(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zoals eerder gezegd hebben we liefst twee nieuwe Vlaamse columns op de website en wel van de twee bekendste Cannabis Social Clubs van Vlaanderen: Trekt Uw Plant en Mambo Social Club. De laatste trapte eerder al af, vandaag het debuut van eerstgenoemde cannabisten uit Antwerpen!

Opgelucht

Ergens in juni 2011. Er was reeds sprake van de wietpas. Zoals elke dinsdag zat het weekblad Humo in de bus. En deze keer niet zomaar een Humo, nee, nu was het een exemplaar met op de cover een bekend nieuwsanker met een joint in haar mond, poserend tussen de wietplantjes met daaronder de titel “Legaal lurken bij de cannabisclub”.

Humo_7_7_2011_Cannabis_cover

De voorkant van de Humo die onze columnist van dienst deed besluiten lid te worden van een Cannabis Social club

Wat? Echt?  Als belg, die al meer dan 15 jaar gewoon was om de wiet in Nederland te gaan halen, was ik compleet verbaasd. Verrast ook maar vooral nieuwsgierig, allemaal tezamen. Na het artikel te hebben doorgenomen ben ik een kijkje gaan nemen op de website. Trekt Uw Plant,werkt volgens de ministeriële richtlijn van één plant per persoon, de vzw werd twee maal veroordeeld en twee maal vrijgesproken in beroep.

Naar de Hollandse coffeeshops

Wauw, oké, interessant. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik het niet meteen aandurfde om lid te worden. In België is het niet evident om voor je wietgebruik uit te komen en een voorwaarde om lid te kunnen worden is dat je identiteitskaart gekopieerd wordt. Is er een risico voor mijn job? Voor mijn werk heb ik wel een blanco strafblad nodig. Hoe zit het met de anonimiteit van de leden? Daar moest ik toch even over nadenken. Zorgvuldig heb ik het artikel uit het weekblad gescheurd en opgeborgen als B-plan. Ondertussen bleef ik bij regelmaat een coffeeshop in Breda bezoeken. Uiteindelijk nadat de wietpas zijn intrede deed, zijn er nog twee pogingen om in Nederland aan wiet te geraken ondernomen maar totaal mislukt. Te weinig wiet van twijfelachtige kwaliteit voor veel te veel geld ergens in een achterafstraatje met stiekem gedoe waardoor je je pas écht een crimineel gaat voelen.

Gewoon om de twee maanden een ruilbeurs bijwonen in een nabijgelegen stad en zeker zijn van de kwaliteit van de wiet, biologisch geteeld, zonder toevoegingen om het gewicht te verzwaren

Na tien maanden in een schuif te hebben gelegen kwam mijn B-plan goed van pas. Vermits er niet veel andere opties overbleven heb ik  dan toch (eindelijk) de stap gezet, het lidgeld betaald, het inschrijvingsformulier ingevuld en terug gestuurd. Zodra ze mijn lidgeld ontvangen hadden kreeg ik een uitnodiging voor een intakegesprek. Toch wel wat zenuwachtig voor het onbekende ben ik er naartoe gegaan. Maar dat viel zeer goed mee! Heel de werking en procedure werd me uitgelegd door sympathieke mensen die goed wisten waar ze mee bezig waren. Niet meer gaan zoeken in de straten, geen crimineel gevoel meer, geen risico’s meer moeten nemen elke keer ik de grens oversteek. Nee, daarvoor in de plaats gewoon éénmaal om de twee maanden een ruilbeurs bijwonen in een nabijgelegen stad en zeker zijn van de kwaliteit van de wiet, biologisch geteeld, zonder toevoegingen om het gewicht te verzwaren.

Blij met cannabis social clubs

Logo TUP 1Ik vond het initiatief van een Cannabis Social Club in België zo goed dat ik hier mijn steentje aan wilde bijdragen en ben geregeld mee beginnen helpen. Er kwamen steeds meer leden en medewerkers, vanuit heel België. Ook werden er afdelingen in andere steden en provincies gecreëerd en er komen er nog steeds nieuwe bij.  Blijkbaar ben ik niet de enige die blij is met het bestaan van een cannabis social club. En dat allemaal in een samenleving die steeds rechtser word en waar we steeds meer op onze hoede moeten zijn voor gasboetes.

Voorbeeld voor de regering

Toch blijven wij, TUP- medewerkers, er rotsvast van overtuigd dat ons model een voorbeeld kan zijn voor de regering. Ook daarin staan we niet alleen, Duitsland en Zwitserland zijn reeds een kijkje komen nemen bij ons en we zijn heel blij dat het in Nederland ook de goeie kant opgaat in verband met social clubs. In drie jaar tijd is er veel geëvolueerd, zowel binnen de werking van Trekt Uw Plant als in de maatschappij en de media. Eén ding is nog steeds hetzelfde, bij elk intakegesprek voel en hoor je nog altijd de enorme opluchting van nieuwe leden, dan verschijnt er een glimlach van herkenning op ons gezicht en geeft het ons de stimulans om verder te doen zoals we bezig zijn en liefst zelfs nog een beetje beter.

Revel E. , TUP-medewerker  

(advertenties)