(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Meestal worden wietplanten als monocultuur geteeld en staan er geen andere gewassen rondom de dames. Toch kan het verstandig (ongediertebestrijding) en lucratief zijn om juist wel andere plantjes in de buurt van de cannabis te zetten. Waarom combinatieteelt geen gek idee is!

Planten beschermen en voeden

Bij permacultuur worden natuurlijke grondstoffen gebruikt of nagebootst om de levensvatbaarheid van de oogst(en) te verhogen. Combinatieteelt is een van de vele technieken die onder permacultuur vallen. Bij combinatieteelt worden verschillende gewassen dicht bij elkaar geteeld om de kwaliteit en de productiviteit te verhogen. Het doel is natuurlijk om een beter en schoner eindproduct te verkrijgen door middel van verbeteringen op het vlak van bestrijding van ongedierte, toediening van voedingsstoffen en het oogsten.

Milieuvriendelijker

shutterstock_1743768

Een wietplant doet het vaak beter en veiliger met andere planten eromheen… [foto: Yarygin/Shutterstock]

Het gebruik van kunstmatige samenstellingen ter verbetering en bescherming van een gewas is een recente ontwikkeling in de teelt. Permacultuur, daarentegen, is een integrerend onderdeel van de historie van de landbouw over de hele wereld, met eeuwenoude wortels, die vanaf het begin van de 20ste eeuw weer in opkomst is. Hoewel men in de landbouw onder bepaalde omstandigheden, vooral vanuit economisch oogpunt, de voorkeur heeft gegeven aan synthetische voedingsstoffen, kiezen sommige cannabistelers ervoor over te stappen op een organische en meer milieuvriendelijke manier om hun tuin te onderhouden.

Monocultuur mag dan voor velen de normale situatie zijn, maar komt in de natuur niet voor: er zijn zo goed als geen voorbeelden die niet door de mens zijn geïnitieerd

De noodzaak van organische, veilige en volledig natuurlijke gewassen wordt steeds groter. De cannabiswereld is wat dat betreft geen uitzondering. Monocultuur mag dan voor velen de normale situatie zijn, maar komt in de natuur niet voor: er zijn zo goed als geen voorbeelden die niet door de mens zijn geïnitieerd.

Zelfs als teler die op goed geluk te werk gaat, alles zelf doet en alle aandacht aan zijn planten besteedt, kun je onverwachte omstandigheden, zoals ongedierte of ongunstige weersomstandigheden, nooit voorkomen. In die gevallen heb je veel baat bij een paar infiltranten in je kweekruimte! Bovendien is er een enorme variatie aan gewassen waarmee je kunt combineren. Het resultaat zou een heel gevarieerde en verrukkelijke tuin kunnen zijn.

Combinatieteelt voor cannabis: gewassen die ongedierte weren

Goudsbloem: Weert witte vlieg en andere insecten door middel van een chemische stof die in de grond en uiteindelijk ook in naburige planten wordt afgescheiden, waardoor deze bestand worden tegen insecten.

Digitalis of vingerhoedskruid: Trekt Dicyphus Hesperus aan, een insect dat helpt witte vlieg, bladluizen en spintmijt te bestrijden.

Verbascum of toortsen: zie vingerhoedskruid.

Koriander: Weert bladluizen en spintmijt.

Munt: Weert bladluizen. De menthol trekt ook nuttige insecten aan.

Knoflook: Weert bladluizen, slakken, Japanse kevers, wortelmaden en zelfs sommige dieren. Werkt ook als natuurlijk middel tegen schimmels.

Dille (of venkel, komijn en anijs): Weert spintmijt, bladluizen en rupsen door hun natuurlijke vijanden aan te trekken: wespen.

shutterstock_33949798

Een goede kweker denkt na over een milieuvriendelijke en effectieve combinatieteelt… [foto: Jiri Vaclavek/Shutterstock]

Basilicum: Weert allerlei insecten en slakken doordat de bladeren een insectenwerende stof afscheiden.

Balsemwormkruid: Weert motten.

Chrysanten: Bestrijden schadelijke insecten en aaltjes door de pyrethrine in de plant (een stof met insectenwerende eigenschappen).

Nuttige metgezellen

Zonnebloem: Trekt nuttige mijten en insecten aan die spintmijt, varenrouwmuggen en schildluis eten.

Duizendblad: Trekt sluipwespen en lieveheersbeestjes aan.

Er zijn nog veel meer manieren waarop je je cannabisplanten kunt beschermen, vooral als je van een eerdere teelt weet op welke insecten je met name moet letten. Isoleer het probleem of overweeg om iets te planten dat deze insecten erg lekker vinden: als je ze niet kunt uitroeien, kun je er maar beter voor zorgen dat ze een ander gewas aantasten. Vlinders vinden bijvoorbeeld dille, venkel en peterselie erg lekker.

Combinatieteelt voor cannabis: voeding optimaliseren

Alfalfa of luzerne: Zorgt voor stikstof. Kan worden gebruikt als stikstofrijke laag tijdens cultivering; snoei de planten en laat het plantenmateriaal op de grond liggen.

Komkommerkruid (of andere planten uit de smeerwortelfamilie): Zorgt voor extra voedingsstoffen. Planten uit de smeerwortelfamilie dienen als meststof door de vorming van voedingsstoffen en mineralen via hun diepe wortels. Daardoor zijn deze planten ideaal voor buitentuinen, hoewel sommige van deze planten ruimte nodig hebben, omdat ze zich snel verspreiden. Net als luzerne kan de plant worden gesnoeid en kan het plantmateriaal als bodembedekking worden gebruikt.

Klaver (microklaver, witte, rode en paarsrode klaver): Zorgt voor extra voedingsstoffen. Klaver zorgt op dezelfde manier als komkommerkruid voor extra spoorvoedingsstoffen. Het verhoogt ook het stikstofgehalte van de grond: tijdens de afbraak van organisch materiaal komt stikstof vrij, die door andere organismen kan worden gebruikt. Bovendien beschermt de plant als levende bodembedekker de grond rond de cannabisplanten en wordt de waterdistributie verbeterd doordat de plant met zijn ondiepe wortels water vasthoudt. Kies bij middelgrote plantenbakken voor binnen voor microklaver of witte klaver.

Hoornbloem: Zorgt voor extra voedingsstoffen. Dient als levende bodembedekker, kan worden gesnoeid en als mest worden achtergelaten.

Combinatieteelt voor cannabis: verhoging van de productiviteit

Kamille: Zorgt voor calcium en kalium. Deze stoffen komen bij afbraak vrij als voeding voor de cannabisplanten, die daardoor sterker worden en sterkere stelen ontwikkelen. Verhoogt ook de olieproductie van naburige planten en geeft zwavel af als natuurlijk middel tegen insecten.

Brandnetel: Verhoogt de olieproductie van naburige planten. Dit heeft een positieve invloed op de het THC-gehalte van de cannabistoppen.

Duizendblad: Verhoogt de olieproductie van naburige planten. Voorkomt ook erosie door bescherming van de bovenste lagen.

Oregano (of marjolein): Verhoogt de productie van naburige planten. Trek ook nuttige insecten aan.

Dit artikel is geschreven door Sylent Jay en een uitgebreide(re) versie staat op het weblog van Sensi Seeds

[openingsfoto: Yarygin/Shutterstock]
(advertentie)