(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Geweldige wiet kweken gaat niet van de ene dag op de andere. En da’s niet alleen omdat een kweekcyclus gemiddeld zo’n drie maanden duurt maar ook omdat groene vingers met de jaren komen. Gelukkig hoef je die ervaring niet helemaal zelf op te doen, want hier zijn de belangrijkste vereisten voor geweldige wiet op een presenteerblaadje.

De beste hobbykwekers zijn door schade en schande wijs geworden. De ervaring heeft hen geleerd dat er vele factoren invloed hebben op de kwaliteit en de kwantiteit van hun oogst. En hoewel al deze factoren van belang zijn, spelen sommige factoren een grotere rol dan anderen. Te beginnen met met de genetica. Want geweldige wiet begint met een geweldig wietzaadje of een superstek.

#1. Geweldige genetica

Geweldige wiet heeft geweldige genen, en kan dus alleen beginnen met eengeweldig zaadje of stekje. Foto: r.classen, Shutterstock]

Als je CNNBS met enige regelmaat leest, dan weet je dat we best veel aandacht besteden aan nieuwe en bijzondere wietsoorten. Dat is niet voor niets want geweldige wiet kweek je alleen met geweldige genetica. De belangrijkste eigenschappen van wietplanten zoals opbrengst, groeipatroon, uiterlijk en smaak, liggen namelijk vast in de genen.

Zodoende kan zelfs een beginner top shelf cannabis kweken met top shelf wietzaden of een geweldig stekje. Misschien dat de opbrengsten bij een beginner nog wat te wensen overlaten maar met goede genetica zal het met de smaak in ieder geval goed zitten.
Omgekeerd kun je er nog zoveel geslaagde kweekrondes op hebben zitten; als je met slechte of willekeurige genetica begint, zul je nooit geweldige resultaten boeken.

#2. Een geweldig klimaat

Luchtkwaliteit is van het grootste belang voor geweldige wiet. Zorg voor een goed klimaat. Foto: ElRoi, Shutterstock]

Er is een reden waarom er geen inheemse Hollandse wietsoorten bestaan: ons klimaat leent zich er niet voor. Wietplanten hebben warmte nodig, veel licht, een briesje en vooral een droog en zonnig najaar. Als je binnen wiet gaat kweken zul je dus ook voor de juiste klimaatomstandigheden moeten zorgen, en die zijn belangrijker dan je wellicht denkt.

Gelukkig is het klimaat in een kweekkast of -tent binnen goed naar je hand te zetten. Met apparatuur zoals kweeklampen, verwarming, luchtontvochtigers, afzuigers en ventilators heb je alle klimaatomstandigheden van je kweek onder controle. Zorg vooral ook voor de aanvoer van verse lucht en houd je wietplanten niet in een afgesloten ruimte. Het is daarbij belangrijk om de luchtvochtigheid en de temperatuur in je kweekruimte dikwijls te meten, en zonodig aan te passen. Mik daarbij op de volgende waardes:

  • Zonder CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC
  • Met CO2 toevoeging: 26.5 – 32ºC
  • In de laatste twee weken van de bloeiperiode met gereduceerde CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC
  • ‘s Nachts: ‘s nachts is het aan te raden de temperatuur in ieder geval boven de 15ºC te houden. Laat de temperatuur ’s nachts niet meer dan 10 graden zakken ten opzichte van de dagtemperatuur.
  • Voedingswater: 23ºC
  • Luchtvochtigheid voor stekken: 70 tot 80%
  • Luchtvochtigheid in de groeifase: 40 tot 70%
  • Luchtvochtigheid in de bloeifase: 20 tot 40%

#3. Een geweldig lichtspectrum

Licht is gewicht. Maak gebruik van moderne led technologie voor de beste resultaten. Foto: r.classen, Shutterstock

Van alle apparatuur in een kweekruimte, is de kweeklamp misschien nog wel de belangrijkste. Deze bepaalt niet alleen voor het grootste deel hoeveel wiet je zal oogsten, maar ook hoe je wietplanten zullen groeien en bloeien. Over het algemeen kun je stellen dat hoe meer licht, hoe meer opbrengst. Licht is gewicht was dan ook jarenlang hét motto van thuiskwekers.

Met de komst van LED technologie, ligt de focus echter veel nadrukkelijker ook op de kleur van het licht. Oftewel het lichtspectrum. Waar kwekers vroeger alleen voor de groei- en bloeifase een aparte peer (bulb) konden gebruiken (metaal halide voor de groeifase en HPS voor de bloeifase) hebben we dankzij LED veel meer mogelijkheden.

