- Help Lieve Muna, mijn Apple Fritters vergelen in de bloeifase
- Column • Drama voor Britse cannabisbeurs ‘Product Earth’
- Giveaway! Al 30 jaar mountain high met The Original Cones
- Grondlegger wietproef, CanAdelaar en drugshistoricus over legale wiet
- New school F1-hybride Ice Cream Haze heeft het allemaal!
- NL-studie • CBD vermindert THC-effect niet maar versterkt ’t juist!
Extra CO2 aan je kweekruimte toevoegen, zo doe je dat
RollingStoned Top 50 # 48 Wietplanten hebben niet veel nodig om te kunnen leven, groeien en bloeien. Je kunt gerust zeggen dat het bescheiden wezentjes zijn. Een beetje liefde, licht, wat aarde, verse lucht en water is al genoeg om je eigen rokertje te kweken. Wanneer je wietplanten echter tot het uiterste drijft met krachtige kweeklampen, komt er een moment waarop ze niet langer genoeg CO2 uit de lucht alleen kunnen halen. Extra CO2 aan de kweekruimte toevoegen kan dan voor een hoop extra opbrengst zorgen en zo te merken hebben jullie daar wel oren naar.
Er zijn veel opbrengstverhogende kweektechnieken maar er is er geen een die zoveel impact heeft als een extra portie CO2 in de kweekruimte. Daarmee kun je namelijk een effectieve opbrengstverhoging van liefst 20% mee halen! Kleine hobbymatige kwekers vinden het echter vaak lastig om met CO2 te werken, maar dat is niet nodig. Ook kleine kweekruimtes kunnen van extra CO2 profiteren, zo voeg je CO2 toe voor meer opbrengst.
Wanneer het om extra CO2 toevoegen gaat, moet je een paar dingen weten om je planten er echt van te laten profiteren. Cannabisplanten ademen CO2 in in plaats van zuurstof. Ze doen dat via hun stomata, dat zijn kleine mondjes op de bladeren van wietplanten die kunnen openen en sluiten. In de lucht zit standaard al genoeg CO2 voor planten om te kunnen ademen, door deze concentratie aan CO2 in de lucht te verhogen, kan de stofwisseling van wietplanten veel sneller verlopen waardoor je tot 20% meer opbrengst kunt realiseren, maar dan moet je het wel goed doen.
De grap is dat het alleen zin heeft om CO2 toe te voegen, wanneer de wietplanten tekort hebben aan de CO2 die standaard in de lucht zit. Dit gebeurt alleen wanneer je je wietplant tot maximale prestaties dwingt met krachtige kweeklampen. In een kleine hobbyruimte met bijvoorbeeld wat spaarlampen, zal CO2 toevoeging niets extra’s opleveren omdat de planten al meer dan genoeg CO2 uit de lucht kunnen halen en geen behoefte hebben aan extra CO2.
Met CO2 voer je als het ware de motor van je wietplant op, zodat ze meer licht aankan
Wanneer er echter meer licht op je wietplant schijnt dan ze effectief door fotosynthese in groei kan omzetten, help CO2 om ervoor te zorgen dat ze wel al het licht kan gebruiken. Met CO2 voer je als het ware de motor van je wietplant op, zodat ze meer licht aankan. En doordat je meer licht kunt gebruiken, zal de plant ook sneller groeien en uitbundiger bloeien en dat levert gewoonweg meer oogst op. CO2 Toevoeging kan ook heel handig zijn in de zomer, want hierdoor kunnen wietplanten een hogere temperatuur aan, ze zijn minder gevoelig voor warmte en lichtstress.
Voor hobbykwekers met bijvoorbeeld een krachtige LED kweeklamp of een grote HPS lamp van 600 Watt of meer, kan extra CO2 een goede manier zijn om de opbrengst te verhogen. CO2 Emmers of zakken zijn voor dit doel goed geschikt. Dit soort emmers zoals bijvoorbeeld de Bio Bucket produceren CO2 door middel van schimmels. Een bijgeleverd pompje pompt de CO2 rijke lucht in de kweekruimte. Deze CO2 emmers zijn gemakkelijk in het gebruik en volkomen veilig.
