(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een week geleden maakte je kennis met CannaTommy, winnaar van de Dokter Groen Special kweekkast. Vandaag beschrijft hij hoe hij de kast en het bijbehorende hydrosysteem opbouwde, en plant hij alvast drie ontkiemde AK Choco Kush zaden in steenwolblokjes. Kweekverslag coming up!

Hallo CNNBS lezer, en welkom bij mijn tweede verslag hier. Vorige week heb ik me aan jullie voorgesteld. Ik vertelde over het winnen van de Dokter Groen Special kweekkast en de kweekplannen voor dit jaar. Maar voordat het echte kweken kan beginnen, moest de DGS eerst opgebouwd worden natuurlijk.

SWC systeem

Ik heb eerder gekweekt op hydrocultuur, maar dit was DWC (Deep Water Culture) en RDWC (Recirculating Deep Water Culture). Het mooie aan dit Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem is dat je het op drie verschillende manieren kunt gebruiken. Het komende jaar kweek ik in de DGS steeds één plant. Het systeem wordt ingericht als SWC (Shallow Water Culture), een variant op DWC kweken.

Afhankelijk van hoe je het systeem gebruikt, staat in de instructies duidelijk uitgelegd wat je nodig hebt. In deze blog van G-Tools vind je daarvoor nog wat handige aanvullende tips. Hier kwam ik ook tegen dat de lekbak en deksel los te koop zijn. Ik heb al wilde plannen om volgend jaar er ook een te gaan gebruiken in de moestuin, eens kijken hoe de aardbeien het erop doen…

Voor mijn medicijnenvoorraad is het top om deze, door Dokter Groen reeds bewezen kweekmethode te volgen. Prettig is dat dit systeem ook werkt als eb- en vloedsysteem of met druppelirrigatie. En werkelijk alles zit erbij om dit uit te voeren, zelfs kweekbakken, pH/EC-meter en drie-componenten voeding van GHE.

Ik vond de kast gemakkelijk op te bouwen en een stuk degelijker dan de tenten waar ik normaal gesproken in kweek. Nadat ik alle koppelingen goed had vastgedraaid, heb ik het systeem gevuld met water. Dit om te checken of het systeem waterdicht is. Alles bleek goed te werken! En meteen is ook het systeem goed doorgespoeld en heb ik bekeken hoe je het voedingswater ververst. Dit is echt zo gedaan en het past in twee emmers: er gaat in totaal ongeveer 20 liter water in het SWC-systeem.

Ontkiemen

De AK Choco Kush zaden heb ik in een nat koffiefilter (in een plastic zakje) gedaan om ze te ontkiemen. Na twee dagen chillen in het zakje aan de binnenkant van een keukenkastje was er bij alledrie de zaden al een mooie wortel zichtbaar. Nu de DGS klaar staat kunnen deze zaailingen meteen een perfecte start krijgen.

In een maatbeker heb ik hun allereerste liter voedingswater gemaakt. Dit is een milde oplossing met van iedere fles GHE-voeding 0,5 ml, waarna de EC op 1,2 uitkomt. Met 0,75 ml pH-min kwam de pH strak op 5,5 uit. Ik heb de steenwolblokjes even laten weken in dit voedingswater, waarna ik ze voorzichtig uit heb geschud in de wasbak. In het begin gebruik ik altijd handschoenen om de kwetsbare zaailingen te verplaatsen.

In de steenwolblokjes zit al een mooi gaatje, wat ik ideaal vind voor een wat dikkere stam (zoals een stek bijvoorbeeld heeft). Ik zet de blokjes echter op de kop en prik een gaatje met een tandenstoker. Nu heeft de zaailing een mooi strak gaatje om haar wortels in te verankeren.

Ik ga voor mooie, korte en stevige zaailingen. Als je ze op tijd onder voldoende licht zet voorkom je dat ze al snel gaan strekken om het licht te zoeken. Dit wordt uiteraard geen enkel probleem met de 160 Watt G-Bars kweeklamp erboven. Om de jonge plantjes te laten wennen aan het sterke LED-licht hang ik de lamp in het begin op één meter afstand. Naarmate ze groter worden, groeien ze in eigen tempo naar het licht toe.

Deze week verblijven de jonge zaailingen nog even in de propagator; ik heb eerder gemerkt dat het zaadkapje dan ook wat makkelijker vanzelf loskomt. Ondertussen loopt het systeem alvast met water, dit komt de luchtvochtigheid voor de jonge plantjes ten goede. De komende week ga ik het kleine spul een beetje babysitten. Ik ben heel benieuwd of ik jullie volgende week al kan laten zien dat ze zelf uit het systeem drinken!

Peace, CannaTommy

(advertenties)