(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In een zoektocht naar wietzaden, kom je er al snel achter dat er twee verschillende hoofdsoorten zijn, waar de genen in meer of mindere mate mee beïnvloed zijn. Namelijk sativa en indica, met elk zijn eigen specifieke eigenschappen. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee cannabisfamilies? 

Cannabis sativa L. is de botanische naam voor wiet en behoort tot de familie canabaceae. Ook hop, waar onder andere bier mee gemaakt wordt, valt onder deze plantenfamilie. Cannabis wordt vervolgens weer onderverdeeld in drie hoofdsoorten, sativa, indica en ruderalis. Ruderalis planten komen minder vaak voor maar worden wel gebruikt vanwege hun automatisch bloeiende eigenschap. Laten we kijken naar de verschillen tussen de twee meest voorkomende soorten, sativa en indica.

In gebieden die rond de evenaar liggen, vinden de sativa planten hun oorsprong. Je vindt de planten op het Afrikaanse continent en in zuid Amerikaanse landen. De indica planten komen oorspronkelijk uit hasjlanden zoals Marokko, Afghanistan, Turkije en Nepal.

Duidelijke verschillen zijn de lengte en het blad: sativa planten zijn groter dan indica planten en hebben lange en smalle bladeren terwijl indica’s bredere bladeren hebben.

Naast deze uiterlijke kenmerken, verschillen de twee hoofdsoorten ook op het gebied van de groei, het effect bij het roken, en is ook de smaak niet helemaal hetzelfde. Voor een echte cannabis fijnproever gaat er niets boven het effect en de smaak van een pure sativa. Het effect is subliem en actief in het hoofd en de smaak is vaak zoet en exotisch. De indica’s hebben een wat meer stoned effect op het lichaam, ze smaken vaak fruitig. Over het algemeen bevatten sativa’s ook meer terpenen, of smaakstoffen, dan indica’s.

Bloeiperiode en oogst

Wie snel wil oogsten kan beter niet voor een sativa gaan, die nemen namelijk hun tijd om af te bloeien, soms wel tot 20 weken! Om het afbloeien van sativa’s wat te versnellen, verkorten kwekers in de laatste weken de dagen naar 11 uur in plaats van 12. Sativa’s reageren hier goed op. Indica’s hebben een veel kortere bloeifase nodig, over het algemeen zijn ze na 8 tot 10 weken klaar om te oogsten.

Indica’s leveren meestal een wat grotere oogst op dan sativa’s, maar zoals met alles zijn hier natuurlijk ook weer uitzonderingen op. Master Kroblo oogst bijvoorbeeld toppen van het formaat ananas en honkbalknuppel met sativa’s dus laat opbrengst je er zeker niet van weerhouden een sativa te kweken.

Tot slot: het is tegenwoordig niet gemakkelijk om een pure sativa of een pure indica te vinden. De meeste soorten zijn zogenaamde hybride kruisingen. Sommige zijn indica dominant en anderen zijn sativa dominant. Door te kruizen en te selecteren maakt een zadenbedrijf een soort met precies die eigenschappen die gewenst is.

(advertentie)