(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Laten we er maar eens een cliché ingooien want die zijn doorgaans zo waar als een koe. Voorkomen is beter dan genezen! Dit gaat helemaal op als het om de binnenteelt gaat. Kweekruimtes binnen zijn namelijk afgesloten van de buitenwereld, waardoor ongedierte er geen natuurlijke vijand heeft. Zo voorkom je negen keer een plaag. 

Wietplanten binnen zijn extra kwetsbaar voor ongedierte omdat die daar geen natuurlijke vijanden hebben. Een paar insecten kunnen daardoor snel tot een plaag uitgroeien, en dat wil je niet want dan zul je ze moeten bestrijden. Bestrijding met pesticiden is slecht voor je gezondheid en natuurlijke middeltjes werken vaak niet 100%. Voorkomen dus, hier zijn 9 tips voor binnenkwekers tegen ongedierte.

Tip 1. Gebruik een inlaatfilter

Omdat ongedierte in een kweekruimte binnen geen natuurlijke vijand heeft, kunnen een paar insecten daar snel een plaag worden. De andere kant van die medaille is dat je een kweekruimte binnenshuis gemakkelijk hermetisch voor insecten kunt afsluiten. Doe dat dan ook en gebruik naast je koolstoffilter op de luchtuitgang, ook een filter voor je luchtinlaat. HEPA filters zijn het best en houden alles wat groter is dan 0,3 micrometer tegen. Geen zin om geld voor een HEPA filter uit te geven? Gebruik dan op zijn minst een filterdoek, bijvoorbeeld deze van de Action.

Tip 2. Hou je kweekruimte schoon

Hygiene is een belangrijk wapen tegen insecten en schimmels, die dood plantmateriaal maar wat graag komen opruimen. Geef ze daar dus geen kans voor en hou je kweekkast vrij van afgestorven blaadjes. Laat ook geen aarde slingeren en hou ook de ruimte buiten je kweektent vrij van dood organisch materiaal en stof. Goed dieven helpt om de beluchting te verbeteren en weerhoudt de eerste beestjes, die meestal als eerste de onderste blaadjes van je planten aanvreten.

Tip 3. Hou temperatuur en luchtvochtigheid op peil

Het klinkt misschien logisch, maar gezonde planten hebben een veel betere weerstand tegen ongedierte. Ongedierte en schimmels gedijen vaak juist bij te hoge en te vochtige omstandigheden. Zorg daarom voor een goede luchtcirculatie en een goede luchtafvoer om de temperatuur en de luchtvochtigheid mee te kunnen controleren. Geef je wietplanten liever wat vaker kleine beetjes water dan in één keer een hele sloot. Niet alleen is dat beter voor hun gezondheid en weerstand, maar het voorkomt ook een te hoge luchtvochtigheid.

Tip 4. Laat geen huisdieren toe

Laat katten en honden niet bij je wietplanten komen, ze kunnen insecten van buiten meenemen. Foto: Jaralrat Starngam, Shutterstock

Honden en katten lopen vaak buiten en insecten(eitjes) kunnen gemakkelijk in hun vacht mee naar binnen liften. Zorg er daarom voor dat je huisdieren niet bij je huisplánten in de buurt kunnen komen. Wees zelf trouwens ook voorzichtig als je net van buiten komt. Doe je schoenen en je jas uit voor je een kijkje bij je wietplanten gaat nemen.

Tip 5. Start met goede aarde

Potgrond van grote tuincentrums bevat soms al insecten, eitjes, schimmels of larven. Kies daarom altijd voor een kwalitatieve aarde van een in deze branche gerespecteerd bedrijf. Wanneer je écht 100% zeker wil zijn dat er geen beestjes uit je aarde komen kruipen, kun je het eerst verhitten in de oven, 20 tot 45 minuten op 72 graden zou alle schimmels en beestjes moeten doden. Het is echter wel een beetje omslachtig en je doodt hiermee ook het goede bodemleven. Het is daarom belangrijk dat je je aarde na deze operatie wel weer opnieuw verrijkt met nuttige bacteriën en schimmels.

Tip 6. Kweek hydrologisch

Als je het risico van ongedierte uit de aarde helemaal wil vermijden moet je hydrologisch kweken. Hydrologische mediums zijn inert, wat betekent dat er helemaal geen enkel leven in zit. Ook geen voeding trouwens maar dat geef je zelf via het water. Hydrologische kweekruimtes zijn (als je het goed doet) superschoon en supersteriel waardoor hydrokwekers veel minder vaak met ongedierte te maken krijgen.

Tip 7. Geef compostthee

Compostthee voedt en beschermt wietplanten tegen ongedierte. Foto: Shutterstockphoto3, Shutterstock

Compostthee is niet alleen een natuurlijke plantenvoeding die je zelf kunt maken, het bevat ook nog eens micro-organismen (microbes) die je wietplanten tegen ongedierte beschermen. Je kunt het in hydrologische systemen gebruiken en op aarde. Sproei het op de bladeren en het laat een beschermende laag achter tegen ongedierte, geef het via de wortels en het is een bron van voedingsstoffen voor een gezonde beschermende bodem. Voor hydrokwekers is het belangrijk dat je voedingsreservoir belucht wordt wanneer je er compostthee bij doet en je niet meer dan 1 deel compostthee op 20 delen voedingswater gebruikt.

Tip 8. Doe aan combinatieteelt

Combinatieteelt is een prima biologische manier om ongedierte af te schrikken. Kweek dus naast wietplanten ook eens wat andere plantjes zoals knoflook, uien en bieslook in je kweekruimte. Dat kan gemakkelijk in dezelfde potten als je wietplanten. Kijk hier voor een lijst met geschikte plantensoorten en wat ze doen. Gebruik binnen alleen de afschrikkende planten, buiten kun je insecten ook weglokken door aantrekkende planten te kweken, maar dan wel een stukje van je wietplanten weg natuurlijk.

Tip 9. Kweek lieveheersbeestjes

Kweek in je kweekruimte ook eens wat lieveheersbeestjes. Dit zijn namelijk een soort waakhonden voor je wietplanten aangezien ze zo’n beetje alle andere insecten wel rauw lusten. De truc is om de lieveheersbeestjes niet gewoon in je kweektent los te laten, maar ze in leven te houden. Ze hebben niet veel nodig, een donker plekje, een natte natuurspons en wat rozijnen voor als er geen insecten zijn, das alles.

[Openingsfoto: Aleksandar Kamasi, Shutterstock]
(advertenties)