(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is niet dat Bio Bertje de hele oogst eerst moest oproken om erachter te komen, maar eindelijk is die dan wel hier: de conclusie van Bio Bertje’s vergelijkende LED-testkweek tussen de 420-Sunfactor lamp en de Oostenrijkse Sanlight modules. 

Serious Happiness, Tangie en SSBK onder LED

Na een lange stilte van mij, door overweldigend veel werk, laat ik jullie dan toch mijn eindconclusie weten over de prestaties van de twee geteste LED kweeklampen. Zoals jullie hier konden lezen heb ik na 10,5 weken bloei geoogst. De kwaliteit van de gedroogde wiet was UITSTEKEND kan ik jullie alvast verklappen. Zowel de wiet van de planten onder de 420-Sunfactor-installaties als ook de wiet van de planten onder de Sanlight-modules is van dezelfde kwaliteit als ik van planten onder HPS licht gewend ben. Alle toppen barsten van de trichomen en de terpenen komen duidelijk naar voren in de sterke geur. Tot zover dus een geslaagde oogst!

Foto 3

De groei- en bloeitijd onder LED was bij mijn kweek hetzelfde als onder HPS. De ontwikkeling en gezondheid van de planten verliep goed en zonder problemen. Het is dus alleen nog kijken naar de opbrengst in de twee testruimtes.

Normaliter kan je als ervaren kweker onder een HPS lamp een opbrengst halen van 1 gram per Watt. Dat is altijd mijn doel voor een kweek, dan ben ik heel tevreden. Ik kweekte voor deze LED-test altijd onder een 600 Watt HPS lamp, en dat betekent dus dat ik aan het eind van de rit graag 600 gram wil hebben om met een voldaan gevoel aan een nieuwe ronde te kunnen beginnen.

Sanlight

Ik had 10 planten in mijn G-tools kast staan onder 12 Sanlight modules van ieder 30 Watt, samen dus 360 Watt aan Licht. Deze 10 planten hebben in total 279 gram opgeleverd, dat zijn 279/360 = 0,775 gram droge wiet per Watt.
Omdat ik uit reguliere zaden kweekte waren er ook wat mannetjes bij die ik moest weghalen, waardoor er een verloren plaats in de kast ontstond. Ik had daardoor eigenlijk nog twee extra planten in deze kast kunnen kweken. De gemiddelde opbrengst per plant was 27,9 gram, dat betekent dat ik nog 55,8 gram extra had kunnen oogsten als de kast wel vol geweest was.
Als je deze correctie meerekent dan komt de opbrengst van de Sanlight modules dus op: 335/360 = 0,93 gram per watt. Een UITSTEKENDE opbrengst voor deze LED-kweek waarmee ik heel tevreden ben. Ik ga deze modules zeker meer gebruiken.

420-Sunfactor

In deze ruimte had ik 11 planten onder twee 420-Sunfactor modules (255 Watt per module) en een Spectrabox-module van 300 Watt, bij elkaar opgeteld 810 Watt aan licht. Deze 11 planten hebben in total 369 gram droge wiet opgeleverd, en dat zijn dus 369/810 = 0,455 gram per Watt.

Maar ook in de grote kast waren planten uit regulier zaad (en hermies van Tangie) en daarmee opnieuw een ‘verloren’ plek in de kast. Ik had eigenlijk nog vier planten extra in deze kast kunnen zetten. De gemiddelde opbrengst per plant was 33,6 gram, en dat betekent dat ik nog 134,4 gram extra had oogsten kunnen als de kast wel vol geweest was. Als je deze correctie bij de oogst optelt dan komen de 420-Sunfactor lampen in mijn kweek uit op: 504/810 = 0,62 gram per Watt.

Dit is een GOEDE oogst voor een LED-installatie, maar wel iets minder dan de opbrengst die ik van een HPS kweeklamp gewend ben. Daar staat wel tegenover dat de 420-Sunfactor lampen een stuk gebruiksvriendelijker zijn dan de losse modules van Sanlight. Ik zal deze lampen verder nog gebruiken om bij te verlichten wanneer het in de zomer te warm wordt in mijn kweekruimte.

Foto 1

Samengevat

De nieuwste ontwikkelingen van LED-installaties zijn nu goed geschikt om de hele kweek te gebruiken, inclusief het afbloeien van de planten. De opbrengsten zijn bijna gelijk en de besparingen aan stroom en water zijn duidelijk. In de zomer hebben de lage temperaturen zelfs een voordeel en zorgen ze voor een beter klimaat dan HPS lampen. Ik kan iedere Cannabis-liefhebber aanraden het te proberen, de natuur gaat je dankbaar belonen!

Omdat mijn werkdruk nog steeds heel groot is, gaat mijn column voorlopig niet meer iedere week verschijnen, maar een keer in de maand, of om de twee maanden… Tot over een tijdje dus!

Bertje

(advertentie)