(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vandaag werd bekend dat er een meerderheid in de Tweede Kamer voor gereguleerde teelt van cannabis is. Het plan van D66 om legale kwekers een vergunning te geven om wiet voor de coffeeshops te produceren zou daardoor weleens kunnen slagen. Vooruitlopend op de zaken hebben wij vast wat tips voor toekomstige grootschalige legale wiettelers van hun Amerikaanse collega’s opgesnord.

Legale Amerikaanse wietkwekers lopen inmiddels alweer een flink aantal jaartjes op ons voor. Dat komt omdat ze de legalisering van medicinale en sinds 2014 ook recreatieve wiet, daar wel in één keer goed hebben geregeld. Toekomstige grootschalige kwekers die de coffeeshops moeten gaan bevoorraden hebben dus wel het een en ander te leren van hun Amerikaanse collega’s. De website Cannabis Business Times interviewde een groep bekende spelers en vroeg ze naar hun beste adviezen. Wij vertalen de allerbeste daarvan terug naar ons eigen ‘poldermodel’.

1. Plan je operatie zorgvuldig

‘Begin niet zomaar met het volhangen van een loods met kweeklampen maar plan je operatie zorgvuldig. Ruimte is ook in Nederland schaars en duur, door zowel horizontaal als verticaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte kun je je capaciteit maximaliseren. Maak voor je begint een goed uitgewerkte plattegrond en denk na over alle apparatuur en functionaliteit. Probeer de werkzaamheden ook zorgvuldig te plannen zodat er geen overbodige handelingen verricht hoeven te worden.’ Brett Eaton, Horticulture, American Cannabis Co. || Denver, Colorado

2. Vertrouw niet op ‘kelder’ kweektechnieken

‘Kweektechnieken die in kleine of middelgrote illegale kweekruimtes werken, zijn lastig door te vertalen naar een grootschalige legale operatie. Maak geen gebruik van ongeschoolde arbeiders die niet weten hoe ze de faciliteit van een goed kweekklimaat moeten voorzien en geen benul hebben van de productiekosten. Begin ook niet zonder een goed uitgewerkte blauwdruk van de ruimte en eventuele uitbereiding daarvan voor de toekomst.’ Brett Eaton, Horticulture, American Cannabis Co. || Denver, Colorado

Een grootschalige kweekoperatie is wat anders dan een 'kelderkweekje'. Foto: Eric Limon, Shutterstock.com

Een grootschalige kweekoperatie is wat anders dan een ‘kelderkweekje’. Foto: Eric Limon, Shutterstock.com

3. Gebruik mycorrhiza

‘Meer wortels betekent meer oogst. Een goede manier om wortelstelsels een boost te geven is door gebruik te maken van mycorrhiza, oftewel de symbiotische samenwerking tussen wortels en nuttige schimmels. De schimmel stimuleert wortelgroei en vergroot het vermogen om meststoffen op te nemen, op welk medium dan ook.’ Scott Lowry, Global Organiks || Tecumseh, Ontario 

4. Laat wietplanten lang groeien

Met alle tijd, ruimte en rust tot je beschikking is er geen reden te bedenken waarom je je planten geen lange groeifase zou gunnen. ‘De meeste kwekers weten, hoe groter de plant, hoe groter de oogst. Hierom maken legale kwekers soms gebruik van een volle tien weken durende groeifase waarin ze hun wietplanten trainen door te toppen, supercroppen en andere kweektechnieken toe te passen, voordat ze hun monsterlijk grote planten naar de bloeiruimte verhuizen.’ Scott Lowry, Global Organiks || Tecumseh, Ontario 

5. Maak gebruik van extra CO2

‘Houd het gehalte aan CO2 in je kweekruimtes hoog, op ongeveer 1500 PPM. Wanneer je dit op de juiste manier doet, kan CO2 verrijking van de lucht je oogst tot 30 procent verhogen. Planten gebruiken CO2 bij hun fotosynthese en zetten het met behulp van licht om in energie en suikers, wat voor een aanzienlijke vergroting en hardheid van de wiettoppen zorgt.’ Scott Lowry, Global Organiks || Tecumseh, Ontario 

6. Ga voor kwaliteit

‘Wanneer je serieus met je bedrijf bent is de kwaliteit van je eindproduct veel belangrijker dan de hoeveelheid wiet die je kunt leveren. Met een goede wietkwaliteit hou je je klanten blij en loyaal.’ Scott Lowry, Global Organiks || Tecumseh, Ontario 

Ga voor de beste kwaliteit, alleen dan hou je klanten blij en loyaal. Foto: Doug Shutter, Shutterstock.com