LED kweeklampen kunnen het volledige lichtspectrum van de zon nabootsen. Met rood en ver rood licht kan een zonsopkomst en ondergang worden gesimuleerd, en speciale schakelaars veranderen het licht gemakkelijk van een spectrum voor groei naar de optimale lichtkleuren voor de bloei. Een blauwer lichtspectrum in de groei, zorgt namelijk voor mooie grote bladeren en dikke stammen met korte internodes. Meer rood licht stimuleert de bloei, en zorgt voor een goede ontwikkeling van toppen en trichomen.

Met LED kan ook UVA en UVB licht worden toegevoegd, wat de aanmaak van het belangrijkste bestanddeel uit wiet promoot: THC. Omdat LED kweeklampen daarnaast minder stralingswarmte produceren, blijven vluchtige terpenen (smaak en geur) beter behouden.

#4. Geweldige plantenvoeding

Planten voeden, het gaat het beste met cannabisvoeding op maat. Foto: faboi, Shutterstock

Hoewel veel beginnende kwekers hun wietplanten te veel voeden, is plantenvoeding essentieel voor een indrukwekkend kweekresultaat. Je kunt plantenvoeding voor wietplanten het beste vergelijken met essentiële vitamines en mineralen voor mensen. Je krijgt de beste resultaten met de juiste voedingsstoffen in de juiste verhouding en de juiste hoeveelheid.

Organische/biologische kwekers verzekeren hun planten van een dieet op maat, door gebruik te maken van levende bodembacteriën. Deze breken organisch materiaal af en zetten die om in opneembare voedingsstoffen, waardoor zij als kwekers niet langer de pH- en EC-waarde hoeven te meten.

Kweek je in een recirculerend hydrosysteem op water, dan kun je aan de hand van de verandering in de EC-waarde precies bepalen hoeveel voeding wietplanten verbruiken en nodig hebben,kijk maar.
In alle andere gevallen zul je zelf goed naar je planten moeten kijken om te bepalen hoeveel voeding ze nodig hebben. Hoe je dat ziet, dat lees je hier.

Maar of je nou biologisch, organisch of hydrologisch kweekt, gebruik hoe dan ook gespecialiseerde plantenvoeding voor cannabisplanten. Deze bevat namelijk alle voedingsstoffen die wietplanten nodig hebben, in de juiste verhoudingen. Geweldige wiet kweek je zeker niet met Pokon!

#5. Een geweldige kweker

De kweker, wellicht de belangrijkste vereiste voor geweldige wiet. Foto: Seth Michael, Shutterstock

Het is misschien een cliché, maar zoals dat gaat met clichés zijn ze wel waar. Wellicht ben je zelf misschien nog wel de belangrijkste vereiste voor een geweldig kweekresultaat. Maar om een geweldige kweker te worden heb je ervaring nodig, en dat komt net als wijsheid met de jaren. Het helpt echter wel om goed naar je wietplanten te kijken, veel en vaak te meten, en te experimenteren.

Begin echter met het bijhouden van een logboek. Schrijf daarin dagelijks wat je aan je planten te drinken geeft, inclusief pH- en EC-waardes. Beschrijf ook veranderingen die je aanbrengt zoals de lamp-hoogte of bepaalde toevoegingen die je je planten te drinken geeft. Op deze manier weet je precies wat een bepaald probleem heeft veroorzaakt, in dat geval. Maar je ziet ook meteen waar je wietplanten van opleven. Verander niet te veel tegelijk, anders blijft het alsnog gissen.

#6. Geweldige terpenen

Geweldige wiet zit vol met terpenen, oftewel natuurlijke geur- en smaakstoffen. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Terpenen zijn de aromatische stoffen in cannabis. Zij maken het verschil tussen gewone ‘stonede’ wiet en geweldige wiet, oftewel het neusje van de zalm. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de productie van de terpenen te verhogen maar het belangrijkste is dat je moet weten dat terpenen niet de hoogste prioriteit hebben, voor je wietplant.

Terpenen zijn namelijk secundair, en zullen pas prioriteit krijgen wanneer alle andere benodigde stoffen voor de groei, zoals eiwitten, suikers en vetten voldoende aanwezig zijn. Hoe gezonder je wietplanten met andere woorden weet te houden, hoe meer zij zich op de productie van terpenen zullen richten.

Voorkom dat wietplanten stress ondervinden en zorg dat alle omstandigheden goed zijn, dan zullen wietplanten terpenen in overvloed produceren. Het helpt ook om de temperatuur in je kweekruimte in de laatste weken te verlagen, zodat de vluchtige terpenen zo min mogelijk verdampen. Om dezelfde reden is het belangrijk om je wiet bij lage temperatuur en in het donker, langzaam te laten drogen en rijpen (curen).

(advertentie)