(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Manu M. is van professie stand-up comedian maar hij is minstens net zo begeesterd door cannabis, vandaar zijn activiteiten voor cannabis social club Trekt Uw Plant. In hun maandelijkse bijdrage voor RollingStoned schetst Manu weer een scherp beeld van de wietrealiteit, dropt hij het begrip cansumenten, betoont hij eer aan zijn mentor en kondigt hij ter ere van hem trots een nieuw benefiet-event aan: JOEP!

Positieve attitude

Een positieve instelling kan al veel doen voor een mens. Teveel negatieve aandacht is meestal een aanleiding tot beperking. Jammer genoeg wordt er maar al te vaak negatieve aandacht geschonken aan verschillende bevolkingsgroepen waardoor zij dan weer hun positieve ingesteldheid en attitude dreigen kwijt te raken.

Kijken mensen neer op jouw uiting van geloof? Misschien best even wat minder je mening uiten, dan blijf je uit het vizier. Word je niet aanvaard omwille van je geaardheid? Snel weer je gevoelens opzij zetten om niet gediscrimineerd te worden in sociale kringen. Gaat iedereen er al van uit dat je op straat leeft omdat je in je leven nooit de kans hebt gegrepen om er iets van te maken? Snel weer een karrenvracht goedkope drank halen om hen gelijk te geven. Ziet iedereen jou op hetzelfde niveau met de grote criminelen omdat je af en toe wel eens een joint opsteekt? Blijf dan maar binnen, lekker hangen op die zetel.

Universele rechten

shutterstock_259814414

Kijk, zo zien wij (en Joep zeker en vast) het graag: een gehandicapte demonstrant voor medicinale cannabis tijdens een LGBT Pride Parade in New York… [foto:Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com]

Soms geven we op, omdat de strijd al verloren lijkt nog voor we eraan beginnen. Soms denken we er helemaal alleen voor te staan, hoewel we op verschillende fronten dezelfde richting uit willen.

En soms, heel soms, staat er iemand op, die ongevraagd, ongedwongen en ongegeneerd durft opstaan. Iemand die zich verzet tegen hoe de wereld draait en zich heel bewust is van universele rechten. Die persoon weet door charme en charisma een hele boel andere mensen te inspireren, zonder zichzelf die kwaliteit toe te schrijven. En die persoon weet, dat de strijd nooit zal ophouden. Dat de illusies van de massa nog steeds de perceptie van de realiteit vervormen. Maar vooral, dat de kans op verbetering schuilt in het hoekje waar we heel ons potentieel in verbergen.

Joep op zoek naar goed doel

De hoop, die we allemaal koesteren, zit in dat hoekje en komt pas tevoorschijn als een hele hoop mensen in dezelfde richting kijken. Misschien is het tijd om weer eens een hoop te worden. Misschien zouden we allemaal een duidelijk signaal moeten kunnen sturen, dat voor eens en voor altijd de oogkleppen wegneemt. Ik had de eer en het genoegen om zo iemand te leren kennen. Iemand die bij mij en vele anderen een diepe indruk heeft nagelaten.

Jammer genoeg hebben wij allemaal afscheid moeten nemen van die prachtige persoon. Eerder dit jaar overleed Joep Oomen heel plots en veel te vroeg. In de korte tijd dat ik hem had leren kennen, werd al duidelijk dat Joep een heel intelligent en gevoelsmatig iemand was. Hij had een ongelooflijk gevoel voor humor, een hart voor zijn medemens en een hekel aan ongelijkheid. Die combinatie gaf ons het idee om een benefietavond te organiseren bij Trekt Uw Plant. Ik zou zorgen voor de comedians en de boel aan elkaar praten, TUP zorgde voor de zaal en Joep ging op zoek naar een goed doel.

Hoe kan je anders verklaren dat wij als cannabis social club geen geld voor een goed doel zouden mogen inzamelen, maar een andere organisatie zonder problemen een avondje bierproeverij ten voordele van liefdadigheid kan laten doorgaan?

Groot was zijn verbazing toen bleek dat verschillende organisaties geen giften zouden aannemen. Een weeshuis in Nepal dat getroffen werd door de aardbeving had immers keuze genoeg uit vele organisaties die een hulpactie op poten hadden gezet, dus waarom zich associëren met een cannabis social club? Een lokale organisatie dacht dan weer dat we met de actie misschien leden zouden willen ronselen. Uiteindelijk gebeurde de gift anoniem, zodat de organisatie nooit ‘nee’ kon zeggen tegen gratis steun.

Koning alcohol

joep-web

Een bijzonder portret van een bijzonder mens: Joep Oomen

Dat een organisatie voor hulpbehoevenden überhaupt ‘nee’ zou kunnen of zelfs durven zeggen tegen steun, was iets waar geen van ons begrip voor had. Het algemene beeld dat mensen hebben rond cannabisgebruikers heeft er natuurlijk veel mee te maken, maar dat is dan ook weer geen correct beeld. Hoe kan je anders verklaren dat wij als cannabis social club geen geld voor een goed doel zouden mogen inzamelen, maar een andere organisatie zonder problemen een avondje bierproeverij ten voordele van liefdadigheid kan laten doorgaan?

Is het nog nodig, om weer aan te duiden dat alcohol 140 keer schadelijker is dan cannabis? Of telt enkel het feit dat het 300 keer makkelijker te verkrijgen is omdat het legaal is?

Cannabisconsumenten

Als cannabisconsumenten (cansumenten) zijn we net empathischer dan pakweg onze dronken medemens. We zijn actiever in onze sociale cirkel (misschien ook omdat de cirkel het toelaat om de dutchy naar de left hand side door te geven) en houden meer rekening met onze omgeving. In dat opzicht zijn we misschien zelfs een soort hedendaagse ninja: als we dan toch eentje opsteken in het openbaar, doen we het zo discreet, dat enkel andere cansumenten ons in de gaten hebben. Op de jaarlijkse Cannabis Bevrijdingsdag in Antwerpen roepen we zelfs zoveel mogelijk op om net níet te blowen in het openbaar, om te tonen dat wij rekening houden met de niet-blowers.

OEP! – Joep Oomen Empowering People

Vanuit de empathie en sympathie die Joep voor de dag bracht, groeide de laatste tijd het besef dat we naast Trekt Uw Plant ook nood hebben aan een ander eerbetoon. Met het oog op het tweede comedy benefiet dat we organiseren, realiseerden we opnieuw dat een gift niet meteen enthousiast zou worden ontvangen, als het geld aan groene vingers zou kleven.

We sturen dus ditmaal weer wat ‘hoop’ de wereld in, met een initiatief waar we trachten de hulpvaardigheid van Joep mee in de verf te zetten. Ergens is het passend, maar vooral nodig, dat we begin december starten met iets nieuws. Dan gaat JOEP! – Joep Oomen Empowering People – volledig van start! Met de positieve ingesteldheid waar Joep nog steeds voor gekend is, zetten we onze schouders onder organisaties die het beste voorhebben met zij die het minste hebben.

Nieuw leven

Op 7 december is het Joep’s geboortedag en dus blazen we hem met ‘JOEP!’ nieuw leven in. Zo zal hij nooit vergeten worden en nooit veraf zijn. Niet dat dat ooit zal gebeuren, want onlangs werd hem nog postuum de award voor beste activist toegekend. Zelfs nu nog weet hij ons nog steeds te inspireren, te motiveren, te charmeren. Laten wij hem dan met positiviteit en strijd blijven eren.

Misschien kunnen we dan, als cansumenten en minderheden, weer op ons gemak en met gerust hart, onder de mensen komen…

(advertenties)