(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Iedere thuiskweker zal gruwelen bij de gedachte van een hermafrodiete wietplant in zijn kweektent. Tot zijn schrik ontdekte Bio Bertje er in deze negende kweekweek maar liefst drie! Dat betekent niet alleen dat hij ineens drie planten minder heeft, maar ook dat er nu zaden in zijn wiet zullen groeien… Horror!

Hoi, lieve lezers!

Mijn schatjes bloeiden mooi verder in week 9 en ontwikkelen meer en meer witte kroontjes. Deze witte draden zijn de stampers van de bloemen van de planten. In het begin, als de stampers uit de toppen groeien, zijn ze helemaal wit. Pas later, als de toppen rijpen tegen het einde van de bloei, worden ze bruin. Tenzij een stamper bevrucht wordt door een mannelijke stuifmeelkorrel (‘pollen’ in het Engels), want dan wordt die vrijwel meteen bruin.

Bruine stampers…

Toen ik bij een nadere inspectie van mijn planten meerdere bruine haartjes (stampers) ontdekte, begonnen mijn alarmbellen meteen te rinkelen. Ik wist dat ik iedere nu plant heel nauwkeurig moest controleren. Ik heb geen mannelijke planten in mijn kweektent of ergens in de buurt, dus moest er ergens in mijn Homebox kweektent wel een hermafrodiete plant staan! Een hermafrodiet is een tweeslachtige plant, en is zowel vrouwelijk als ook mannelijk. Dat betekent dat er vrouwelijke bloemen én mannelijke bloemen (stuifmeelknoppen) op dezelfde plant groeien, en dat is HORROR!

Ik haal de planten daarom één voor één uit de tent, en bekijk ze van top tot teen. Ik check alle nodes op de stammen hierbij extra goed. Nodes zijn de punten op de stam waaruit de zijtakken groeien. Hier groeien de mannelijke knoppen ook het vaakst, meestal verstopt onder een vrouwelijke bloem die ook uit de node groeit. Tot mijn schrik vind ik op drie planten verstopte mannelijke bloemen die al rijp en open zijn. Dat betekent dat ze hun stuifmeel al hebben losgelaten. Overal waar een stuifmeelkorrel op een witte stamper terechtgekomen is, is deze bevrucht geraakt en wordt dan bruin. Hier gaan nu zaden in de buds groeien…

Herma-schade beperken

Ik besproeide de planten daarop met water om het stuifmeel te neutraliseren. Als stuifmeel namelijk nat wordt werkt het niet meer, en kan het de stamper niet meer bevruchten. Daarna sneed ik de hermafrodiete planten meteen af, op de hoofdstam direct boven de aarde, en gooide ze in een plastic zak bij het afval ver weg van mijn tent. Dit om zeker te zijn dat er niet nog meer stuifmeel vrijkomt, en er nog meer stampers bevrucht raken.

De gezonde groene kleur en de voorspoedige groei van de toppen laat zien dat de SANlight EVO4-120 LED-lampen en de Bio Nova voeding supergoed werkt. Mijn LED’s branden in deze fase op 100% vermogen, en hangen 30 cm boven de toppen van de planten. De voeding geef ik nog steeds op de halve dosering van de aanbevolen waardes, omdat de EC-waarde van mijn kraanwater al zo hoog is.

Ik hoop dat ik de herma’s op tijd ontdekt heb, en er niet te veel zaden in mijn resterende vrouwelijke planten gaan groeien. Nu is het afwachten en hopen op het beste…

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje.

(advertentie)