(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De laatste twee weken van een kweekcyclus zou je moeten gebruiken om de in het medium opgebouwde voedingsstoffen weg te spoelen. Door de wortels de toegang tot voeding af te nemen gaat de plant haar eigen reserves aanboren, dit zijn vies smakende stoffen die we niet in de wiet willen hebben. 

Stoffen als glucose (suikers), zetmeel en andere elementen geven je wiet een scherpe smaak en daar wil je dus vanaf. In een kweek op aarde moet je ongeveer twee weken voor de geplande oogst beginnen met spoelen. Spoelen is het overbewateren van je plant totdat alle voedingsstoffen met het water meegenomen worden en je pot aan de onderkant verlaten. Dit kun je het beste doen in twee stappen.

Twee stappenplan

flushingEerst geef je de plant daarvoor een flinke dosis afgezuurd water. Dan wacht je een minuut of vijf zodat de voedingsstoffen in het water kunnen oplossen. Daarna geef je nog eens een flinke dosis water zodat de eerste dosis aan de onderkant uit de pot loopt. Op deze manier laat je de opgeloste voedingsstoffen effectief uit het medium weglopen.

Een paar dagen na de eerste spoelbeurt zou je de eerste tekens van een stikstoftekort moeten zien

Een paar dagen na de eerste spoelbeurt zou je de eerste tekens van een stikstoftekort moeten zien. Blad zal van donkergroen naar lichtgroen verkleuren en uiteindelijk helemaal vergelen. Ook kun je zien dat de bladstelen vanuit het midden van het blad, een rode kleur krijgen.

Genoeg gespoeld?

Als je wil weten of je wiet goed genoeg uitgespoeld is, breek je er een blad af en proef je het sap dat uit het stammetje komt. Als de smaak van het sap bitter is heeft de plant nog veel voeding in haar systeem en moet je nog meer spoelen. De bittere smaak zijn de voedingsstoffen die je niet in je jointje wil hebben. Smaakt het sap neutraal, zoals gewoon water dan heb je genoeg gespoeld.

(advertentie)