(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zoals jullie weten test Bio Bertje drie verschillende wietsoorten onder twee verschillende LED kweeklampen. In een van de kasten kregen sommige planten wel heel erg witte toppen! Alsof het met sneeuw bedekte bergtoppen zijn. Maar of hij er blij mee moet zijn, daar is Bertje nog niet over uit… 

Hoi lieve Lezers!

De laatste keer heb ik jullie verteld dat zich in een van mijn twee kasten een raar fenomeen voordoet. Bij drie verschillende planten (2 Tangie planten en 1 Serious Happiness) kleurt de bovenkant van de hoofdtop namelijk spierwit.

10 weken bloei - pic 19 -snowcap Tangie

Eerst dacht ik dat daar wel een hele dikke laag met kristallen op moest zitten, maar bij nadere inspectie bleek het toch iets heel anders te zijn. Het bovenste gedeelde van de hoofdtop groeit gewoon helemaal ZONDER bladgroen! Het plantenmateriaal onder kristallen is gewoon helemaal wit… Het ziet er wel ongelooflijk mooi uit, bijna zoals met sneeuw bedekte bergtoppen.

Ik had zoiets eerder al een keer in een Canadees magazine gezien. Daar werd uitgelegd dat het met de golflengte van het licht van de gebruikte LED-installaties te maken heeft. Maar nadat ik met meerdere kweek-experts gesproken heb, blijkt dat dit fenomeen ‘light bleaching’ genoemd wordt. Door een te hoge lichtintensiteit vormt de plant geen bladgroen meer. Light bleaching (bleken door het licht) komt zelden voor maar gebeurt meestal bij LEDs. Het kan ook bij goed geventileerde HPS lampen voorkomen als de top erg dicht op de lamp groeit.

10 weken bloei - pic 3 - overzicht kleine kast

Omdat de lampen niet hoger konden, stonden de toppen op het laatst nog maar op 5 centimeter van de lampen

Ik had dit fenomeen alleen in de kast met de sanlight led-modules uit Oostenrijk. De producent geeft wel aan dat de lampen het beste op 30 cm afstand boven de planten gehangen kunnen worden, maar omdat mijn plantjes verder gegroeid zijn en de lampen niet meer hoger konden had ik bij deze drie planten op het laatst nog maar een afstand van 5 cm tot de LEDS!

Dat de witte toppen echt minder potent zijn, geloof ik pas als ik het met mijn eigen longen heb geproefd

Omdat de lichtintensiteit per kwadraat toeneemt wanneer de afstand tot de lamp korter wordt, ga ik ervan uit dat de lichtintensiteit gewoon te groot voor deze planten is geweest en ze daarom begonnen te ‘bleachen’. Een artikel over light bleaching vertelde me dat de kristallen minder cannabinoïden zouden bevatten. En dat de gebleekte wiet daarom ook minder potent is, maar dat geloof ik pas als ik het met eigen longen geproefd heb…

Volgende keer ga ik jullie over de oogst van mijn LED-wiet berichten… Tot dan, groetjes van Bio Bertje.

(advertentie)