- Help Lieve Muna, mijn Apple Fritters vergelen in de bloeifase
- Column • Drama voor Britse cannabisbeurs ‘Product Earth’
- Giveaway! Al 30 jaar mountain high met The Original Cones
- Grondlegger wietproef, CanAdelaar en drugshistoricus over legale wiet
- New school F1-hybride Ice Cream Haze heeft het allemaal!
- NL-studie • CBD vermindert THC-effect niet maar versterkt ’t juist!
Zomerse hitte? 8 tips om je kweekruimte koel te houden
Een zinderend hete zomer is leuk als je op het strand ligt met een ijskoude mojito in je handen… Maar voor je wietplanten op de zolderkamer of in de schuur is het minder fijn. Als het kwik in je kweekruimte te hoog oploopt kunnen je wietplanten verdrogen en zal de groei vertragen. Toppen harden ook niet goed uit als het te warm is, dus doe er wat aan!
Wanneer je van plan bent om de hele zomer binnen door te kweken, dien je wel de nodige maatregelen te nemen om je kweekruimte op de juiste temperatuur te houden. Als het namelijk te heet wordt, dan vertraagt de groei. Dat niet alleen maar je wietplanten zullen ook hittestress ondervinden. Bladeren verdorren en krullen op, omdat ze simpelweg meer vocht verliezen dan de wortels kunnen aanvullen. Als bloeiende wietplanten het te heet hebben, zullen toppen niet goed hard worden maar worden ze licht van gewicht en luchtig van structuur.
De juiste temperatuur voor wietplanten
Voor de goede orde herhalen we eerst nog maar eens wat de juiste temperatuur (en luchtvochtigheid) in je kweekruimte zou moeten zijn. Is het stelselmatig warmer, doe er dan wat aan met één of meer van de volgende verkoelende kweektips.
- Zonder CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC
- Met CO2 toevoeging: 26.5 – 32ºC
- In de laatste twee weken van de bloeiperiode met gereduceerde CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC
- ‘s Nachts: ‘s nachts is het aan te raden de temperatuur in ieder geval boven de 15ºC te houden. Laat de temperatuur ’s nachts niet meer dan 10 graden zakken ten opzichte van de dagtemperatuur.
- Voedingswater: 23ºC
- Luchtvochtigheid voor stekken: 70 tot 80%
- Luchtvochtigheid in de groeifase: 40 tot 70%
- Luchtvochtigheid in de bloeifase: 20 tot 40%
8: Gebruik een thermo- en hygrometer
Meten is weten. Om de temperatuur (en luchtvochtigheid) in de gaten te houden heb je een thermometer nodig. Omdat temperatuur in directe relatie staat met de luchtvochtigheid, heb je ook een hygrometer nodig. Een gecombineerde min-max meter is handig want dan weet je hoe warm of koud het maximaal wordt bij de dames.
7: Meer lucht afzuigen
Gebruik een afzuiger met voldoende capaciteit voor jouw kweekruimte. Vooral als je weet dat het in jouw kweekruimte snel heet kan worden, omdat je bijvoorbeeld op zolder kweekt. Afzuigers zuigen namelijk warme lucht uit je kweekruimte, zodat verse lucht door de onderdruk je kweekruimte in stroomt.
De capaciteit van afzuigers wordt aangegeven in kubieke meters per uur. Dat is de hoeveelheid lucht die ze kunnen verplaatsen in één uur. Meet de inhoud van je kweekruimte (lengte x breedte x hoogte) en zorg voor een afzuiger die deze inhoud aan lucht in 5 minuten of minder kan verplaatsen.
Een dimbare afzuiger met overcapaciteit is ideaal. Deze kun je in de winter dimmen, en in de zomer op volle toeren laten draaien om veel warme lucht te verplaatsen. Sommige afzuigers hebben zelfs een ingebouwde thermostaat (fancontroller), en passen automatisch het toerental voor je aan.
6: Laat kweeklampen overdag uit
Als het overdag buiten erg heet wordt, moet je het binnen niet erger maken door je lampen juist dan te laten branden. Een simpele maar effectieve truck is om je lampen alleen ’s nachts te laten branden. Hierdoor verlaag je niet alleen de algehele temperatuur in je kweektent maar verklein je ook het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur.
5: Gooi ballast overboord
De ballast of het voorschakelapparaat wat je nodig hebt voor een HPS lamp kan erg heet worden. Monteer de ballast daarom buiten je kweekruimte als dat mogelijk is. Dat scheelt een hoop hitte. Niet alleen dat, maar het is ook nog eens veiliger om de ballast buiten de vochtige kweekruimte te houden. Een magnetische (analoge) ballast monteer je natuurlijk altijd op een brandwerende ondergrond.
LED kweeklampen hebben geen ballast maar wel een adapter die enigszins warm kan worden. Soms zit deze adapter ingebouwd maar soms ook niet. Monteer deze ook buiten je kweektent of -kast indien mogelijk.
4: Isoleer
Een kweekruimte die geïsoleerd is, is makkelijker op temperatuur te houden. Niet geïsoleerde zolders worden constant blootgesteld aan extreme hitte of kou. In de winter zorgt isolatie ervoor dat het niet te koud wordt voor de planten en dat een pak sneeuw op het dak lekker blijft liggen, en dus niet je kweekruimte verraad omdat jouw dak als enige in de hele straat sneeuwvrij is.
3: Stap over op LED
Als je nog met HPS kweeklampen kweekt, stap dan in ieder geval in de zomer over op LED kweeklampen. LED kweeklampen produceren ook warmte maar aanzienlijk minder dan HPS kweeklampen. Toegegeven; het ís even een investering maar wat is geld als je daardoor het hele jaar lekker door kunt kweken?
2: Kweek sativa’s in de zomer
Sativa’s worden niet voor niets zomerkoninginnetjes genoemd. Geintje, dat is niet waar. Maar het zou wel een goede naam zijn want sativa’s voelen zich doorgaans wel thuis in tropische temperaturen. In ieder geval hebben sativa’s over het algemeen minder moeite met warmte dan indica’s. Dit komt omdat ze in snikhete gebieden rond de evenaar geëvolueerd zijn. Autoflowers komen uit noordelijke gebieden en kunnen juist heel slecht tegen overmatige hitte.
1: Maak wietplanten weerbaar
Sativa’s zijn van nature al wat weerbaarder tegen de warmte maar wist je dat er ook toevoegingen zijn die wietplanten weerbaarder maken? Silicium, zeewier en huminezuren om precies te zijn. Daarbij wordt het beschermende effect tegen de hitte van zeewier en huminezuren zelfs nog verder versterkt als je deze twee toevoegingen combineert.
Silicium kun je toevoegen door gebruik te maken van Mills Vitalize of BAC Silica Power. Zeewier zoek je niet op het strand maar koop je in de vorm van zeewiermeel. Huminezuren zitten al in je aarde maar wat extra toevoegen biedt extra bescherming tegen warmte, waterstress en droogte.