(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Iedere vrijdag brengen we je voortaan in een weekjournaal op de hoogte van de belangrijkste medicinale cannabiszaken van de afgelopen zeven dagen. Het beste van ons internetzusje Mediwietsite zogezegd. Met dit keer o.a. het opmerkelijke nieuws dat het Bureau Medicinale Cannabis de zoektocht naar een extra kweker van mediwiet – naast Bedrocan – staakt, terwijl er dus nog niemand gevonden is!

BMC trekt aanbesteding voor kweek mediwiet in

Al jarenlang heeft het bedrijf Bedrocan het monopolie in Nederland voor de teelt van legale medicinale cannabis. Begin dit jaar echter besloot de toezichthoudende instantie Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) dat er ruimte is voor een tweede producent. Er werd een tender uitgeschreven waarop belangstellende wiettelers (of tomatentelers die eens iets anders willen) konden reageren.

Maar deze week komt het nieuws vanuit BMC dat die tender gestaakt wordt. De reden is er eentje waarvan je denkt: wat een quatsch! BMC: ‘Bij een aanbesteding is het gebruikelijk dat deelnemers vragen kunnen stellen. Op basis van vragen die zijn gesteld over de proportionaliteit van de aanbesteding, is het Bureau voor Medicinale Cannabis tot de conclusie gekomen dat de huidige aanbesteding niet kan worden voortgezet.’

Tja, wie het weet mag het zeggen. Wat Mediwietsite erover te zeggen heeft lees je HIER

Ontdek de wonderbaarlijke effecten van terpenen in cannabis

Behalve cannabinoïden – waarvan de bekendste THC en CBD zijn – zitten er ook terpenen in cannabis, en ook die hebben een rol in de medicinale werking. Maar wat zijn terpenen nu precies en waartoe dienen ze bij medicinaal gebruik van cannabis?

Mediwietsite zocht het uit en zo leren we bijvoorbeeld over aromatherapie en etherische oliën. Wat terpenen in cannabis bijzonder maakt, is dat ze veel meer doen dan alleen geur en smaak toevoegen. Sterker nog, terpenen in wiet hebben ieder hun eigen, specifieke eigenschap. Net als de cannabinoïden dus. Zo zijn er terpenen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en slaap bevorderen, net als CBD. En ze zijn in staat om de werking van cannabinoïden te beïnvloeden!

Ook meer leren over deze bijzondere terpenen, klik dan HIER

Eigenaardig: Studie beweert dat cannabis geen pijn bestrijdt

Terwijl de bestrijding van chronische pijn praktisch overal erkend wordt als een aandoening waarbij cannabis verlichting kan brengen, komt er een Australisch patiëntenonderzoek waaruit zou blijken dat dit toch niet het geval is. Hoe zit dat?

Tijdens de studie zijn 1514 deelnemers 4 jaar lang gevolgd terwijl zij opioïde-medicatie gebruikten, aangevuld of afgewisseld met cannabis. Deze mensen hebben chronische, niet aan kanker gerelateerde pijn. Het Australische onderzoek zegt dus geen bewijs te hebben gevonden van een relatie tussen cannabisgebruik en pijnsterkte of pijninterferentie. Ook hebben zij geen bewijs gevonden dat cannabisgebruik het voorgeschreven gebruik van opioïden vermindert, of dat mensen het gebruik van opioïden vervingen met cannabis…

Dat staat dus allemaal vrij haaks op andere studies. Mediwietsite over het hoe & waarom: klik HIER

Cannabis en overgewicht – Wiet als hulpmiddel bij afvallen

Recreatieve cannabis consumenten associëren wiet wellicht met het verschijnsel vreetkick – waar op zich niks mis mee is natuurlijk – maar cannabis blijkt ook therapeutisch de andere kant op te werken: afvallen. En dat kan van pas komen nu steeds meer mensen lijden aan serieus overgewicht.

Mediwietsite dook de onderzoeken in en legt je precies uit waarvoor cannabis wel en niet kan helpen. Als je bewust bezig bent met voeding, de juiste voedingsstoffen eet en niet meer eet dan je nodig hebt, dan kan cannabis een metabolisme-verhogende effect hebben. Door dit effect kan cannabis je zelfs helpen bij het laten afnemen van lichaamsvet in de buikstreek. En laat dit nu net een van de ongezondste plekken zijn waar het lichaam vet opslaat.

Alles weten over afvallen met wiet, klik dan HIER

Hoe cannabis het leven van Rusty redde

De kop van dit artikel lijkt bijna op een animatiefilm over een hondje, maar dat is toch geenszins het geval. Mediwietsite start de werkdag altijd met een video, vaak eentje waarin mensen getuigen van hun persoonlijke, positieve ervaringen met medicinale cannabis. En zo is het ook bij deze video van Rusty Williams, die in de VS zelfs werd gedeeld door presidentskandidaat Bernie Sanders!

Bij Rusty werd tot zijn schrik zaadbalkanker ontdekt. Niet alleen de diagnose was een klap in zijn gezicht, maar ook het feit dat hij niet voldoende was verzekerd om direct de benodigde operatie en behandeling te ondergaan. Hij ging opzoek naar alternatieven en die vond hij in cannabis. Toen hij toch behandeld werd, redde cannabis zelfs zijn leven. Hoe dat precies verliep, vertelt hij HIER in deze video.

Mediwietforum

Tot slot van dit tweede Mediwietsite Weekjournaal willen we graag nog wijzen op het lezersforum dat bij de website hoort: MEDIWIETFORUM.

Al meer dan 2,5 duizend mensen zijn inmiddels lid van het forum, waarop je kunt discussiëren met andere medicinale cannabisgebruikers of een vraag kunt droppen waarop je graag een goed antwoord wilt vinden. Aanmelden is eenvoudig, het is gratis en dankzij de koppeling met Mediwietsite blijf je zo dus 100% op de hoogte van alles wat er gaande is in de fascinerende wereld van medicinale cannabis!

[openingsbeeld:  ElRoi/Shutterstock, alle overige foto’s zijn ook van Shutterstock, voor de credits zie Mediwietsite]
(advertenties)