(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Om wiet te kweken waarmee cannabis cups in de wacht kunnen worden gesleept hoef je echt niet bij de ‘grote jongens’ te horen. Het zijn meestal juist gepassioneerde thuiskwekers die met liefde en geduld  cupwinnaars weten te kweken die niet alleen mooi maar ook potent én heel lekker zijn. Jij kan het ook!

Wanneer je met je zelf gekweekte wiet een cannabiscup hoopt te scoren, maakt de kweekmethode niet veel uit. Zowel hydrologisch op steenwol, kleikorrels of alleen water, als op ouderwetse aarde kun je de heerlijkste wiet kweken. Hoewel het kan helpen om een krachtige kweeklamp te gebruiken, hoef je ook niet per se een zware 1000 Watt kweeklamp te gebruiken. Met een 250 Watt HPS, LED  of een heerlijk zonnetje kan het ook.

Wat wel belangrijk is voor je cupkansen is dat je wiet lekker smaakt, mooi is om te zien en een goed effect geeft. Start dus met de beste genetica en laat je wiet achteraf op de juiste drogen en curen. Bij een cannabis cup wordt daarnaast sterk op het uiterlijk van je wiet gelet, dus zorg ervoor dat je wiet mooi compact is van structuur en knip hem met de grootste nauwkeurigheid.

Bag appeal

Bag appeal is een Engelse term en staat voor het uiterlijk van wiet. Het is meestal het eerste waar een jurylid bij de beoordeling op let, simpelweg omdat dat het eerste is wat hij of zij ziet. De presentatie helpt natuurlijk ook daarbij, dus verpak je wiet liever in een potje dan in een gripzakje. Niet alleen oogt dat mooier, het voorkomt ook dat je wiet platgedrukt wordt, nog voordat ie beoordeeld is.

Knip je wiet met de grootst mogelijke zorg schoon voor een gelikt uiterlijk. Foto: mikeledray, Shutterstock

Om een top er mooi uit te laten zien, moet je er als kweker voor zorgen dat hij mooi compact is en dat er zo min mogelijk blaadjes uit steken. Zorg er daarom tijdens het afrijpen voor dat de temperatuur in de kweekruimte optimaal is rond de 26 graden maar zeker niet te heet. Teveel warmte kan er namelijk voor zorgen dat toppen niet goed uitharden en luchtig blijven. Een lage luchtvochtigheid in de afbloeifase zorgt voor meer trichomen, wat je dikke pluspunten kan opleveren.

Ga bij het knippen zeer nauwkeurig te werk en knip de wiet goed schoon. En als je dat zonde vindt dan kun je de afgeknipte suikerblaadjes opvangen en bewaren om later hasj van te maken, of wiet boter of -olie. Denk ook na over droog of nat knippen, dus na of voor het drogen. Knip je nat dan knip je vaak wat mooier, maar als je ná het drogen knipt dan komt dat het droogproces en de smaak ten goede.

Smaak en geur

De smaak en de geur zijn ook zeer belangrijk voor cupwinnende wiet, zo niet het belangrijkste! Veel hangt af van de genetica, dus je zult moeten starten met je beste wietzaden. Maar ook de kweekomstandigheden hebben een behoorlijke invloed op de smaak en de geur van de wiet. Cannabis krijgt de beste smaak die er mogelijk is wanneer je rustig aan doet met meststoffen en aan het einde van de cyclus goed spoelt. Geef daarom liefst de laatste twee weken geen voeding meer, maar alleen water.

Een van de belangrijkste eigenschappen van een winnende wietsoort is de geur. Foto: content_creator, Shutterstock

Verder kun je de smaak en geur van je wiet ook verbeteren tijdens het droog- en cureproces. Drogen voor de allerbeste smaak doe je in het donker en bij een luchtvochtigheid van 50 tot 60%. Op deze manier kan de wiet mooi en vooral langzaam drogen wat de smaak ten goede komt. Zet dus ook geen kachels aan in je droogruimte en richt geen ventilators op je drogende cupwinnaar. De wiet zou in zo’n 10 tot 14 dagen gedroogd moeten worden en niet sneller.

Daarna kun je de wiet laten curen. Je kunt hiervoor gebruik maken van glazen weckpotten die je in het donker bewaart bij een koele kamertemperatuur. Doe de potten dagelijks even (+/- 15 min.) open zodat de vochtige lucht uit de potten kan ontsnappen, maar laat de potten verder met rust.

Vergeet je wiet niet te laten rijpen (curen) voor de beste smaak en geur. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Effect

Tenslotte is ook het effect van de wiet natuurlijk erg belangrijk. THC-pecentages liggen voor een groot deel vast in de genetica, maar sommige lampen kunnen wel voor een betere ontwikkeling van trichomen zorgen. Een UVB-lamp kan worden gebruikt om de harsproductie op het hoogste niveau te brengen. Ook hebben sommige LED-kweeklampen de naam om een betere kwaliteit wiet met meer hars te verzorgen.

Maar hoe je ook kweekt, het oogstmoment is voor het effect zeer belangrijk. Oogst je vroeg dan geeft dat een iets actiever effect, oogst je op het THC-piekmoment dan is het effect het sterkst en wanneer je laat oogst dan geeft dat je cupwinnaar een loom en ontspannen effect. Het heeft allemaal te maken met de staat van de trichomen tijdens de rijpingsfase, lees hier hoe die binnen een week of twee verandert.

[Openingsfoto: Keith Manfredi, Shutterstock.com]
(advertentie)