(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De planten van Bio Bertje staan nu vier weken in bloei en de toppen beginnen zich mooi te vormen. Alleen gebeurde er iets in zijn kweekruimte wat Bertje maar moeilijk kon verklaren. Uit reguliere zaden groeide namelijk de ene na de andere hermafrodiet. Je begrijpt natuurlijk wel dat Bertje hier niet vrolijk van werd, jammer genoeg kon hij hier niemand anders dan zichzelf de schuld voor geven…

Hoi, lieve Lezers!

Toen ik vorige week een hermafrodiet tussen mijn Tangie planten ontdekte, schrok ik me natuurlijk een ongeluk! In de dagen daarna bekeek ik mijn planten heel nauwkeurig om er zeker van te zijn dat ik niet nog meer hermafrodieten in mijn kweekruimtes had staan. Een van de SSBK (Starbuds Sister x Biker Kush) planten van Hortilab was al heel duidelijk een vrouwtje met toppen en alles erop en eraan. Je zult begrijpen dat ik not amused was toen ik op deze plant na 4 weken bloei een mannelijke pollenzak ontdekte!

Ik was er eerst niet 100% zeker van (de pollenzak was nog heel klein) en heb deze gewoon weggeknipt en de plant verder laten bloeien. Twee dagen later heb ik weer een mannelijke pollenzak gevonden op deze plant, en was ik er zeker van: deze plant was ook een hermie! Met pijn in mijn hart heb ik de plant omgehaald en uit de kast verwijdert. Niets aan te doen helaas…

Het verraste me wel heel erg dat juist uit reguliere zaden een hermie-plant groeide, dit is eigenlijk alleen mogelijk als planten heel erg gestrest zijn

Het verraste me wel heel erg dat juist uit reguliere zaden een hermie-plant groeide, dit is eigenlijk alleen mogelijk als planten heel erg gestrest zijn. Maar ik vertroetelde mijn babies toch? Dat kon het niet zijn… …dacht ik.

overzicht na 4 weken bloei - pic 8

Gelukkig zijn niet alle planten hermies geworden…

Foutje, bedankt!

Pas twee dagen later ontdekte ik de reden voor de ontwikkeling van de hermies. Ik moest om 4:30 ’s ochtends naar het toilet toen ik tot mijn verbazing zag dat het licht in een van mijn kasten aanstond?! In de kast met de 420-Sunfactor LED-lampen, precies de kast waar de Tangie en de SSBK hermies stonden, was midden in de donkere periode het licht aangegaan.

Ik ging kijken en zag dat bij de timer drie vakjes fout ingedrukt waren, het licht ging daardoor midden in de donkere periode 1,5 uur aan! Waarschijnlijk had ik per ongeluk bij het hoger hangen van de lampen de drie vakjes ingedrukt. Een van de stekkers gleed namelijk uit mijn handen en viel daardoor boven op de timer.

Dit is stress pur-sang voor de planten… Een onderbreking van 1 minuut in de donkere periode is al stress voor de planten en kan je al opmerken aan de ontwikkeling van de bloei. Een onderbreking van 1,5 uur is dus helemaal funest! De bloeiende planten reageren daarop en schakelen terug naar de groeifase. plotseling groeien de kleine bladeren in de toppen heel erg en gaan de toppen strekken. De planten schieten dan door.

dorgeschoten Tangie - pic 4

Hier zie je duidelijk hoever de Tangies doorgeschoten zijn

Ik heb de timer natuurlijk meteen weer correct ingesteld en laat de planten nu zonder stress verder bloeien, de tijd dat de donkere periode onderbroken werd (ca. 10-14 dagen) hebben de planten nu langer nodig voor ze uiteindelijk klaar zijn. Dit laat zien dat je ook als ervaren grower altijd een fout kan maken, maar van fouten leer je en wordt de volgende kweek (hopelijk) beter. Uiteraard hou ik rekening met deze domme fout in de vergelijking van de twee verschillende LED’s.

Volgende keer ga ik jullie meer over de ontwikkeling van de toppen onder de LED’s vertellen…tot dan, groetjes en fijne feestdagen!

Bio Bertje

(advertentie)