(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Bio Bertje beschrijft de eerste weken van de bloeifase, nadat hij zijn AK-47 dames na vijf weken groeien op 12/12 zet en zo tot bloeien dwingt. Door weersinvloeden van buiten loopt de luchtvochtigheid gevaarlijk hoog op, en zeker voor de bloeifase. Om schimmels en vochtproblemen tegen te gaan, ontbladert Bio Bertje de 12 planten niet één maar twee keer.

Hoi lieve lezers!

Aan het begin van week 5 schakelde ik mijn timer om en stel hem in op 12/12, oftewel 12 uur donker, 12 uur licht. Ik gebruik hiervoor een digitale timer in het stopcontact van de LED-lampen. Door het 12/12 lichtschema gaan de 12 AK-47 planten van Serious Seeds de bloei in.

De twee SANlight Q5W-Gen.2 lampen zijn nog steeds gedimd op 60% en hangen nu op 75 cm afstand van de top van de planten. Ik heb ook de sunrise-functie ingeschakeld. Deze functie schakelt de lamp in fases in (van zwak tot sterk) en simuleert daarmee een zonsopgang, dat geeft minder stress voor de planten.

Alle AK-47 planten ontwikkelen zich uitstekend en beginnen nu de hele ruimte in mijn kweektent uit te vullen. Ze hebben een mooie, gezonde, donkergroene kleur, dat betekent dat de Mills-voeding goed opgenomen wordt. Ik geef altijd om en om, water met voeding en dan water zonder voeding. Dat doe ik zodat de planten ook de opgebouwde minerale zouten in de aarde gebruiken kunnen, en zodat er dan later in de bloei geen problemen met overvoeding optreden.

Ik ben onder de indruk van de spectrum en de intensiteit van hat licht van de LED-lampen van SANlight. De planten groeien als kool en ontwikkelen zich voorspoedig, zeker beter dan onder mijn oude HPS. Het grote voordeel van de SANlight kweeklampen ligt al in hun ontwikkeling en hun design. De lampen zijn ontwikkelt voor cannabisplanten en in honderden kweektests ook getest met cannabis, wat bijna geen ander producent van lampen mag en kan doen. Deze lampen zijn echt ‘van de kweker voor de kweker!‘. Je kan dit alles ook op hun YouTube kanaal zien.

De luchtvochtigheid in mijn tent is op dit moment 60%. Dat was wel oké in de groeifase maar is te hoog voor de bloei. Ik hoop dat het weer buiten beter wordt en de vochtigheid nog naar beneden komt.

Week 6

In week 6 hebben de twaalf AK-47 planten al de hele tent opgevuld en beginnen in elkaar te groeien. Daarom is het op dag 41 (13e dag van de bloei) tijd om ze te ontbladeren; in het engels heet dat defoliation. Dat betekent dat ik de laagste zijtakken op de stam afsnijd, en ook de grootste schutbladeren van iedere plant afhaal. Daarmee kan de lucht beter door de tent blazen en blijft minder vocht tussen de bladeren achter. Dat is belangrijk om schimmels te voorkomen. De luchtvochtigheid in mijn tent is door beter weer van buiten nu al wat lager en ligt op het moment rond de 41%.

De eerste buds!

De planten blijven mooi aan het groeien in week 7, en nu zijn al de eerste witte kroontjes te zien. Dat zijn clusters van vrouwelijke bloemen, wat betekent dat de bloei nu echt in gang is. De LED-lampen heb ik op deze moment gedimd naar 80% en hangen op 70 cm afstand van de planten. Binnen een week na het uitlichten hebben de planten de hele tent weer opgevuld, het is geweldig om te zien!

Het enig wat mij zorgen maakt is het slechte weer, buiten regent het en de luchtvochtigheid in mijn Homebox kweektent is nu al tot een maximum van 79% gestegen. Daarmee stijgt de kans op toprot immens en dat is de nachtmerrie van iedere kweker. Op dag 47 (19e dag van de bloei) besluit ik om de lampen op vol vermogen te zetten en de lampen op 50 cm afstand te hangen en te kijken wat er gebeurt.

Nóg eens ontbladeren

De AK-47 planten van Serious Seeds genieten van het extra licht nu de lampen voluit aan staan. Ze ontwikkelen nieuwe clusters van bloemen over de hele plant heen. In week 8 zijn de twaalf planten weer helemaal dichtgegroeid en moet ik opnieuw ontbladeren. De grootste bladeren die schaduwen werpen worden nu opnieuw weggehaald.

De geur van de planten is nu al heerlijk, ze hebben die typische AK-47 geur: een zware wietgeur met een vleugje van zoet dat aan sandelhout laat denken. Iedere keer als ik mijn tent open begin ik te watertanden en kan ik niet wachten tot ik deze heerlijke wiet mag roken. Hopelijk gaat alles zo goed verder als tot nu toe, en gaat de luchtvochtigheid weer naar beneden… Tot volgende keer,

Bio Bertje

(advertenties)