt. We weten allemaal dat roken niet gezond is. Dus wil jij langer leven met en door cannabis, overweeg dan een van de alternatieve manieren om zo lang mogelijk van jouw wietje te genieten.

[Openingsfoto: Shutterstock/KyryloKireiev]
(advertenties)