(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De aankomende zomer is een uitstekende kans om nu eens organisch buitenwiet te kweken. Onder de zon gekweekt en met alleen natuurlijke producten grootgebracht, smaakt wiet wellicht nog het best. Maar alleen door aarde te gebruiken, kweek je nog niet meteen organisch. Dit zijn de grootste verschillen.

Wietkwekers die de overstap willen maken naar een volledige organische teelt, moeten zich nieuwe gewoontes aanleren en zich beseffen dat niet alleen hun wietplanten, maar vooral de aarde verzorgt moet worden. Meetapparatuur zoals pH- en EC-meters kunnen de deur uit, je moet vertrouwen op moeder natuur. Dit kan niet alleen buiten, maar ook binnen en het levert de heerlijkste wiet op!

Natuurlijk vs. kunstmatig kweken

Je zou organisch kweken ook goed natuurlijk kweken kunnen noemen. Bij de organische teelt van gewassen vertrouwt de kweker namelijk veel meer dan anders op de natuur. Het grootste verschil voor een kweker die overstapt is dan ook misschien wel een andere manier van denken. In plaats van te vertrouwen op meters en flessenvoeding moet de kweker de natuur het werk laten doen.

Bij de organische teelt worden de wortels niet door de kweker, maar door het bodemleven gevoed. Foto: Taigi, Shutterstock

De verschillen tussen de organische teelt en de kunstmatige, om het maar even zo te noemen, zijn het duidelijkst zichtbaar bij de organische binnenteelt. Wie planten met minerale meststoffen kweekt, voedt de wortels daarmee direct. Wie puur organische producten gebruikt, voedt vooral het leven in de aarde. Het bodemleven zet de organische meststoffen geleidelijk om in voor de plant opneembare mineralen. Het bodemleven speelt dan ook een onmiskenbare rol bij de organische teelt.

Kunstmatige teelt

  • Gebaseerd op technieken met de focus op exacte hoeveelheden en meetapparatuur.
  • Controle over natuurlijke processen.
  • De visie is dat de natuur door de mens kan en moet worden veranderd (verbeterd).
  • Niet flexibel, strikte schema’s moeten worden gevolgd.
  • Toegepast aan de hand van plant-ontwikkelingen.
  • Snelle veranderingen en directe oplossingen.
  • Regels moeten worden gevolgd en er zijn dingen die je moet en niet moet doen.
  • Methode is precies en exact, met duidelijke protocollen.

Organische teelt

  • Een gezonde dosis observatie en vertrouwen op intuïtie.
  • In samenwerking met natuurlijke processen.
  • Gebaseerd op de kracht van de natuur.
  • Flexibel, schema’s kunnen worden aangepast.
  • Leren van fouten staat centraal.
  • Vooraf optimale omstandigheden creëren, en de natuur haar wonderlijke werk laten doen.
  • Geleidelijke veranderingen.
  • Gebruik maken van natuurlijke principes. De achterliggende processen begrijpen, minder protocollen.
  • Geen paniek, de natuur herstelt zichzelf.

Wie organisch kweekt vertrouwt op het bodemleven voor de benodigde meststoffen en zorgt ervoor dat dat zo gezond mogelijk is. Behalve de duidelijke verschillen tussen directe voeding en indirecte voeding door het bodemleven, verschillen de twee methodes verder op het gebied van de theorie en de praktijk.

Organisch gekweekte wiet, je proeft de natuur! Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Meten kun je vergeten

Biologische kwekers vertrouwen op hun intuïtie, binnen zelfs meer dan buiten. Als je gewend bent aan de hulp van pH- en EC-meters, dan zal het organisch kweken zeker een periode van aanwennen van nieuwe gewoontes vereisen. De meters kunnen in ieder geval worden opgeborgen, want die zul je bij de organische teelt niet langer nodig hebben. Ook hoef je niet langer in paniek te raken wanneer je een vergeeld blaadje ontdekt; vertrouw op de kracht van de natuur, dat doet ze zelf ook!

Wanneer je eenmaal geleerd hebt hoe planten voeding uit de aarde en haar bodemleven haalt, en erachter bent hoe schimmels, bacteriën en andere levende organismen aan dit proces bijdragen, kom je erachter dat de meeste zaken zichzelf oplossen – in de meeste gevallen. Natuurlijk kun je de natuur een handje helpen, maar grote ingrepen van de kweker horen over het algemeen niet bij de organische denkwijze. Planten weten zelf het beste wat ze nodig hebben!

Voorbereiding

Een ander groot verschil tussen organisch en kunstmatig kweken is dat organisch kweken een goede voorbereiding vereist. Als planten eenmaal in de aarde groeien kan er niet veel meer aan de bodem worden gedaan. Toevoegingen die je tussentijds aanvult hebben pas na weken effect, dus het is uitermate belangrijk dat de aarde van tevoren goed wordt klaargemaakt. Biologische kwekers moeten dus vooruitdenken, maar dat brengt tegelijk ook rust en kweekgemak, tijdens de kweek zelf hoeft er alleen bewaterd te worden.

Organisch kweken vereist een goede voorbereiding van de aarde. Eenmaal onderweg kan er niet veel meer aangepast worden. Foto: kunanon, Shutterstock

Twee ander belangrijke aspecten van de biologische – of organische – kweekmethode is het leren en het leren begrijpen waarom planten op een bepaalde manier reageren. Let goed op je planten en probeer te achterhalen waarom veranderingen plaatsvinden. Ga na wat je wellicht verkeerd hebt gedaan als zich problemen aandienen, en leer van je fouten.

Tenslotte moet je je beseffen dat in de wereld van de organische teelt, niet alles is wat het lijkt. Veel producten die je koopt, worden aangeprezen met een biologisch stempeltje. Van groenten in de supermarkt tot voeding voor planten. Dit zegt eigenlijk maar één ding, en dat is dat biologisch goed verkoopt. Het is daarom belangrijk om te weten wat er precies in een verpakking aan ingrediënten zit. Mediums als kokos en kleikorrels zijn misschien wel natuurlijk, maar dat maakt het kweken in zulke mediums nog niet biologisch.

The Organic Grow Book

Als je na het lezen over de belangrijkste verschillen tussen de organische teelt op aarde en de kweek met minerale meststoffen en inerte mediums enthousiast bent geworden om ook organisch binnen wiet te kweken, dan kunnen we je het onlangs gelanceerde Engelstalige boek The Organic Grow Book van harte aanbevelen. Dat is zo’n beetje de kweekbijbel voor biologisch kweken.

Het boek gaat niet specifiek over cannabis, maar alle organische kweekmethoden die erin beschreven worden zijn op de organische buiten- en binnenteelt van wiet toe te passen. Ook dit artikel over de belangrijkste verschillen van de organische teelt is een beknopte vertaling uit The Organic Grow Book.

[Openingsfoto: aastock, Shutterstock]
(advertentie)