(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Coffeeshopwiet zou volgens een onderzoek van het RIVM vol zitten met pesticiden, maar dat zou volgens hetzelfde rijksinstituut geen gevaar opleveren voor de gebruiker. De enige juiste conclusie is natuurlijk dat het de hoogste tijd wordt voor legale teelt. Tot het zover is kun je maar beter het heft in eigen hand nemen en de kwaliteit van cannabis zelf checken. 

Wiet kan een hoop goed doen, maar dan moet het natuurlijk geen gifstoffen bevatten. Wanneer zulke pesticiden tijdens de bloeifase op wietplanten gespoten worden, blijven er residuen achter die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Helaas kun je zulke residuen in veel gevallen niet met het blote oog opmerken, maar er zijn wel degelijk zaken waar je op kunt letten om te weten of je met goede wiet te maken hebt of niet.

Spinnendraden en eitjes

Een van de meest voorkomende reden voor kwekers om pesticiden te gebruiken, is om Spint en ander ongedierte mee te bestrijden. Spint is hierbij het meest voorkomende ongedierte. Het is een soort spinnetje dat webben maakt op wietplanten. Kijk om te beginnen dus goed naar je wiet. Zie je een draad zoals dat van een spinnenweb, dan is de kans groot dat je wiet ook bespoten is.

Onder een microscoop kun je dit soort spinnendraad het beste opmerken. Kijk ook goed aan de onderkant van je wiettop. Zie je daar kleine witte puntjes zitten die zeker geen trichomen zijn, dan zijn dat waarschijnlijk insecteneitjes.

Let op spinnenwebben of draden hiervan, het is een teken voor bespoten wiet.

Proeven

Niet alleen pesticiden zijn een probleem, ook worden er in sommige gevallen verzwaringsmiddelen toegevoegd om wiet zwaarder te laten wegen. Het komt ook voor dat kwekers synthetische smaakjes aan wiet toevoegen om de kwaliteit beter te laten lijken. Door met je tong aan de onderkant van het steeltje van een topje te likken, kun je de bittere smaak van zulke synthetische smaakmakers proeven.

Bruine wiet; het kan om oude wiet gaan, maar het kan ook verrotte wiet zijn.

Onnatuurlijke smaakmakers en verzwaringsmiddelen kun je ook bij het roken of verdampen opmerken. Vooral bij verdampen kun je ze goed opmerken. Wiet heeft dan een soort moeilijk te omschrijven nepsmaak. Het lijkt op de smaak van vloeitjes die ook wel met een smaakje verkocht worden, of blunt wraps met een smaakje. Goed daarvan weet je van dat er een smaak aan toegevoegd is.

Bag appeal

Wanneer wiet er goed uitziet en van nature veel trichomen bevat, is er minder reden om te denken dat er onnatuurlijke smaken of verzwaringsmiddelen aan toegevoegd zijn. Een goede kweker die zulke wiet kweekt, heeft zijn trots en zal dus niet willen dat zijn werk vervuild wordt. Let dus goed op de bag appeal of met andere worden, hoe de wiet eruit ziet.

De grootste aanwijzing voor goede wiet, is de aanwezigheid van veel trichomen. Veel trichomen betekent veel smaak en vooral veel THC. Hoe meer van de kleine harsdruppeltjes er op de wiet zitten, hoe beter de wiet. Maar kijk uit, want er zijn ook wel suikerkristallen of haarlak op wiet aangetroffen. De kristallen horen eruit te zien als minuscuul kleine ronde bolletjes en zeker niet als een overdreven dikke laag aan elkaar geklonterde substantie. Onder een kleine zakmicroscoop kun je ze goed beoordelen.

Glassplinters om wiet te verzwaren. Niet alleen heel ziek, maar ook gevaarlijk!

Kleur

Ook de kleur is een indicator van goede of juist slechte wiet. Goede wiet is groen of in sommige gevallen paars en heeft oranje-bruine bloeiharen. Wanneer wiet bruin is, let dan even op. Het kan betekenen dat de wiet al ouder is maar meestal is het geen goed teken. Bruine wiet kan toprot aangeven, iets waar kwekers met een te hoge luchtvochtigheid in hun kweekruimtes dikwijls mee te maken krijgen. Pesticides die laat in de bloeifase gebruikt zijn, kunnen wiet ook bruin kleuren.

 

Veel oranje bloeiharen zijn daarentegen juist een goed teken. De bloeiharen zijn in feite de stigma’s van de vrouwelijke bloemen. Ze zijn bedoeld om stuifmeel op te vangen en iedere calyx (zaadzakje) heeft er twee. Wanneer er veel oranje bloeiharen op je wiet zitten, is de wiet goed afgerijpt en niet te vroeg geoogst. Zijn de bloeiharen nog wit, of lichtgroen dan is de wiet waarschijnlijk te vroeg geoogst.

Veel oranje bloeiharen, een indicator van goed afgerijpte wiet.

Taai of droog

Ook bij het drogen gaat het nog weleens mis. Goede wiet is niet droog en niet taai maar heeft precies de juiste structuur. Als het zo broos is dat het niet plakt, maar tussen je vingers verpulvert, is het te droog. Ruikt het aan de andere kant nog naar gras, dan is het te nat en moet je uitkijken voor schimmels.

Goede droge wiet ruikt door het zakje heen naar wiet en niet naar gras. Het voelt droog aan, maar valt niet in poeder uiteen, je hebt een grinder nodig om het goed te vermalen. Ook zou het een beetje plakkerig moeten aanvoelen.

As

Bij het roken, is de kleur van de as ook een grote indicator voor de kwaliteit. Wanneer kwekers het goed doen, geven ze hun wietplanten in de laatste weken geen meststoffen meer, maar spoelen ze de aarde goed door met schoon water. Goed gespoelde wiet voelt niet scherp aan in de keel bij het roken, en laat een lichtgrijze, of zelfs witte as achter. Is as zwart van kleur of donkergrijs, dan is dat een teken dat het spoelen niet goed is uitgevoerd of zelfs overgeslagen.

(advertenties)