(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Photobleaching, light bleach en light burn zijn verschillende benamingen voor hetzelfde probleem bij wietplanten: spierwitte toppen zonder bladgroen. Deze wit gebleekte toppen bevatten ook maar weinig THC en zijn dus minder potent én minder waard. Maar wat is het precies? Waardoor wordt het veroorzaakt? En het belangrijkste: hoe kun je het voorkomen? 

Als je weleens een spierwitte punt op een van je wiettoppen hebt gehad, dan zag dat er misschien wel prachtig uit. De witte delen in zulke toppen bevatten echter veel minder THC, en zijn dus ook veel minder potent dan ‘gewone’ wiet. Het is dus eigenlijk niet de bedoeling en een fenomeen dat je beter kunt voorkomen. LED kwekers krijgen vaker met photobleaching te maken maar ook toppen onder HPS licht kunnen door het licht verbleken.

Photobleaching, light bleaching, lichtstress, lichtverbleking

Light bleaching of photobleaching: toppen verliezen hun bladgroen door te intens licht. 

Photobleaching, light bleach, light burn of lichtstress?

Er zijn vele namen voor het verschijnsel van de gebleekte toppen, die we sinds de opkomst van LED kweeklampen veel vaker tegenkomen dan daarvoor. Hoewel zware HPS kweeklampen een wiettop ook zeker kunnen verbleken, zie je het dan ook veel vaker onder LED licht.

Dit komt omdat LED kweeklampen bij een lagere temperatuur veel meer fotonen of lichtdeeltjes (lichtgolven?) produceren dan HPS lampen. Een LED kweeklamp is met andere woorden efficiënter; hij verliest weinig energie in de vorm van warmte. LED’s kunnen hierdoor dichter bij de toppen van wietplanten hangen, zonder dat warmte een probleem is. De intensiteit van het licht zelf veroorzaakt dan ook de schade in het geval van light- of photobleaching.

Light bleaching of photobleaching ontstaat als een wiettop aan meer licht wordt blootgesteld, dan de plant voor fotosynthese kan verwerken. Het teveel aan licht beschadigt de bladgroenkorrels (chlorofyl) die de plant normaal gesproken een groene kleur geeft. Omdat het bladgroen ook verantwoordelijk is voor de fotosynthese zelf, ontstaat een vicieuze cirkel waarbij de plek steeds minder licht aan kan.

De verbleking van de toppen is een natuurlijke reactie, en wordt verder verergerd door omstandigheden zoals hitte, droogte of voedingstekorten. Het is belangrijk dus om ook die omstandigheden goed op orde te hebben. Temeer ook omdat in beschadigd chlorofyl geen fotosynthese meer kan plaatsvinden. Hier worden dus geen suikers en zuurstof meer gemaakt, maar bijvoorbeeld ook geen terpenen en andere stoffen.

Het resultaat is een spierwitte top zonder potentie. En om de zaak nog wat vervelender te maken zijn het altijd de bovenste toppen die getroffen worden. Zoals elke kweker weet zijn dat de meest waardevolle toppen met het meeste gewicht en de meeste trichomen.

Ook wiettoppen die onder HPS licht groeien kunnen verbleken.

Photobleaching (light bleach) voorkomen

Hoewel photobleaching voor hobbykwekers meestal beperkt blijft tot enkele puntjes van een paar toppen, is het toch zonde. De gemakkelijkste manier om het hele euvel te voorkomen is door gebruik te maken van een gebalanceerd full spectrum kweeklicht, en die lamp op de door de fabrikant aanbevolen hoogte te hangen. Als je dat doet zullen de meeste wietplanten en hun toppen gewoon groen blijven.

De meeste wietplanten blijven (volgens LED fabrikant Fluence) gewoon groen bij een licht-intensiteit tot een PPFD waarde van 2500 μmol/m2/s, mits je een WIT full spectrum licht gebruikt ZONDER rood. Een veel hogere PPFD waarde dan je zou verwachten, en een veel hogere PPFD waarde dan de meeste LED kweeklampen produceren. Het probleem is dan ook dat de meeste LED kweeklampen een meer rood lichtspectrum uitstralen, waarbij het verbleken al veel eerder optreed.

Met een kweeklamp met meer rood licht – en dat zijn de meesten – kun je het verbleken voorkomen door de totale licht output te verlagen. Tot een PPFD waarde van 500 μmol/m2/s zullen de meeste wietsoorten niet verbleken. De PPFD waarden kun je meten met een PAR-meter. Sommige smartphones beschikken standaard over zo’n meter, en kun je met behulp van een app ook gebruiken om de PPFD waarden onder je kweeklicht te meten.

Het eerste zichtbare begin van photobleaching of lichtverbleking. Verhoog of dim je kweeklamp als je dit ziet.

Omgevingsfactoren & snelle diagnose

Omgevingsfactoren zoals te veel warmte, droogte of voedingstekorten kunnen het verbleken van toppen (of bladeren, want die kunnen ook verbleken) verder verergeren. Zorg er dus altijd voor dat je VPD-waarde (Vapour Pressure Deficit) in orde is, als je verbleking van een van je toppen opmerkt. Zorg voor voldoende ventilatie, afzuiging, en blaas warmte onder je kweeklamp weg.

Als kweker wil je je kweeklamp echter ook zo laag mogelijk houden. Een hogere lichtintensiteit zorgt namelijk niet alleen voor verbleking maar ook voor meer opbrengst.

Lichtverbleking kun je gelukkig wel zien aankomen als de toppen nog klein zijn. Let daarvoor goed op de allerhoogste calyxen in je kweektent of -kast. Als die gaan verbleken dan is dat vaak al te zien als ze pas net ontstaan. Het begint met een kleine licht groene plekjes, die gaande bloeifase steeds witter en steeds groter zullen worden. Verhoog of dim je kweeklamp zodra je de eerste verbleking opmerkt. Hierboven zie je een plaatje van de eerste tekens van verbleking.

(advertentie)