(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

RollingStoned Top 50 #16 Dagelijks.. oké bijna dagelijks komen er wel nieuwe lampen, kweeksystemen en theorieën om meer wiet te kweken op de cannabismarkt, helemaal nu ze in Amerika ook los gaan op legale cannabis. Maar als we even nuchter de zaken op bekijken; welke kweekmethoden zijn nou eigenlijk gewoon beproefd en bewezen goed bevonden? We zetten ze in september van 2016 voor je op een rijtje zodat je zeker weet waar je als thuiskweker écht wat aan hebt.

Wanneer je wiet kweekt voor jezelf wil je natuurlijk de grootst mogelijke opbrengst. Iedere gram scheelt je toch al snel zo’n 8 euro die je niet hoeft uit te geven, en daarnaast verbruikt een beetje kweekruimte toch best wat stroom. Met deze beproefde en bewezen kweektechnieken haal je het meeste uit je tent.

Wietkwekers zijn altijd op zoek naar manieren om hun opbrengsten te verhogen. Of dat nou kleine hobbykwekers zijn of de grote jongens, iedereen wil het meeste wiet uit zijn duurbetaalde stroom halen. Het loont de moeite om wat te experimenteren en dat wordt dus ook veelvuldig gedaan. Met wietplanten wellicht meer dan met welke andere planten dan ook. De volgende kweekmethoden zijn beproefd en hebben bewezen meer oogst op te leveren.

Haal het meeste uit je lamp

Een van de meest invloedrijke factoren op je oogst is het licht. Licht is voor wietplanten wat voeding voor mensen en dieren is. Hoe meer ze ervan krijgen, hoe zwaarder ze worden. Het loont daarom de moeite om zo efficient mogelijk met je kweeklicht om te gaan. Kijk kritisch naar je kweekruimte en dan vooral je lamp. Je kunt zonder extra investering winst behalen wanneer je lamp niet op de juist hoogte hangt. Led kweeklamp fabrikanten geven de optimale hoogte aan, check wat dat is en pas de hoogte zonodig aan. HPS lampen hang je op 10% van het aantal Watts in centimeters, dus een 600 Watt op 60 cm en een 150 Watt hang je op 15 cm boven je toppen. Fluorescente kweeklampen zoals T-neon en spaarlampen kunnen zo dicht mogelijk op de planten zonder dat het te heet wordt. Vergeet kweeklampen en reflectiekappen ook niet tijdig af te stoffen. Ze trekken stofjes aan en hoewel je het niet altijd met het blote oog kunt zien houdt zo’n stoflaagje kostbaar kweeklicht tegen.

DSC_1531

Barney’s Cheese opbrengst nam flink toe door het gebruik van extra reflecterende Yield Panels.

Ook op het gebied van reflectie is een hoop winst te behalen. Hoe efficiënter de wanden van je kweekruimte het licht reflecteren, hoe minder licht er verloren gaat. Witte wanden reflecteren al een stuk beter dan donkere wanden maar het beste gebruik je een zilverkleurige reflecterende wand. Om het licht goed op je planten te laten vallen is het daarbij belangrijk dat je reflecterende wand een hamerslag structuur heeft en niet egaal vlak is. Kweektenten zijn vaak al met zulk materiaal bekleed, wie daar nog winst op wil halen kan zogenaamde Yieldpanel reflectieplaten kopen. Deze reflecteren licht superefficiënt en weerkaatsen 95% van het licht en behouden hun reflecterende waarde door een speciale ultradunne glascoating.

Scroggen

Scroggen is een kweektechniek die je in staat stelt om de maximale opbrengst per plant te halen. De techniek heeft in feite ook alles met het licht te maken want door te scroggen zorg je er voor dat alle toppen van een plant op dezelfde optimale hoogte groeien om zoveel mogelijk licht op te vangen. Het is de bedoeling om met behulp van een horizontaal geplaatst rek of gaas de plant zo breed te laten worden dat je een egaal bladerdek van toppen krijgt. Hoe het precies in zijn werk gaat lees je hier.

flo52

Links een scrog, rechts een SOG. Door meer planten te kweken hoeven ze niet voor te groeien en ben je met een SOG sneller klaar.

Sea Of Green

Een SOG of Sea Of Green, levert je hetzelfde egale bladerdek als een scrog, alleen dan door heel veel planten op een vierkante meter te laten groeien. Het grote voordeel van een SOG ten opzichte van een scrog is dat de totale kweektijd veel korter duurt. Omdat je zoveel planten kweekt op een kleine ruimte hoeven de planten afzonderlijk niet groot te worden en kun je de groeifase gewoon overslaan. Hierdoor kun je vaker per jaar oogsten en heb je dus meer wiet per jaar. Je kunt wietplanten bij een SOG in één grote bak met aarde zetten of ze apart in potten laten groeien. 16 of zelfs 25 planten op een vierkante meter levert je razendsnelle cyclussen op, het kost je alleen wel wat meer zaden of stekken. Hoe het werkt lees je hier.