Voor- en nadelen
Door extra CO2 toe te voegen kun je maximaal gebruik maken van lichtenergie en zo je oogst met 20 procent verhogen. Als extraatje kunnen wietplanten hierdoor beter tegen hogere temperaturen (tot 30 gaden). Als je krachtige hete lampen gebruikt kan het hierdoor makkelijker zijn om de temperatuur onder controle te houden. Met CO2 kun je je kweekruimte ook afsluiten en heb je minder last van geur aangezien je geen wietlucht uitblaast. CO2 uit een generator zorgt ook voor een maskerende geur waardoor je ook minder last hebt van wietluchtjes.
Je hebt minimaal 600 Watt of meer aan licht per vierkante meter nodig om je planten van de extra CO2 te laten profiteren
Heb je echter maar een kleine kweeklamp zoals bij een microkweek of in de RollingStoned kweekkast, dan heeft extra CO2 toevoegen niet veel zin. Je hebt minimaal 600 Watt of meer aan licht per vierkante meter nodig om je planten van de extra CO2 te laten profiteren. Wanneer je echt een hoge concentratie aan CO2 (1200 tot 1500 ppm) in je kweektent wil realiseren dan moet je deze waarschijnlijk hermetisch afsluiten zodat er geen CO2 weglekt, hoewel dat in de meeste hobbymatige kweekruimtes niet echt nodig is. Wil je veel CO2 toevoegen dan kan dat een kostbare zaak zijn, maar voor ongeveer 70 euro heb je al een emmer die het CO2 gehalte 65 dagen lang tot zo’n 1200 ppm kan verhogen.
CO2 tijdens de groei en bloei
CO2 is het meest effectief tijdens de groeifase, hier zul je echt merken dat wietplanten er sneller door groeien. Door CO2 in de groeifase te gebruiken kun je grotere planten kweken in minder tijd. In de bloeifase zal CO2 vooral in de eerste twee tot drie weken van de zichtbare bloei voor een snellere en betere topontwikkeling zorgen. Wanneer de bloei verder ontwikkeld heeft het extra CO2 toevoegen minder effect als in deze beginfase van de bloei. Sommige kwekers blijven echter CO2 toevoegen tot aan het einde van de bloeifase, maar je kunt een hoop CO2 besparen door het alleen in de beginfase van de bloeiperiode te gebruiken.
Extra CO2 toevoegen
Aangenomen dat je een kweekruimte hebt met voldoende licht om extra CO2 ook effectief te gebruiken, is het vrij gemakkelijk om dit met een CO2 emmer te doen. De huidmondjes waarover we eerder spraken zijn in het donker (’s nachts dus) gesloten, dus in de nacht kun je de pomp van de CO2 emmer uitzetten. Alleen overdag dien je CO2 toe te voegen.
Omdat CO2 zwaarder is dan lucht, zou je het van boven op je planten moeten laten ‘vallen’ alsof het regen is. Probeer de CO2 emmer dus ergens bovenin je kweekruimte op te hangen, of laat de slang bovenin de ruimte uitkomen. Bij voorkeur zo ver mogelijk van je afzuiger vandaan, het zou immers zonde zijn als de CO2 direct weer de tent wordt uitgezogen. ’s Nachts kan de CO2 emmer zogezegd uitstaan en om CO2 te besparen hoef je hem pas een half uur na het aangaan van je lamp in te schakelen. Dan is de stofwisseling in de plant namelijk goed op gang gekomen en kan ze van de CO2 verrijking profiteren. Een half uur voor de lichten uit gaan kun je de pomp van de CO2 emmer dan weer uitschakelen. Zo staat je CO2 emmer in totaal een uur korter aan als je kweeklamp.
Waarschuwing!
Hoewel de CO2 verrijking middels een CO2 emmer niet direct gevaarlijke concentraties aan CO2 in de lucht oplevert, is het toch belangrijk dat je voorkomt dat je de lucht direct inademt. CO2 is al gevaarlijk wanneer de lucht die je inademt 1% CO2 bevat, en de CO2 emmer verhoogd de concentratie maar tot iets van 0,12 procent, dus daarmee loop je niet direct risico’s. Voor de zekerheid kun je echter het beste zo plannen dat je de CO2 emmer tijdig uitschakelt wanneer je in je kweekruimte moet zijn.
(advertentie)