(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie puur voor de grootste oogst gaat, zal niet zo snel aan een bonsai wietplant beginnen. True, het vergt geduld en een hoop training. Maar als je een beetje je best doet, kweek je een prachtige kabouterplant die ook nog eens stekken oplevert. Je kunt zelfs overwegen om haar meer dan eens af te laten bloeien. 

Eén prachtige bonsai-wietplant kan je eeuwige Instagram roem en ongelimiteerd stekken opleveren. Iedere cannabisliefhebber kijkt graag naar een bonsai wietplant. Het is leuk om er een te kweken en het levert prachtige foto’s op. Je hebt er geen kanonnen van kweeklampen voor nodig en je kunt er zelfs meerdere oogsten vanaf halen. Omdat een wietplant veel sneller groeit dan de boomsoorten waarmee ‘gewone’ bonsaibomen gemaakt worden, zie je ook veel sneller resultaat en dat maakt het kweken van een bonsai wietplant één groot feest.

Bonsai moederplant

Bij het kweken van een bosai wietplant komt een hoop snoeiwerk kijken, en dat maakt een bonsai wietplant ook meteen een uitstekende bron van stekken. Je kweekt dus niet alleen een bonsai wietplant, maar ook een bonsai moederplant. Dat maakt het kweken van een cannabis bonsai niet alleen maar leuk voor het oog, maar ook nuttig. Een bonsai neemt bovendien niet veel ruimte in, het is de ideale plant om je eigen stekken van te trekken.

Kies een vorm

Een wietplant groeit van nature als een soort kerstboom met één centrale hoofdstam en daaromheen de zijtakken. Maar door haar te buigen, te binden en op de juiste plekken te snoeien kun je in principe iedere vorm creëren die je kunt bedenken. En aangezien een wietplant lekker snel groeit zie je snel resultaat. Het snoeien levert je vanaf het begin meteen stekken op en het is een geweldige manier om te leren hoe wietplanten op snoeien en buigen reageren en hoe ze altijd naar het licht toe zullen groeien.

Voor je in het wilde weg begint te buigen en de knippen is het belangrijk dat je een bepaalde vorm voor ogen hebt. Misschien wil je voor de mooiste bonsai vorm gaan, maar je kunt ook de meest praktische vorm kiezen. Wanneer je bijvoorbeeld een viertal bonsai wietplanten op een kleine ruimte wil houden om er stekken van te maken is een praktische vorm waarschijnlijk het handigste.

Kleine pot

Bonsaibomen staan doorgaans in een wel heel klein potje. Om zo’n miniboompje toch genoeg houvast te geven worden de wortels met draad aan de pot vastgemaakt. Een bonsai wietplantje kun je echter beter in een gewone pot zetten. Maar dan wel een kleine pot natuurlijk, want hoe groter de pot, hoe groter ook de wietplant. Begin in een klein vierkant zaaipotje van een centimeter of zes bij zes. Verpot je bonsai dan gaandeweg steeds naar een grotere pot, maar doe dit niet te vroeg.

Onthou dat een wietplant qua volume boven en onder de grond altijd in evenwicht is. Als je bovengronds snoeit, zal de wortelgroei stilstaan tot het volume boven de grond weer aangevuld is. Snoei je de wortels, dan gebeurt hetzelfde; de bovengrondse groei stopt (vertraagt) totdat de wortels weer zijn aangegroeid.

Hoofdstam

Een van de meest in het oog springende onderdelen van een bonsai wietplant, is uiteraard de hoofdstam. Deze kun je simpelweg toppen om een mooie T-splitsing te creëren, zoals rechts op de foto hieronder. Maar je kunt hem met behulp van binddraad ook in een bijzondere vorm dwingen te groeien, zoals links op de foto hieronder gedaan is. Wat ook mooi is, is om een stok(je) in de grond te prikken en de stam daaromheen te laten kronkelen. Alles is mogelijk zolang de stam nog niet hard en verhout is, dus train je hoofdstam zolang hij nog groen, buigzaam en sappig is. Forceer niets, tenzij je het opzettelijk doet; een gebroken stam kan je bonsai namelijk ook een mooi verweerd uiterlijk geven.

Onthoud dat je met de stam of takken van je wietplant letterlijk alle kanten op kunt, maar wanneer de stam eenmaal hard en verhout is niet meer. Hou er ook rekening mee dat een wietplant snel groeit en veel meer vocht verdampt dan een gewone bonsaiboom. Zorg er bij het toppen dus voor dat er genoeg ruimte tussen de nodes en de bladeren zit, anders kunnen er schimmelproblemen ontstaan.

Oud uiterlijk

Je kunt een verhoute stam dus niet meer buigen en trainen, maar een mooie dikke verhoute stam geeft je bonsai wietplant wel een prachtig oud uiterlijk. Nu zal de stam naarmate je bonsai wietplant ouder wordt vanzelf aan de onderkant verhouten, maar de mooiste oude stammen krijg je door je bonsai meerdere keren te laten bloeien.

Wietplanten zijn eigenlijk éénjarige planten, maar met behulp van kunstlicht kun je ze na de bloei weer terug laten gaan in de groeifase. Op die manier wordt je bonsai steeds mooier, en kun je er ook nog van roken. Om dit te doen laat je je bonsai voor het eerst bloeien op het moment dat je tevreden bent over de hoofdvorm. Wanneer ze klaar is om geoogst te worden kun je oogsten, maar oogst dan alleen de toppen aan de bovenkant. Deze zijn trouwens toch het dikste en het lekkerste.

Van het middelste gedeelte van je bonsai wietplant knip je bij de oogst alleen de vergeelde bladeren weg. De bladeren die nog enigszins groen zijn laat je zitten, want die heeft de plant nodig om weer succesvol terug in de groeifase te gaan.

Laat alle kleine toppen en alle bladeren aan de onderkant van je bonsai wietplant bij de oogst zitten. Alleen de gele bladeren haal je weg. Het is cruciaal dat je wat topjes aan de onderkant laat zitten, want vanuit deze topjes zullen straks nieuwe groene takken gaan groeien.

Reveggen

Wanneer je je bonsai op deze manier hebt geoogst laat je de plant weer teruggaan in de groeifase. Dit heet reveggen of revegging in het Engels. Wat je doet is de plant weer terug op een 18/6 lichtregime zetten. Geef de plant nu ook weer minder water want nu ze een groot deel van haar bovengrondse groeitoppen en bladeren kwijt is heeft ze niet veel water meer nodig. Hieronder een video-uitleg over reveggen. De kweker in de video doet het niet om bonsai wietplanten te kweken, maar om het aantal planten binnen de perken te houden.

Het kan even duren voor je plant weer begint te groeien, maar na een paar weken zul je zien dat er vanuit de overgebleven topjes nieuwe takken beginnen te groeien. De oude stammen zullen verhouten, wat je bonsai wietplant een geweldig uiterlijk geeft. De nieuwe takken kun je weer snoeien en als stekken gebruiken.

(advertentie)