(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ga je binnenkort een weekendje naar Berlijn, sla het Hanf Museum daar dan zeker niet over. Tot en met 22 oktober exposeert de Nederlandse wiet-imker Kevin Janssen daar namelijk met cannabiskunstwerken, die hij al jaren maakt om de cannabisplant te normaliseren. Hier is alvast een voorproefje van de expositie. 

Kevin Janssen is niet zomaar een imker, maar een die speciale cannabis- en CBD-honing maakt, met bijen die daar speciaal voor getraind zijn. Dat is op zich al een reden op zich om eens een potje honing te bestellen, maar Kevin is niet alléén een imker. Naast de honingproductie maakt hij namelijk ook kunstwerken van wietplanten, en die zijn tot 22 oktober in het Berlijnse Hanf Museum te bewonderen.

Kevin’s kunst gaat niet alleen over wietplanten maar het bevát ook wietplanten, en dan niet alleen de bladeren. Van over de hele wereld krijgt de imker namelijk vrouwelijke maar ook mannelijke en hermafrodiete wietplanten toegestuurd, die vervolgens aan de muur belanden. Sommige kunstwerken stellen alleen een blad tentoon maar Kevin Janssen gebruikt zelfs ook gehele planten met wortels en al.

De eigen teelt van de kunstenaar kun je trouwens ook bewonderen, want Kevin kweekt zelf ook cannabisplanten voor zijn bijen in het veld. Dit zijn voornamelijk landrassen die Kevin van bevriende kwekers krijgt, en waar zijn bijen dan ook erg lekker op gaan.

Normaliseren met kunst

Zo’n veertien jaar geleden begon Janssen met zijn ‘cannaseum’ zoals hij zijn werk noemt. Hij deed dat om te laten zien dat wietplanten niet de verderfelijke planten zijn zoals ze in de mainstream media worden neergezet, maar dat cannabis een prachtig gewas is waar van alles van gemaakt kan worden. Inclusief kunst dus, want de wietplanten hangen in het Hanf Museum letterlijk aan de muur. Kevin perst en droogt ze zoals in een herbarium, en maakt daar vervolgens zijn schilderijen mee.

Tegenwoordig is het gelukkig al een stuk beter gesteld met de normalisatie van cannabis, mede door de legalisering in van oudsher grote prohibitie landen zoals Amerika en Canada. Toen Kevin veertien jaar geleden echter met het maken van zijn cannabiskunst begon was dat anders. Het viel hem op dat de meeste mensen uit zijn omgeving de plant niet accepteerden, terwijl cannabis juist zoveel goeds kan brengen. Met zijn kunst wilde de kunstenaar dan ook niet alleen de plant zelf in een spotlight zetten, maar ook wijzen op de grote fout die overheden maken door de plant te verbieden.

Het is dan ook extra toepasselijk dat Janssen juist in Berlijn exposeert, aangezien Duitsland inmiddels ook plannen heeft om in ieder geval het gebruik van cannabis te legaliseren. Naast Berlijn hing zijn werk eerder in de cannabis museums van Amsterdam en Barcelona in Spanje, alwaar de wietwetten met de komst van diverse cannabis clubs tegenwoordig ook een stuk soepeler zijn.

Ben je dus binnenkort in Berlijn te vinden, breng dan meteen een bezoek aan de tentoonstelling van Kevin Janssen in het Hanf Museum aldaar. De expositie loopt nog tot 22 oktober. Wil je zijn natuurlijke cannabishoning proberen, dan kun je daarvoor terecht op mysterybees.com.

 

(advertentie)