(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na het geduldig wachten tot wietplanten klaar zijn voor de oogst, komt het tijdrovende klusje dat knippen heet. En ook daarna ben je nog niet klaar want het drogen en curen is minstens zo belangrijk. Het draagt bij aan de uiteindelijke kwaliteit en je rookplezier, tijd voor wat cannabis nazorg!

Door wiet slecht te knippen en je toppen bij het knippen veelvuldig aan te raken, kun je een hoop verpesten. De potentie kan afnemen doordat THC aan je vingers blijft plakken en de smaak kan verslechteren doordat je teveel blad in je toppen laat zitten. Ook na het knippen gaat de zorg voor een zo goed mogelijk eindresultaat door. Wanneer je het echt bont maakt en je wiet verkeerd bewaart kan het zelfs gaan schimmelen en dat is ronduit ongezond. Echte liefhebbers en puristen zorgen daarom dat ze zorgvuldig knippen en hun wiet daarna goed laten drogen en curen.

Zo ziet een goed geknipte top eruit

Zo ziet een goed geknipte top eruit

Knippen

Voorkom bij het knippen zoveel mogelijk dat je met je vingers de toppen aanraakt, daardoor gaat de potentie van je wiet namelijk achteruit. Knip per tak en houd de tak dus bij de stam vast. Begin met het wegknippen van de schutbladeren waar niet of nauwelijks trichomen (harskristallen) op zitten. Een kleine scherpe schaar is daarbij het gemakkelijkst.

Als de grote schutbladeren van de top afgeknipt zijn, ga je door met de kleinere blaadjes waar wel trichomen op zitten. Gooi deze blaadjes niet weg, want je kunt er nog van alles mee zoals hasj of wietolie van maken of laat ze drogen en verdamp ze in een vaporizer. Een groot dienblad is handig om deze blaadjes in op te vangen.

Wiet knippen is een tijdrovend klusje waardoor de verleiding erg groot is om het af te raffelen maar dit kun je beter niet doen, de waarde en kwaliteit van een goed geknipte top is stukken hoger. Neem je tijd om te knippen en maak het wat leuker voor jezelf door een lekker muziekje op te zetten en vast een jointje op te steken.

drogen

Hang je wiet ondersteboven in het donker te drogen

Drogen

Het drogen is ook erg belangrijk en moet niet te snel gebeuren. Ga het proces zeker niet versnellen in de oven of door kachels en ventilators te gebruiken. Het duurt gemiddeld een dag of tien voor je toppen droog genoeg zijn om te curen, maar dikke toppen hebben vaak nog wat meer tijd nodig om goed droog te worden.

Hang de geknipte takken ondersteboven te drogen in het donker. De afwezigheid van licht zorgt ervoor dat de fotosynthese stopt en door hem ondersteboven te hangen stopt ook de sapstroom. Als laatste poging om nog voort te kunnen planten steekt de plant energie van de nog in de plant aanwezige voedingsstoffen in de toppen.

Gebruik bij het drogen geen ventilators maar zorg er bij voorkeur wel voor dat de lucht wordt ververst. Een donkere kweekruimte met de afzuiger (op halve kracht) ingeschakeld is ideaal en je koolstoffilter voorkomt dan ook meteen stankoverlast tijdens het drogen.

Om te testen of je wiet droog genoeg is buig je een tak in een hoek van 90 graden. Pas als hij daarbij met een duidelijk hoorbare ‘knak!’ breekt is de wiet droog genoeg om te curen.

cure

Curen is het rijpen van wiet in een glazen pot

Curen

Curen is de allerlaatste stap bij de productie van een goede kwaliteit wiet. Gedurende de kweek neemt je plant meststoffen op en maakt ze chlorofyl aan. Chlorofyl smaakt niet lekker bij het roken en geeft een scherp gevoel in je keel. Door je wiet goed te laten curen wordt dit chlorofyl afgebroken en gaat je wiet beter ruiken. Vergelijk het maar met het laten rijpen van een lekkere wijn, kaas of een heerlijke Parmaham, het komt de smaak en geur van je wiet ten goede.

Net als het drogen, cure je wiet in het donker. Het is niet moeilijk, je hebt er alleen een flinke portie geduld voor nodig. Hoe langer je cured, hoe lekkerder je wiet, maar twee weken is minimaal.

Curen doe je door je wiet in een glazen (weck)pot en in het donker te bewaren. Vooral in het begin is het belangrijk dat je de pot dagelijks even een minuut of tien openzet zodat waterdamp uit de pot kan ontsnappen. Dat is alles.

Nu rest je alleen nog het oproken van je heerlijk smakende kwaliteitswiet, geniet ervan!

(advertentie)