(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Maak je op voor een thriller van een ontknoping van Bio Bertje’s kweekronde met de 12 AK-47 planten. De toppen waren in zijn vorige verslag al vuistdik, en worden in deze laatste weken alleen nog maar zwaarder. Helaas is de luchtvochtigheid in huize Bertje wel erg hoog, met desastreuze gevolgen voor Bertjes voorraadpotten…

AK-47 bomen

Hallo lieve lezer, Bio Bertje hier. Laat ik maar meteen van start gaan want het is spannend. Mijn laatste kweekverslag liep namelijk tot week 12, en de AK-47 had vuistdikke toppen!
Aan het begin van week 13 stopte ik met de voeding en kregen de dames alleen nog water om de planten te spoelen, of flushen zoals dat in engels het. De 12 AK-47 van Serious Seeds zijn nu in de negende en laatste week van de bloei, en zijn tot kleine bomen uitgegroeid. Het formaat van de colas is verbijsterend en groter dan alles wat ik ooit gezien heb in een kleine 7-literpot.

Bud rot in de tent

Joekels van toppen dus, maar helaas zie ik ook eerste tekens van bud rot (toprot, schimmel) op sommige planten, en daarom moet ik zo snel mogelijk oogsten. De luchtvochtigheid buiten was heel hoog ivm slecht weer, en daarom ook veel te hoog in mijn tent voor de late bloeiperiode. Zo’n hoge luchtvochtigheid in combinatie met reusachtige buds zijn de perfecte omstandigheden voor de ontwikkeling van schimmel in de toppen.

Bud rot begint altijd op de stam in het midden van een top en groeit dan naar buiten. Ik zie een geel suikerblaadje dat uit een van de toppen steekt en trek daaraan. Daarop komt het meteen en zonder weerstand los en dat is een teken van schimmel op de stam. Heel voorzichtig trek ik de top uit elkaar en zie de witte schimmel meteen.

Ik zou kunnen janken…😢 Mijn ergste nachtmerrie is waar geworden: ik heb toprot in mijn tent. Het is een nachtmerrie omdat schimmels heel gevaarlijk zijn als ze verbranden, dan kunnen ze kanker veroorzaken. Daarom is het belangrijk om alle delen van de planten waar schimmel op zit weg te halen, en dan ook weg te gooien en niet gek zijn en deze drogen en roken. Uiteindelijk betekent dit, dat ik nu minder medicijn ga oogsten dan ik had verwacht.

Snel oogsten

Het enige wat ik nu doen kan, is de aangetaste toppen weg te snijden en de kweek so snel mogelijk af te maken. De SANlight Q5W-Gen.2 LED lampen zijn nog steeds in full power modus en doen hun best. De toppen zitten vol met trichomen en glinsteren als gekken. De geur is fantastisch! Het is een heel indringende wietgeur met een vleugje zoet daarbij, dat aan vers gezaagd hout laat denken. Het doet me iedere keer watertanden…

Na een week spoelen oogst ik de AK-47 planten aan het einde van week 13. Dat is 91 dagen na het ontkiemen en na 62 dagen in de bloei. Helaas heeft de toprot zich nog verder verspreid en moest ik nog meer toppen wegsnijden. Ik heb deze keer alles wat ik weg moest snijden op zij gedaan en gedroogd, omdat ik nieuwsgierig ben wat de totale uitkomst zou geweest zijn onder mijn nieuwe SANlight LED’s.

Bij het oogsten haal ik eerst alle bladeren van de plant af, waar geen kristallen opzitten. Daarna snijd ik de hele plant beneden aan de hoofdstam af. Dan hang ik ze ondersteboven aan touwtjes in mijn groei-tent, waar ik eerst de lampen uitgehaald heb. Nu kunnen de planten in het donker drogen. De afzuiger in de tent blijft aan op een lage stand, maar er staat geen ventilator aan. Dat is heel belangrijk, anders droogt de wiet te snel en verliest het zijn aroma. Na 10 dagen doe ik de knaktest en kijk of een zijtak al afbreekt (‘knakt’) als ik hem buig. Dat gebeurt, en daarmee kan ik de toppen van de planten afhalen en in glazen weckpotten doen om te laten rijpen.

Wat weegt dat dan?

Nou, het totale oogstgewicht was 760 gram gedroogde buds, en dat komt neer op 63,3 gram per plant! Dat betekent dat ik 760 gram aan medicijn gekweekt, met maar 410 Watt aan LED licht. Dat is een fantastische 1,85 gram per Watt, en mijn beste resultaat ooit! Beter dan alles wat ik ooit onder HPS gekweekt heb!

Het spectrum en de effectiviteit van de Q5W-Gen.2 LED lampen van SANlight uit Oostenrijk is perfect afgestemd op het kweken van cannabis. Daar is geen woord van gelogen. Met de magnetische dimmer kon ik heel makkelijk de sterkte van de lampen tijdens iedere fase van de kweek instellen, en dat zie je terug op de weegschaal. De toppen zijn ongelooflijk kleverig en zitten vol met THC-kristallen, het is geweldig om te zien. Het typische aroma en de smaak van de AK-47 van Serious Seeds is perfect uitgekomen. Ik ben heel tevreden.

Helaas had ik door het slechte weer wel toprot en moest uiteindelijk toch 100 gram wegsnijden en weggooien, dat deed echt pijn! Ondanks deze tegenslag ben ik toch blij met de opbrengst en toch wel overtuigd dat LED technologie de weg van de toekomst is voor de binnenteelt!

👏😎

Tot volgende keer, jullie Bio Bertje!

(advertentie)