Dieven

Het is bekend dat de hoofdtoppen van een wietplant het meeste gewicht opleveren. Deze toppen krijgen het meeste licht, zijn voor de plant het belangrijkste omdat deze waarschijnlijk eerder stuifmeel zullen opvangen en bevatten daardoor ook het meeste hars (met THC). Veel laag groeiende topjes zullen nooit goed ontwikkelen, omdat ze te weinig licht vangen. Ook kosten deze topjes je bij het knippen een hoop werk. Het is dus beter om deze topjes aan het begin van de bloeifase weg te knippen. Dieven doe je ongeveer in de tweede week van de bloeifase, dan kun je namelijk goed inschatten welke topjes wel, en welke niet veel zullen opleveren. Voor ieder topje dat je beneden wegknipt gaat er meer energie naar de hoofdtoppen. Wat je precies moet doen en laten bij het dieven lees je hier.

Dief alle kleine topjes en takjes nu weg voor grotere toppen in oogsttijd

Dief alle kleine topjes en takjes weg voor grotere toppen in oogsttijd

Bloeivoeding

In de bloeifase worden de toppen gevormd. Om dit goed te kunnen doen heeft een wietplant voldoende meststoffen nodig, en dan met name fosfor en kalium. Gelukkig hoef je deze stoffen niet zelf te mengen, er is een keur aan voorgemengde flesvoeding voor bloeiende planten beschikbaar. Wie zijn wietplanten goed op maat (niet te veel en niet te weinig) weet te voeden zorgt voor een optimale topontwikkeling. Over het belang van fosfor en kalium in de bloeifase lees je hier.

Langer licht voor autoflowers

Kweek je binnen autoflowers dan kun je die flink dikker laten worden door het licht wat langer aan te laten. Een autoflower heeft geen 12 uur durende donkere periode nodig dus zet haar gerust op 20 uur licht en 4 uur donker. Het kost je wat meer stroom maar je autoflowers zullen aanzienlijk meer opleveren. 24 uur in het licht zetten kan ook, al raden wij toch aan om in ieder geval een korte donkere rustperiode van 4 uur aan te houden.

Think Big TD1

De toppen van een autoflower als Think Big kunnen behoorlijk corpulent worden wanneer je ze lekker lang met licht verwent.

Genetica

Een van de gemakkelijkste manieren om meer wiet te kweken is door te starten met een soort die om haar gulle opbrengsten bekend staat. Een Big Bud of een PowerPlant levert nu eenmaal meer op dan bijvoorbeeld een sativa dominante hazesoort. Het is maar waar je voorkeur naar uitgaat natuurlijk, maar kies je zaden wijs. Ga je voor smaak, effect of veel opbrengst, het ligt allemaal vast in de genetica.

CO2

Naast licht en water en voeding heeft een wietplant ook CO2 nodig om te groeien. Er zit in principe voor de meeste kweeksituaties meer dan genoeg CO2 in de lucht, maar je dient wel voor genoeg aanvoer ervan te zorgen. Gebruik dus een afzuiger met voldoende capaciteit voor de aanvoer van verse lucht en laat de lucht in je kweekruimte goed circuleren met (zwenk)ventilators. Een zwenkventilator is het beste aangezien deze niet steeds op één vaste plek blaast. Heb je een vaste ventilator, richt deze dan vlak boven je bladerdek onder de lamp zodat de takken lichtjes in de wind bewegen.

Wanneer je je planten met het licht tot het uiterste drijft (minimaal 600 Watt per vierkante meter) kan het zin hebben om extra CO2 aan de ruimte toe te voegen. De stofwisseling kan dan veel sneller waardoor je een aanzienlijke winst kan behalen. Het is dan wel zaak om ook de water en voedingsbeurten en de temperatuur erop aan te passen. CO2 toevoegen doe je dus zo.

Hydrokweken

Last but not least kun je een hoop winst behalen, met name tijdens de groeifase, door hydrologisch te kweken. Dit vergt echter wel wat meer kweekkennis en het is absoluut noodzakelijk dat je de pH-waarde en de EC-waarde van je voedingswater meet. Door hydrologisch te kweken kun je alles zelf aansturen en worden de wortels van je wietplanten op hun wenken bedient. Ook krijgen ze veel meer zuurstof en omdat ze niet door de aarde hoeven te werken ondervinden ze veel minder weerstand bij het groeien. Dit alles zorgt ervoor dat een wietplant met name veel sneller groeit en wanneer je goed op maat voed, de toppen ook maximaal dik kunnen worden. Een aanzienlijke winst in tijd en opbrengst dus, dat hydrokweken. Lees hier wat de verschillende mogelijkheden zijn.

eb en vloed

Combineer hydro met een sea of green zoals hier en ga voor snelle dikke oogsten!

Dat waren ze, hopelijk hebben we geen beproefde kweekmethoden vergeten. Mocht je er zelf toch nog een aan toe te voegen hebben, voel je vrij om het hieronder in de comments te plaatsen. Succes met je grootste opbrengst ooit 😉

(advertenties)