Ga voor de beste kwaliteit, alleen dan hou je klanten blij en loyaal. Foto: Doug Shutter, Shutterstock.com

7. Blijf op de hoogte van de laatste kweektrends

‘TLO, of True Living Organics en Veganics zijn de kweekmethoden van de toekomst, hoewel de kweker de enorme oogsten van hydrologische teelt ervoor moet laten schieten. Er is altijd een keerzijde en er worden continue betere kweektechnieken bekendgemaakt. Mijn advies is om jezelf te blijven ontwikkelen en op de hoogte te blijven van de laatste kweekmogelijkheden en trends.’ Scott Lowry, Global Organiks || Tecumseh, Ontario 

8. Ga voor de bovenste toppen

‘Toppen die het hoogst aan de planten groeien krijgen het meeste energie en de lagere toppen het minste, aangezien die het minste licht opvangen. Toch verbruiken ze energie. Wat ik doe is het volgende. In week twee van de bloei, of op de eerste dag van week 3, nadat de planten al wat toppen hebben en bijna klaar zijn met strekken, knip ik alle lager groeiende topjes weg. Bij een plant van anderhalve meter haal ik de toppen van de onderste 45 tot 50 centimeter weg. Alles gaat weg, behalve wanneer een tak tot het bladerdek groeit, in dat geval laat ik de tak zitten en snoei ik de lagere topjes ervan af.’

‘Er zijn een hoop mensen die de schutbladeren ook wegsnoeien, maar ik laat die eraan zitten. Ze functioneren als voedingsvoorraden voor de plant. Wanneer een plat ergens een tekort heeft kan ze dat snel uit haar bladeren aanvullen. Wanneer ik de planten spoel en ze hebben nog behoefte aan voeding dan trekken ze dat rechtsstreeks uit de schutbladeren.’ Stan Gorski, Gorski Grows, Columbus, Ohio

9. De juiste balans

‘Volgens mij hebben veel kwekers de neiging om hun ruimtes zo vol met planten te zetten als ze maar kunnen. Maar wat veel mensen niet begrijpen, is dat er een balans nodig is tussen een gezonde leefomgeving voor de planten die minder risico loopt om aangevallen te worden door ongedierte en schimmels, en het aantal planten. Het is de kunst om een juiste balans te vinden tussen wat gezond is voor de planten en de efficiëntie van de kweekruimte ten aanzien van de uiteindelijke oogst: zorg voor voldoende luchtcirculatie tussen de planten maar maak zo goed mogelijk gebruik van het licht en de ruimte.’

‘Een van mijn gouden regels is dat ik wil dat iedere plant regelmatig bekeken kan worden. We hebben meerdere kweekruimtes en tienduizenden vierkante meters aan kweekoppervlak, maar ik eis van mijn kwekers dat ze met ieder wietveld een intieme relatie onderhouden. Ik heb kweekruimtes gezien die overvol staan met planten waar de kweker niet meer bij alle planten kon komen. Achterin een hoek staat dan ongemerkt een plant in stilstaande lucht te zweten waardoor meeldauw snel kans maakt om de planten aan te tasten. Breekt zo’n schimmel dan uit dan weet de kweker het pas wanneer het tot vooraan in de ruimte verspreid is. Of ze merken het helemaal niet omdat ze niet weten dat het belangrijk is om de wietplanten dagelijks goed te onderzoeken op ongedierte en schimmels.’ Devin Liles, The Farm || Boulder, Colo.

Voorkom onnodige down time en reserveer 1/3 van je ruimte voor de groeifase. Foto: Eric Limon, Shutterstock.com

Voorkom onnodige down time en reserveer 1/3 van je ruimte voor de groeifase. Foto: Eric Limon, Shutterstock.com

10. Reserveer 1/3 van je kweekoppervlak voor de groeifase

‘Plan bij de inrichting voldoende ruimte in voor groeiende wietplanten. Maak een ruimte en reserveer die helemaal voor de groeifase, met speciale lampen voor de groeifase en een andere luchtvochtigheid. Zorg voor voldoende ruimte om de planten zo groot te laten worden als je wil, zodat je ze snel over kunt plaatsen naar je bloeiruimte zodra die leeg komt. Op die manier heb je zo min mogelijk down time in je bloeiruimte. Op sommige locaties reserveer ik nog meer ruimte voor de groei, maar over het algemeen zou je groeiruimte qua oppervlak minstens een derde van je bloeiruimte moeten zijn.’ Devin Liles, The Farm || Boulder, Colo.

Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock.com
(advertenties)