(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Niet iedereen jast zijn hele stash er in no time doorheen, we heten niet allemaal Mike Tyson of Snoop Dogg tenslotte. Desondanks weten maar weinig mensen precies hoe lang je toppen, wietolie, edibles en andere cannabisproducten geschikt voor consumptie kan houden. Er staat ook zelden een THT-datum op de verpakking, nietwaar? Toch valt er wel een en ander te vertellen en te leren over het bewaren van je wietvoorraden.

Lang zoeken naar productinformatie bij recreatieve cannabis

Alle cannabisproducten hebben een houdbaarheidsdatum. Het is belangrijk wiet te consumeren wanneer deze ‘optimaal vers’ is, om zo gebruik te maken van de therapeutische effecten van de cannabinoïden.

De meeste vormen van cannabis kunnen minstens een jaar vers blijven als ze goed worden bewaard in een luchtdichte verpakking op een koele, droge en donkere plaats. De houdbaarheid van cannabis hangt voornamelijk af van het type product en de ingrediënten die het bevat.

Bij officiële medicinale cannabisproducten is er vanzelfsprekend wel sprake van een etiket (en bijsluiter), met daarop de lijst van ingrediënten, eventuele bijwerkingen én een houdbaarheidsdatum. Dat geldt in Nederland en de rest van Europa helaas niet voor alle recreatieve cannabisproducten. Omdat het een illegale of op zijn minst grijze markt is, hoeft dat klaarblijkelijk niet zo van de overheid.

Nou ja, genoeg ruimte voor verbetering zou de optimist zeggen. Gelukkig kunnen we over de versheid, het bewaren en de uiterste consumptiedatum van verschillende wietproducten wel handige, algemene richtlijnen geven. We bespreken die hieronder per productcategorie.

Ieder cannabisproduct heeft zo zijn eigen bewaar- en houdbaarheid regels… [foto: Kimberly Boyles/Shutterstock]

Edibles

De houdbaarheid van een cannabis edible is afhankelijk van de ingrediënten. Voedsel of drank met bederfelijke ingrediënten erin zijn – logischerwijs – korter houdbaar. Zo zijn eetwaren met eieren en melk, zoals koekjes en brownies, ongeveer 2-3 dagen houdbaar als ze goed worden bewaard.

Legaal geproduceerde edibles bevatten vaak conserveringsmiddelen die de houdbaarheid enigszins verlengen, maar het is belangrijk om de verpakking te controleren op een houdbaarheidsdatum.

Daarnaast bevatten snoepjes met cannabis minder bederfelijke ingrediënten dan gebakken producten, waardoor ze ongeveer zes tot negen maanden houdbaar zijn. Alle edibles moeten op een koele, droge plaats worden bewaard.

Toppen

De houdbaarheid van wiettoppen hangt af van hoe goed ze zijn uitgehard en worden bewaard. Als de bloem goed gedroogd, uitgehard en bewaard is, kan hij tot 18 maanden meegaan, maar meestal verliest hij na zes maanden geleidelijk zijn potentie. Daarom is het raadzaam om toppen binnen zes maanden te consumeren – ook al omdat het moeilijk is om optimale bewaaromstandigheden te handhaven.

Hasj en extracten

De houdbaarheid van hasj of extracten (ook wel concentraat, BHO, wax, shatter of hasjolie genoemd) hangt af van de hoeveelheid toppen die erin verwerkt zit. Deze soorten cannabis gaan langer mee als ze minder bloem bevatten.

Hash en concentraten moeten worden bewaard op een koele, droge, donkere plaats om schimmelvorming en verlies van potentie te voorkomen. Hasj bevat doorgaans de meeste toppen en is ongeveer 18 maanden houdbaar. Wax e.d. kunnen tot twee jaar meegaan, maar na 12 tot 18 maanden kan het potentie beginnen te verliezen.

Rick Simpson Olie (RSO)

Omdat RSO – evenals veel andere vormen van wietolie – meestal is doordrenkt met alcohol, is het naar schatting tien jaar (!) houdbaar als het goed wordt bewaard.

Vapes

Vape-pennen – of om precies te zijn de cartridges die erin zitten – kunnen ongeveer twee tot drie jaar meegaan zonder veel potentie te verliezen. Dit komt omdat ze meestal niet gemaakt zijn met plantaardig materiaal en over het algemeen goed verpakt zijn. Sommige patronen voor de vaporizer gaan zelfs langer mee.

Topicals

Verschillende soorten cannabis topicals hebben verschillende houdbaarheidsdata. Gels, crèmes en oliën gaan meestal tot twee jaar mee als ze goed worden bewaard. Met cannabis verrijkte cosmetica kan ook tot twee jaar meegaan, afhankelijk van de ingrediënten. Zeep kan dan weer langer dan twee jaar meegaan vanwege zijn alkalische aard.

Tincturen

CBD- of THC-tincturen zijn het langst houdbaar. De meeste zijn doordrenkt met sterke alcohol, waardoor ze tot tien jaar vers kunnen blijven als ze goed worden bewaard. Soms echter zijn tincturen op oliebasis en kunnen ze tot twee jaar houdbaar zijn.

Het beste opslagmedium voor wiet – als je ‘m lang goed wil houden – is niet het bekende plastic gripzakje, maar een glazen weckpot… [foto: 24K-Production/Shutterstock]

Hoe check ik of mijn wiet over de datum is?

Ruik

Als je cannabisproduct een onbekende geur heeft (zoals die van rotte eieren), is het hoogstwaarschijnlijk over de houdbaarheidsdatum heen. Omdat sommige soorten van nature al een ‘skunky’ geur hebben, kan het voor meer ervaren gebruikers gemakkelijker zijn om het verschil te onderscheiden dan voor relatieve beginners.

Textuur

Als je cannabis breekbaar of brokkelig is, kan het zijn dat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Het is belangrijk om de textuur van je product bij de eerste aankoop te noteren, zodat je eventuele toekomstige veranderingen kunt opmerken.

Schimmel

Als je wietproduct schimmel vertoont, is het niet langer vers. Zichtbare tekenen van schimmel zijn onder andere witte pluizen en verkleurde plekken.

Tips voor het bewaren van cannabisproducten

De wijze van opslag van cannabis is van invloed op de houdbaarheid van het product. Hieronder geven we je wat tips voor het goed bewaren van wiet.

Juiste verpakking

Voor langdurige opslag verdienen glazen weckpotten met luchtdichte deksels de voorkeur, omdat ze de aroma’s en smaken van wiet behouden. Metalen potten of vacuüm gesloten plastic zakken kunnen werken voor korte termijn opslag (meestal een week of minder).

Lage vochtigheid

Het is belangrijk wiet te bewaren in een ruimte met een lage luchtvochtigheid, zodat het vocht de afbraak van het product niet versnelt. Een ideale luchtvochtigheid voor de meeste cannabisproducten is ongeveer 60%.

Vermijden van zonlicht

Aanbevolen wordt om cannabisproducten te bewaren in donkere ruimten, zoals kasten. Blootstelling aan direct zonlicht kan de houdbaarheid van het product verkorten.

LEES OP CNNBS OOKBetere wiet door langzaam drogen en rijpen (curen)

[openingsbeeld: Alexander_Volkov/Shutterstock]
(advertentie)