(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Je zult vast niet de enige zijn die zich dit afvraagt, en het is in feite heel slim om je op voorhand te bedenken hoe lang je met een cannabiskweek bezig zult zijn. Er kunnen zich in de 2 tot 7 maanden – het korte antwoord op de vraag – namelijk allerlei gebeurtenissen voordoen, die roet in het eten kunnen gooien. 

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Gemiddeld neemt een cannabis kweekronde 3 tot 5 maanden in beslag. Minimaal duurt het 2 maanden voor je je eigen wiet kunt oogsten en een maximale kweektijd is er eigenlijk niet. Maar goed, dit antwoord is wel erg kort door de bocht en vraagt om meer uitleg.

Factoren die de kweektijd bepalen

Hoeveel tijd een kweek in beslag neemt, verschilt dus nogal zoals je merkt. Er zijn dan ook veel factoren die de totale kweektijd beïnvloeden. Neem om te beginnen de wietsoort die je kweekt; er zijn kort bloeiende wietsoorten zoals Top 44 die slechts 6,5 weken hoeven te bloeien maar er zijn ook (heerlijke) wietsoorten als Silver Haze, die tussen de 10 en 12 weken bloeien.
Naast de genetica, de wietsoort dus, hebben de omstandigheden in je kweekruimte ook veel invloed. Net als de manier waaróp je kweekt. Kleine wietplanten in een sea of green hoeven minder lang te groeien dan een scrog met slechts enkele planten.

Zaailingen kunnen op zijn vroegst na 3 weken beginnen te bloeien maar dan zullen de planten erg klein blijven. Foto: Lifestyle discover, Shutterstock

Begin je met stekken, dan hebben je planten een voorsprong van een aantal weken op zaailingen, die eerst nog een wortelstelsel en de nodige nodes moeten produceren. Na het drogen van de oogst kun je ervoor kiezen om je cannabis nog een paar weken te laten rijpen (curen).
Wanneer je tenslotte voor het eerst kweekt, zul je je daarop moeten voorbereiden. Je moet de juiste kweekspullen bij elkaar vinden en je kweekruimte inrichten.

Je snapt nu waarschijnlijk wat beter waarom de totale kweektijd, van stek/zaadje tot rookbare wiet, zoveel verschilt. Laten we de kweektijd daarom opdelen in drie fases: de voorbereiding, de kweek zelf, en de nabehandeling.

Fase 1: voorbereiding • 0 tot 4 weken

Je kunt niet zomaar met wiet kweken beginnen. Op zijn minst heb je wietzaden nodig en wat aarde om ze alvast in te laten kiemen, maar meestal is er meer voorbereiding nodig. Wanneer je eenmaal alle kweekspullen zoals een kweektent, een kweeklamp, een afzuiger, een fan voor de luchtcirculatie en potten, aarde en wietzaden of stekken, in huis hebt, zul je het nog moeten installeren. Dit kan één dag duren, als je alles in een growshop koopt en meteen meeneemt. Maar het kan ook vier weken duren, wanneer je alles apart bestelt en moet wachten op een online levering.

Fase 2: de kweek zelf • 8 weken tot 5 maanden

De kweek zelf neemt minimaal 8 weken in beslag, en kan worden onderverdeeld in de groeifase en de bloeifase. De groeifase alleen neemt ergens tussen de 3 en 8 weken tijd in beslag. Gemiddeld laten kwekers hun zaailingen na het ontkiemen 4 tot 8 weken groeien voordat ze de bloeifase inluiden. Ook stekken hebben even de tijd nodig om te wortelen, en zaailingen kunnen op zijn vroegst na 3 weken beginnen te bloeien maar dan zullen de planten erg klein blijven. De meeste kwekers laten hun zaailingen daarom wat langer groeien, zodat ze wat groter kunnen worden.

De meeste moderne hybrides nemen tussen de 8 en 12 weken de tijd voor de bloeifase. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

De bloeifase begint wanneer de planten bloeiharen aanmaken en duurt tussen de 6,5 en 16 weken voor sommige sativa dominante wietsoorten. De meeste moderne hybrides nemen echter tussen de 8 en 12 weken de tijd voor de bloeifase. Doorgaans bloeien indica dominante wietsoorten korter dan sativa dominante wietsoorten, maar leveren lang bloeiende sativa’s meer opbrengst op. Simpelweg omdat de toppen langer de tijd hebben om licht om te zetten in plantmassa.

Fase 3: de nabehandeling • 3 tot 4 weken

Wanneer wietplanten oogstrijp zijn zul je de wiet om te beginnen nog moeten drogen. Dit duurt ergens tussen de 7 en 14 dagen. Daarna kún je de wiet roken maar smaakt het waarschijnlijk nog niet helemaal top. Om de lekkerste smaak boven te krijgen, dien je het nog minimaal twee weken te laten curen, oftewel rijpen. Dit rijpingsproces verbetert de smaak en de geur van je wiet enorm, dus sla het niet over!

Na het drogen moet wiet nog even rijpen, dit duurt in ieder geval 2 weken. Foto: OpenRangeStock, Shutterstock

Zó, nu weet je wat je qua kweektijd kunt verwachten. Een cannabis kweekronde duurt minimaal 11 weken en kan tot wel 7 maanden in beslag nemen als het allemaal een beetje tegenzit.

[Openingsfoto: Wollertz, Shutterstock]
(advertenties)