(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Je moet over wat geduld beschikken, maar de ingrediënten voor deze vet coole ijsbong heb je waarschijnlijk wel in huis. Hij bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit bevroren water en rookt superlekker! Zo maak je er zelf een, handen uit de mouwen dus!

Zo maak je een ijsbong

Struin om te beginnen even door je huis op zoek naar een paar (plastic) kommetjes en haal wat plastic bekers in huis om mallen mee te maken voor je ijsbong. Ook heb je duct-tape, een plantenspuit met water en een bowl nodig met een aansluitende (bamboe) buis om een pijpkop van te maken. Wees creatief en roei met de riemen die je hebt, gebruik je fantasie. En oh ja.. Als je het water dat je voor je ijsbong gebruikt eerst even laat koken, zal je ijsbong nog mooier worden want dan bevriest het water helemaal transparant. We beginnen met de basis.

basis

De basis van je ijsbong maak je met behulp van twee kommen en twee kleinere kommen. De kleinere kommen houden de binnenkant van je bong hol, zet ze vast met wat duct-tape. De ruimte tussen de twee kommen vul je met water. Dan laat je de boven en onderkant van je ijsbong in de vriezer bevriezen. Ondertussen ga je aan de slag met de hals van je ijsbong.

hals

Voor de hals van je ijsbong ga je op zoek naar een cilindervormige mal. De mal op de foto hierboven is eigenlijk een mal voor ijs-shotglaasjes maar als je een beetje creatief bent kun je natuurlijk gemakkelijk zelf iets fabriceren. Denk bijvoorbeeld aan plastic bekertjes met in het midden een stuk PVC-buis of een stuk bamboe of iets dergelijks. Maak je mallen, vul ze weer met water en zet ze in de vriezer.

hals2

Als alles goed hard bevroren is kun je de onderdelen aan elkaar vast laten vriezen. Haal de stukken ijs voorzichtig uit de mallen. Als ze niet los willen laten kun je er aan de buitenkant wat lauw kraanwater overheen laten lopen om het ijs los te smelten. Niet te lang onder de kraan houden uiteraard, anders hou je niets over.

Om de delen van de hals aan elkaar te laten vriezen, smelt je de aan elkaar te zetten delen even op de bodem van een koekepan op een laag vuurtje zodat ze perfect plat zijn. Vervolgens druk je ze snel tegen elkaar terwijl ze nog nat zijn. Hou even vast tot ze samensmelten en zet ze meteen terug in de vriezer. Nu is het tijd om de basis op dezelfde manier in elkaar te zetten.

basiskommen

Het proces voor de basis gaat hetzelfde als voor de hals. Even smelten dus en op elkaar drukken en vasthouden tot ze vastvriezen. Dan rap terug in de vriezer.

gaten

Wanneer alles weer goed hard is bevroren is het tijd om de gaten in de basis te maken. Met een hete schroevendraaier (even heet stoken op je gasfornuis) maak je twee gaten in de basisbol. Een bovenop om de hals van de ijsbong op aan te sluiten en een aan de zijkant schuin naar beneden om de bamboe pijp straks in te kunnen schuiven. Probeer de bamboe pijp er mooi strak in te krijgen zodat er geen valse lucht wordt aangezogen straks. Mocht het gat toch iets te groot zijn, spuit er dan voorzichtig wat koud water op en laat het een paar minuten vriezen, herhaal dit net zo vaak tot het gat perfect aansluit op de bamboe stok. Tijd om de basis en de hals aan elkaar vast te maken.

fusie

Inmiddels weet je wat je te doen staat. Smelt de hals en de basis op elkaar zoals je al de hele tijd hebt gedaan en monteer je bowl op het bamboe. Mochten er ergens nog gaatjes tussen de bevroren lassen zitten dan kun je die dichten door er met de plantenspuit water op te spuiten en dat dicht te laten vriezen.

ijsbong2

Zó, en nu is het moment eindelijk aangebroken om te genieten van een welverdiende en knetterstonede sessie met je zelfgemaakte koele bong. Vul hem met wat water en bong er lustig op los!

[Met dank aan  voor deze doe-het-zelf handleiding]
(advertenties)