(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Onze Vlaamse columnist Eef de Bruyne worstelde jarenlang met een hardnekkige verslaving. Met veel vallen en net iets meer opstaan lukte het haar die te overwinnen en sindsdien is ze – hand in hand met cannabis uiteraard – zo vrij als ’t spreekwoordelijke vogeltje. Welke verslaving zij overwon? Tabak! Een hartstochtelijk en wetenschappelijk pleidooi voor puur genot…

Een verstokte roker…

Ik was ooit een verstokte roker. Dolblij ben ik dat ik daar vanaf ben! Je wil niet weten hoe lang ik heb gevochten tegen dit giftige plantje dat mijn leven volledig beheerste! Bloed, zweet, tranen en de mooiste jaren van mijn leven heeft het mij gekost om sterk genoeg te worden en de strijd te winnen. Jaren van laag zelfbeeld, een stinkende adem, gele tanden en vingers, slecht humeur, een immuunsysteem dat niks meer waard was,… En zo voelde ik me ook: niks meer waard.

po

Wat er zoal in zo’n sigaretje zit…

“Sigaretten zouden verboden moeten worden”, zei één van de ex-rokers die aan bod kwam in de Koppen XL reportage(VRT): Brandend verlangen. De reportage toonde de duistere kant van de sigaret, maar de waarheid is nog veel ernstiger dan in de reportage wordt getoond. Niet alleen is de kans groot dat je kanker krijgt na jarenlang ongeremd te paffen, het vergroot ook het risico op zowat elke ziekte en aandoening die er bestaat.

Shitload aan rokersziekten

De kans op een beroerte, reuma, multiple sclerose, longziekte, hartinfarct,  impotentie, maagzweren, miskramen (of overlijden van het kind na de geboorte), botontkalking, slechte adem, fibromyalgie…  noem maar op. De kans is dan ook groot dat wanneer je stopt met roken je gezondheid er enorm op vooruit gaat. Ook mensen met een alcoholverslaving krijgen de raad om eerst te stoppen met roken, dat maakt het stoppen met drinken makkelijker,  ongelooflijk toch wat voor een invloed die stinkstok op ons heeft.

Groot was dan ook mijn vreugde toen ik las dat hoogleraar Wim Van den Brink ervoor pleit om niet langer XTC te verbieden maar wel sigaretten. “’Sigaretten zijn eerder harddrugs dan XTC, ze veroorzaken veel meer schade (hersenschade en algemene gezondheidsschade) en ze zijn veel verslavender” aldus de hoogleraar.

Sigaretten zijn extreem verslavend. Ooit begon ik net als de meeste rokers met het idee dat ik niet verslaafd zou raken en alles onder controle had. Niets was minder waar natuurlijk. Na enkele maanden leerde ik inhaleren en had ik de smaak pas echt te pakken. Hoewel, smaak, … het smaakt verschrikkelijk, je maakt jezelf wijs dat je het lekker vindt  omdat dat de enige optie is om met je verslaving om te gaan.

Nooit zal je mij zo door het huis tekeer zien gaan als ik geen cannabis meer heb: als een dolgedraaide junkie zoekend in asbakken naar een peuk waar nog wat aanhangt

Nooit zal je mij zo door het huis tekeer zien gaan als ik geen cannabis meer heb: als een dolgedraaide junkie zoekend in asbakken naar een peuk waar nog wat aanhangt.  En naast mijn zelfwaarde was ik ook mijn conditie helemaal kwijt want wie sport er nou als hij ook gewoon op een bankje kan zitten en een sigaret roken? De zin van mijn leven was toen: een sigaret kunnen roken.  Alles draaide daar rond, heel zielig. Geen dingen die normale tieners doen interesseerden mij, waardoor ik nu het gevoel heb dat ik toen niet leefde. Ik was een levende dode en ben pas terug beginnen leven nadat ik eindelijk gestopt was.

En zo moet het dus volgens Eef, puur en gezond...

En zo moet het dus volgens Eef, puur en gezond…

Zwart voor mijn ogen

De laatste keer dat ik per ongeluk tabak inademde draaide ik bijna van mijn sus. Het was tijdens de zomer twee jaar geleden. Ik was op stap met een vriendin en had een paar  glazen op toen er een joint mijn richting uitkwam. Ik trok van de joint, ik was toen twee maanden gestopt met het roken van tabak. Ik proefde helemaal geen wiet, enkel tabak. Alles werd zwart voor mijn ogen en ik kon mijn evenwicht niet meer houden. Ik probeerde me vast te houden aan mensen die in de buurt stonden maar tevergeefs, ik viel uiteindelijk op de grond na enkele seconden.

Sindsdien heb ik geen joint meer aangeraakt, wel pure stickies, pijpjes en vaporizers. Vreemd genoeg kan ik dat wel combineren met een glaasje, hoewel ik bitter weinig meer drink wegens geen zin meer in een kater the day after.

Geniet van je wiet

Ik durf gerust toegeven dat ik vroeger wel alles combineerde: bier, sigaretten, wiet, sterke drank,… maar het heeft me zuur opgebroken, geloof me maar, letterlijk zelfs. Je wil niet weten hoe vaak ik mijn ziel uit mijn lijf heb gekotst. Gelukkig ben ik nu een wijze vrouw geworden (al zeg ik het zelf :-), maar na al die jaren mocht dat ook wel eens.

Als ik dus iets aan de trouwe Rollingstoned-lezer wil meegeven dan is het toch wel dit: geniet van je wiet maar combineer het niet! Autorijden nadat je gedronken en geblowd hebt is trouwens ook levensgevaarlijk en vergroot de kans op een ongeluk gigantisch! Have a great day!

 

(advertentie)