(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Tien dagen geleden bezochten zo’n tienduizend mensen de 7e Cannabis Bevrijdingsdag in Amsterdam. Voor RollingStoned kiest Derrick Bergman, VOC secretaris en coördinator van Cannabis Bevrijdingsdag, 10 persoonlijke hoogtepunten. Vandaag de laatste 5.

Onze man in Den Haag meester JLAM-Roozen_VOC-voorzitter_Henk_Poncin_VOC-er_Anthony_VIP-terras

Onze man in Den Haag meester Roozen, VOC-voorzitter Henk Poncin en VOC-er Anthony op het VIP-terras

6. De komst van VOC voorzitter Henk Poncin

Henk Poncin (76), voorzitter van het VOC, liep vorig jaar zwaar hersenletsel op bij een fietsongeluk. In een interview met maandblad Ad Rem zei hij daar onlangs over:
‘Driekwart jaar geleden heb ik een ernstig fietsongeluk gehad en op sterven gelegen. Ik was in een witte wereld waar zo ver ik ook keek niets was. Toen ik me omdraaide, zag ik Babaji en liep naar hem toe. Ik ervoer liefde, liefde en nog eens liefde! Na vier dagen ontwaakte ik met een glimlach om mijn lippen. Ik ben dankbaar dat ik zo goed uit het ongeluk ben gekomen, maar als het niet zo was geweest, was het ook goed.’
Dat Henk er bij was op de zevende Cannabis Bevrijdingsdag, samen met zijn vrouw Wendy, was voor mij een absoluut hoogtepunt. Henk blijft voor eeuwig erevoorzitter van het VOC.

7. De Medical Cannabis Bike Tour

Eén van de nieuwe attracties was de feestelijke aankomst van de Medical Cannabis Bike Tour. Rond drie uur koerste het peloton in felgele wielertenues, onder de finishboog door en over de Hennepmarkt heen, richting VOC tent. Toegegeven; het was even erg druk in de VIP Lounge backstage maar het was toch vooral een geweldig positief spektakel. Respect voor alle renners die de 420 kilometer hebben afgelegd en zeker voor ons aller Mila Jansen (71), die 320 kilometer fietste om geld in te zamelen voor onderzoek naar cannabis bij bestrijding van kanker. Wie durft er nog te beweren dat blowers alleen maar op de bank of in de coffeeshop hangen?

8. Annie Machon

Als eerste spreker van de dag verraste Annie Machon, ex geheim agente bij MI5 en nu Europees voorzitter van LEAP, het publiek met een vurig pleidooi voor drugsvrede. Citaat: ‘All the metrics show the failure of the war on drugs. But we also look at the damage and the harm that has been carried out over the last 50 years, in the name of trying to suppress what is essentially consensual adult behaviour: the choice to ingest what you choose to ingest into your own body. How can the police and the rest of law enforcement be expected to police moral behaviour? It’s just wrong. And it’s counterproductive.’

Een paar uur later puilde de filmtent uit voor het debat over risico’s van legalisering, met Annie als panellid. Iedereen die haar bezig heeft gezien zal verzuchten waarom zo iemand nou nooit bij Nieuwsuur of Jinek wordt uitgenodigd…

CBD2015_Braboploeg_mega_wietblad_foto_db_02_0122

De Brabo-ploeg in de weer met het megawietblad… 

 

9. De Braboploeg

Insiders weten dat maar een handvol van de ruim zestig vrijwilligers en VOC’ers die Cannabis Bevrijdingsdag mogelijk maken uit Amsterdam komt. Zo wordt de volledige op- en afbouw verzorgd door De Braboploeg, een illuster gezelschap cannabisgenieters met ruime ervaring op festivals. Zonder deze noeste werkers zou ik nooit zoveel complimenten krijgen. Zij kunnen alles, zeuren nooit en doen altijd wat nodig is. Eigenschappen die bij Amsterdammers nogal dun gezaaid zijn, om het netjes te zeggen. Elk jaar organiseren we een crewfeest voor alle Cannabis Bevrijdingsdag vrijwilligers. Vorig jaar in Den Haag en het jaar daarvoor bij Doede in Appelscha. Dit jaar is het crewfeest in Eindhoven, als extra bedankje aan de onvolprezen Braboploeg.

10. ‘Bedankt voor de planten’

Sinds de politie-inval bij het VOC kantoor en de inbeslagname van zeven pietepeuterige wietplantjes uit mijn achtertuin, ben ik overspoeld met steunbetuigingen en positieve reacties. Op Cannabis Bevrijdingsdag werd ik niet alleen vaak aangesproken met ‘Hé, ouwe crimineel!’, maar kreeg ik ook van meerdere bezoekers en vrienden van het VOC planten en plantjes cadeau. Zelfs een Duitse bezoeker had uit zijn vaderland een plantje voor me meegenomen. Een deel van deze goede gaven was op het hoofdpodium en in de VOC tent te zien. Ik heb het natuurlijk over paprikaplanten, dat spreekt. Dus nogmaals: bedankt voor de planten!

Spreker en wietkweker Doede de Jong met 1 van de wietplanten op het VOC-podium

Spreker en wietkweker Doede de Jong met 1 van de wietplanten op het VOC-podium [foto: Rob Tuinstra]

Tot volgend jaar juni op de achtste Cannabis Bevrijdingsdag!

(advertenties)