(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Onder de kop ‘Anti‐tumoural actions of cannabinoids‘ heeft het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Pharmacology een studie gepubliceerd waaruit de potentie blijkt van cannabinoïden – de werkzame bestanddelen in cannabis – als behandeling van kanker.

Cannabis tegen bijwerkingen kankerbehandeling

Tot nu was vooral het bestrijden met cannabis van de bijeffecten van de ‘normale’ kankerbehandeling met bestraling en chemotherapie bekend. Zo ervaren patiënten minder pijn en bijwerkingen en wekt wiet de eetlust weer op die door de chemo in het gedrang komt. Voor het verlichten van bijwerkingen wordt medicinale cannabis dan ook veelvuldig voorgeschreven in tientallen landen.

Maar de vraag die nog steeds niet afdoende is beantwoord door de wetenschap: kan cannabis kanker ook daadwerkelijk genezen?

Potentie van de phytocannabinoïden

Reden voor de Duitse onderzoeker Burkhard Hinz van het Rostock University Medical Center om zich juist op die vraag te storten: wat is de potentie van cannabinoïden voor de directe behandeling van kanker? Zijn bevindingen zijn in juli gepubliceerd in het vakblad British Journal of Pharmacology, en ze zijn veelbelovend.

Om helemaal correct te zijn: het gaat om de werking van de zogeheten phytocannabinoïden. Dat is wat eenvoudig gesteld de plantversie van de zogenoemde endocannabinoïden. Ze komen van nature voor in de cannabisplant en die is daarmee uniek in de plantenwereld.

THC moleculen binden zich aan de cannabinoïden-receptor, die zich hoofdzakelijk manifesteert in het zenuwstelsel en betrokken is bij pijnsensatie, geheugen, humeur en eetlust… [foto: Juan Gaertner/Shutterstock]

Cannabinoïden stoppen groei tumoren

Eerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat cannabinoïden kankercellen kunnen stoppen om zich te delen en het gezonde weefsel kunnen binnendringen, en wellicht de bloedtoevoer naar tumoren kunnen blokkeren, zo schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift.

‘Sommige studies geven ook aan dat cannabinoïden in staat zouden zijn om het menselijk immuunsysteem te versterken tegen de groei en verspreiding van tumoren.’

Nu noodzaak voor klinische onderzoeken

Professor Burkhard Hinz van Rostock University Medical Center waakt natuurlijk voor overdreven optimisme, want alles wat er beweerd wordt over een medicijn tegen kanker ligt onder een vergrootglas, laat staan als het gaat om een ‘drug’ zoals cannabis die in grote delen van de wereld nog steeds illegaal is.

‘Maar er is nog steeds behoefte aan additionele kankermedicijnen. In deze context komt er steeds meer data beschikbaar uit preklinische modellen die suggereert dat cannabinoïden anti-kanker effecten uitlokken in diverse stadia van kankerprogressie.’

Maar modellen zijn nog steeds geen realiteit, zeker niet in de medische wetenschap en dus sluit ook Hinz af met een oproep: ‘Klinische studies zijn nu dringend noodzakelijk om de impact van cannabinoïden op kankergroei en de genezing van patiënten te bestuderen.’

Het volledige onderzoek ‘Anti-tumoural actions of cannabinoids’ vind je HIER

(advertenties)