(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Misschien heb je helemaal niet het gevoel dat wiet verboden is omdat je het in Nederland gewoon in een coffeeshop kunt kopen, maar cannabis is wel degelijk verboden. Maar waarom eigenlijk? Waarom is de meest heilzame en nuttige plant bijna overal ter wereld verboden? Val van de ene in de andere verbazing en lees de ongelooflijke geschiedenis van het cannabisverbod.

Er is nooit één duidelijke aanwijsbare reden geweest waarom de cannabisplant overal ter wereld werd verboden, en dit verbod zo lang stand heeft gehouden. Sommigen hebben het gevoel dat het cannabisverbod door racistische motieven tot stand kwam, als overdreven tegenreactie op de opkomst van de cultuur, muziek en levensstijl van Mexicaanse en Afrikaanse Amerikanen. Anderen zeggen dat het cannabisverbod te maken heeft met de politiek en tegenovergestelde belangen van de alcohol- en farmaceutische industrie, of een misplaatst gevoel van morele en ethische bescherming van het volk.

Drooglegging

Het is bekend dat de invloed politieke, morele en ethische van Amerika op de wereld al in 1900 steeds groter werd. Amerikaanse moraalridders waren al in die tijd hard op weg om alcohol te verbieden, en verkochten dat als een overwinning voor de volksgezondheid en het familieleven. In 1918 werd de Wartime Prohibition Act aangenomen, een wet die drankjes met meer dan 1,28 procent alcohol verbood. Uiteindelijk werd op 17 januari 1920 het 18e amendement aangenomen, waarmee alcohol totaal verboden werd, oftewel de drooglegging. De moraalridders hadden de toon gezet. Cannabis werd op dezelfde (of nog ergere) manier bekeken en zou als volgende onder de microscoop van het moralisme worden gehouden.

Handhavers van de drooglegging met dozen wijn en sterke drank, na een inval in Washington DC in 1922. Foto: Everett Historical, Shutterstock

Cannabis verboden

Rond 1920 hadden vele Amerikaanse staten anti cannabis wetten aangenomen. Ze classificeerden ‘marihuana’ als een vergif om niets aan hun standpunten te wensen over te laten tegenover het Amerikaanse publiek. Desondanks waren de wetten niet op wetenschappelijke feiten gestoeld. Staten als Iowa, Nevada, Oregon, Washington, Arkansas, Nebraska, Louisiana en Colorado hadden allemaal wetten tegen giftige stoffen (en dus cannabis). Nog eens dertig andere staten hadden een specifiek verbod op cannabis ingesteld, om aangenomen te worden nadat het alcoholverbod in 1933 weer werd ingetrokken.

Alcohol was populair onder Amerikaanse burgers, zodat het weer gelegaliseerd werd. Maar wiet was minder fortuinlijk en voorbestemd om een eeuw lang illegaal te blijven, terwijl het een veel minder schadelijk roesmiddel is dan alcohol en tabak, en belangrijke medicinale eigenschappen heeft.

Het cannabisverbod vs zakelijke belangen

Er waren zwaarwegende industriële redenen waarom cannabis en hennep met een zakelijk en sociaal wantrouwen werden bekeken. Mediamagnaat William Randolph Hearst en Amerika’s eerste directeur van de Federal Bureau of Narcotics, Harry Anslinger waren er snel bij om cannabis aan te wijzen als het kwaad dat bestreden moest worden. Andrew Mellon, secretaris van de Amerikaanse financiën en de baas en tevens oom van Anslinger, had banden met de Mellon Bank, die het bedrijf DuPont financieel steunde.

DuPont had een kunstmatig papier ontwikkeld dat concurreerde met papier gemaakt van hennepvezels. Het bedrijf had daarmee duidelijke financiële en zakelijke redenen voor een verbod op producten gemaakt van henneppapier. We moeten erbij zeggen dat sommigen geloven dat de zakelijke invloed van DuPont op het cannabisverbod wordt overschat, en dat rasisme en culturele controle de hoofdzakelijk motivatie waren voor het instellen van het cannabisverbod.

De jaren ’30

De eerste restricties op cannabis werden al in 1860 in New York ingesteld maar het was pas in de jaren ’10 en ’20 dat de eerste landelijke anti cannabis wetten werden ingesteld. In de rest van de wereld waren geen vergelijkbare anti cannabis bewegingen. In 1925 steunde Amerika op de Internationale Opium Conventie, de classificatie van Indiaanse hennep als drugs.

Harry Anslinger maakte pas echt actief anti cannabis campagne toen de drooglegging voorbij was. Sommigen stellen dat Anslingers enthousiasme voor het verbod op cannabis werd aangewakkerd door de dreigende afschaffing van zijn departement, toen het verbod op alcohol werd opgeheven. Verklaringen over de vele medicinale eigenschappen van cannabis werden genegeerd, net als het bewijs van de American Medical Association, waarbij ongeveer 30 farmaceuten en mensen uit de farmaceutische industrie bezwaar maakten tegen voorstellen om cannabis illegaal te maken.

