(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Led kweeklampen stelen steeds vaker de harten van thuiskwekers. Komt omdat leds veiliger zijn, langer meegaan, hetzelfde of zelfs beter presteren en wietplanten onder leds ook meer hars (en dus THC) lijken aan te maken. Stap je ook over? Dan is het wel belangrijk om je kweekmethoden erop aan te passen.

Je kunt gerust zeggen dat led kweeklampen in opmars zijn onder thuiskwekers. Er komen steeds betere led kweeklampen op de markt en tegenwoordig kunnen die ook echt concurreren met de aloude HPS kweeklamp. In de aanschaf zijn ze nog wel duurder, maar langzaam gaan ook de prijzen van led kweeklampen omlaag. En wanneer je de besparing aan energie en het lange aantal branduren van leds meerekent, dan blijken de paars gekleurde binnenzonnetjes eigenlijk helemaal niet zo duur. Leds bieden grote voordelen op het gebied van veiligheid en kunnen grote opbrengsten opleveren, maar je moet er wel even mee leren omgaan.

LED op met bewateren

Thuiskwekers die gewend zijn om met HPS kweeklampen te kweken geven wanneer ze overstappen op leds vaak teveel water. HPS kweeklampen geven veel stralingswarmte en infrarood licht af waardoor zowel de aarde als de planten veel vocht verliezen. Led kweeklampen genereren echter veel minder warmte en infrarood licht, dus zul je als kweker ook minder water moeten geven.

LED op de temperatuur

Ook de temperatuur in een kweekruimte zal zakken wanneer je overstapt op led kweeklampen. Handig, want een lagere temperatuur is veiliger en zorgt ervoor dat je minder warmte via afzuigers hoeft af te voeren. Het heeft echter ook een keerzijde want de temperatuur kan ook te laag zijn. Wellicht zul je dus de verwarming wat vaker moeten inschakelen om ervoor te zorgen dat het in de kweekruimte toch aangenaam warm blijft voor de planten. Laat het je niet ontmoedigen want onder de streep verbruiken led kweeklampen nog steeds minder energie. Een goede kweektemperatuur ligt tussen de 21 en 27 graden Celsius.

Led kweeklampen genereren minder warmte en infrarood licht, houd hier rekening mee bij de temperatuur en bewatering van je kweek. Foto: Jan Fries, Shutterstock.com

Led kweeklampen genereren minder warmte en infrarood licht, houd hier rekening mee bij de temperatuur en bewatering van je kweek. Foto: Jan Fries, Shutterstock.com

LED op de lamp hoogte

De hoogte waarop je een HPS kweeklamp moet ophangen verschilt niet tussen de verschillende merken, en is altijd zo’n 10% van het wattage in centimeters. Bij leds ligt het helaas wat ingewikkelder, verschillende fabrikanten houden verschillende optimale lamp-hoogtes aan. Dit verschil is te wijten aan het gebruik van andere types diodes en de stralingshoek waaronder de leds hun licht op het gewas schijnen. Ga met leds dus altijd even na wat de fabrikant qua lamp hoogte adviseert en hou die hoogte aan.

LED op het lichtspectrum

Een van de voordelen van led kweeklampen is dat je meestal geen aparte lampen voor de groei- en de bloeifase meer nodig hebt. De meeste moderne led kweeklampen hebben een schakelaar die het juiste spectrum voor groeiende planten inschakelt en een tweede schakelaar voor als de planten in de bloei staan. Maak gebruik van deze knoppen, zo kun je nog meer energie besparen tijdens de groeifase. Sommige leds zoals de topmodellen van Kind en de nieuwe Solar System 550 van California Lightworks in combinatie met een controller, hebben zelfs een volledig regelbaar lichtspectrum waarmee je de kleur van het licht als het ware per diode zelf kunt aansturen, ook kun je een zonsopgang en een zonsondergang programmeren voor een plantenleven zonder ook maar één straaltje lichtstress.

Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock.com
(advertentie)