- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
Zomertip! Kweek buiten stekken voor binnen
Een mooie zomer-kweektip is nooit weg dachten we, zeker niet wanneer je er ook nog eens een paar centen mee kunt besparen. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om de herfst in te gaan met een paar mooie gratis stekjes? Zo haal je de zomer gewoon naar binnen.
Stekplanten zijn perfect om binnen te kweken. Aangezien ze van een en dezelfde plant afkomstig zijn groeien ze mooi gelijkmatig op en heb je geen gedoe met verschillende fenotypen. Wie slim gebruik maakt van slechts 1 mooie buitenplant trekt de zomer gewoon nog een paar maandjes door met een aantal gratis stekken.
Een mooie buitenplant als deze heeft genoeg zijtakken voor een paar mooie stekken
In de zomer groeien wietplanten buiten als een speer! Een plant die je in de tuin laat staan heeft meer dan genoeg takken om een paar goedkope stekken voor binnen van te maken. Buiten begint de bloei in de lage landen pas halverwege augustus dus tot die tijd kun je er rustig wat stekken vanaf halen. En de moederplant? Die bloei je natuurlijk wel gewoon buiten af.
Het maken van een stek is niet moeilijk, iedereen kan het. Het enige wat je nodig hebt is een gezonde vrouwelijke wietplant, wat stekplugjes (of potjes met stekgrond) een propagator wat stekkenpoeder uit een tuincentrum en een scherp en schoon mesje. Wanneer je niet weet of een wieplant vrouwelijk of mannelijk is kom je daar gemakkelijk achter met de bierflesjes methode.
Stekken maken van een buitenplant
Als je een mooie moederplant hebt staan dan is het maken van een paar stekken kinderspel. Het enige waar je even goed op moet letten is dat er geen beestjes op het stekje meeliften. Kies een tak en inspecteer die dus zo goed als je kunt met een vergrootglas. Mocht je eventuele beestjes of eitjes ontdekken verwijder die dan. Je gebruikt de bovenste 8 tot 10 centimeter van een tak voor je stek en zolang die schoon is van ongedierte hoef je je daar geen zorgen om te maken. De meeste beestjes bevinden zich namelijk in de grond.
Kies een tak en snijd die schuin af net onder de tweede internode van bovenaf. Deze bevindt zich zoals gezegd ongeveer 10 centimeter vanaf de top. Bewaar het stekje even in een glas water zolang je nog meer stekken aan het snijden bent.
Wanneer je alle stekken van de moederplant hebt gesneden, ga je ze prepareren. Leg je natte stekblokjes (nat maar niet druipend) of je potjes met vochtige stekaarde vast klaar in de propagator. Snijd nu ook de onderste zijtakjes van de stekken weg en schraap voorzichtig het buitenste velletje van de onderste 2 centimeter van de stam. Hierdoor kunnen de nieuwe worteltjes gemakkelijker door de harde buitenste laag van de stam groeien. Doop de onderkant nog even in het water en schud het overtollige water er weer vanaf.
Nu paneer je het stekje aan de onderkant in het stekpoeder (in ieder tuincentrum te koop) en prikt hem in het stekblokje of in de stekaarde. Wellicht moet je eerst even een gaatje maken. Als alle stekken een eigen stekblokje hebben kun je van de grotere blaadjes de puntjes afknippen om teveel verdamping tegen te gaan. Nu plaats je ze in de propagator waar de luchtvochtigheid lekker hoog is en besproei je ze nog een keer met een fijne nevel van gewoon water.
Houdt je stekken warm en vochtig en na een dag of tien heb je nieuwe universele en vrouwelijke plantjes om verder mee te kweken. Dat wordt een mooie winter!
(advertentie)