Reefer madness

Anslinger had een duidelijke rol als beschermeling van het Amerikaanse publiek tegen cannabis, en de jeugd in het bijzonder. Hij was actief in de media, op televisie en in de kranten. Zijn optreden zaaide angst, onzekerheid en twijfel over wiet bij het publiek.

De grote media speelde een grote rol bij de toename van de steun voor een cannabisverbod onder het Amerikaanse volk. De film Reefer Madness was berucht voor het aanwakkeren van een hysterische irrationele publieke opinie over cannabis. Tegenwoordig lachen we om de hysterie over cannabis in deze film maar in de beginjaren van cannabis prohibitie werd de boodschap van de film bloedserieus genomen. Om je een idee te geven over de inhoud, citeren we een stukje uit de film.

“Met tonnen komt het ons land binnen, het dodelijke angstaanjagende vergif verscheurt niet alleen het lichaam maar ook het hart en de ziel van ieder mens die het gebruikt. Het maakt je tot slaaf met haar wrede en verwoestende eigenschappen. Marihuana is een enkeltje naar het gekkenhuis. Wanneer je één maand marihuana sigaretten rookt verandert wat ooit je hersens waren, in een verzameling van huiveringwekkende geesten. Hasjiesj maakt de meest vredelievende mensen tot moordenaars die doden uit liefde voor het vermoorden.”

Reefer Madness, anti cannabis propaganda uit 1936

Met de media als willige partner voor een opzettelijke campagne van misinformatie over cannabis, en de hulp van mediamagnaat William Randolph Hearst, veranderde Anslinger de anti cannabis beweging van een staatsaangelegenheid in een nationale crisis. Hij verzamelde, creëerde en gebruikte, wat hij zijn gore files noemde. Dit waren quotes uit politierapporten bedoeld om druggebruikers in het zwartste daglicht te zetten.

Het meest beruchte gore verhaal ging over ene Victor Licata die zijn familie had vermoord. Het incident, zo zei Anslinger, was precies wat er gebeurde na het gebruik van cannabis. Zonder cannabisverbod zouden dit soort incidenten volgens Anslinger alleen maar toenemen.

“Een hele familie is vermoord door een verslaafde jongvolwassene in Florida. Toen agenten aankwamen zagen ze de onthutste jongeman in een menselijk slachthuis. Met een bijl had hij zijn vader, moeder, zijn twee broers en zijn zus vermoord. Hij leek verdoofd te zijn… Hij had geen enkele herinnering aan de meervoudige moord op zijn familie. De agenten kenden de jongeman als orderlijk en verstandig, een rustige jongeman; nu was hij een krankzinnige.”

Moderne wetenschap

Het cannabisverbod vindt zijn oorsprong in het Amerika van het begin van de 20ste eeuw. Politieke, morele en racistische invloeden speelden een grote rol. Dingen begonnen te veranderen toen recreatieve cannabisconsumptie in de jaren ’60 en ’70 populairder werd. Deze keer was er niets dat de wijde verspreiding van cannabis als recreatief roesmiddel tegenhield, met name onder vrije denkers, hoog opgeleiden en jongeren.

Nancy Reagan in een anti drugs spot van de Just Say No campagne uit 1985

President Reagan hield zijn Just Say No campagne waarin cannabis vaak als opstapje naar harddrugs werd gepresenteerd. In 1996 ging Proposition 215 van kracht, waardoor het medisch gebruik van cannabis in California gelegaliseerd werd. Het vertrouwen in de anti cannabis boodschap van de overheid brokkelde af en langzaam maar zeker kwam er een ommekeer. Tegenwoordig is wiet in het grootste deel van Amerika legaal; een trend die in veel andere landen navolging krijgt.

De toekomst. Medicinaal gebruik beëindigt prohibitie

Ieder jaar neemt de geloofwaardigheid van een cannabisverbod verder af. Wietwetten worden in rap tempo versoepeld of afgeschaft, en medicinale cannabis speelt daar een enorme rol in. Landen als Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, Europese landen, Canada, Noord-Amerika en Zuid-Amerika versoepelen wetten voor medicinaal (en in sommige gevallen ook recreatief) cannabisgebruik.

De geschiedenis van het cannabisverbod is lang en ingewikkeld en zijn beïnvloed door vele factoren. Maar na een halve eeuw van prohibitie, kunnen we eindelijk zeggen dat het einde van het cannabisverbod in zicht is.

[Dit artikel is door CNNBS vertaald en verscheen eerder in het Engels op het blog van Dutch Passion]
(advertentie)