(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Jezelf heerlijk in dromenland dampen, het zal menig cannabisliefhebber bekend voorkomen. Hoewel in dromenland… het is vaak juist wanneer je een paar dagen GEEN wiet rookt dat je extra veel en ontzettend levendig gaat dromen, maar hoe komt dat toch?

Wiet, en dan met name de wat sterkere indica’s zijn een geweldig slaapmiddel, maar fans van de door het onderbewuste geregisseerde films die we dromen noemen kunnen wellicht beter nuchter naar bed. Iets dat we normaal gesproken natuurlijk niemand toewensen, maar om lekker te dromen kun je beter niet blowen. Helemaal veel en levensecht dromen, doe je vooral in de dagen nadat je met cannabis gestopt bent.

Slaapfases

Wonderlijk genoeg werkt het zo dat je tijdens je slaap een paar verschillende stadiums doorloopt, eerst val je in slaap, dat is de zogenaamde non-REM slaap, vervolgens val je in een diepere slaap en dan in een zeer diepe slaap en uiteindelijk in de REM slaap waarin je ook droomt. Wanneer je nou voor het slapen gaan wiet rookt of eet of anderzijds stoned wordt, wordt de tijd die je in een diepe slaap doorbrengt verlengd. De periode die dus voorafgaat aan de REM of droomslaap duurt dus langer en de REM slaap korter. Overigens doorloop je de cyclus van diepe en zeer diepe en REM-slaap iedere nacht ongeveer zes keer.

shutterstock_329060267

Tijdens je dromen verwerk je de dingen die je overdag hebt meegemaakt… Foto: Anna Khramova, Shutterstock.com

Diepe slaap vs. REM slaap

Gelukkig is het niet zo dat je door cannabis niet droomt, het is alleen zo dat de perioden van diepe slaap langer duren en de perioden van REM (droom) slaap korter. De kans dat je in het midden van een droom wakker wordt en je droom herinnert is gewoon een stuk kleiner. Wanneer je nuchter naar bed gaat, droom je doorgaans het meeste vlak voor je ’s ochtends weer wakker wordt. Hierdoor kun je je dromen ’s ochtends vaak ook nog navertellen, ze hebben immers vlak daarvoor in je hoofd afgespeeld.

Wij (niet RollingStoned hoor, maar de mensheid in zijn geheel zeg maar) weten nog niet zo heel veel over de reden of het nut van onze dromen. Experts hebben er wel theorieën over; de REM slaap zou volgens hun als doel hebben, om gebeurtenissen en herinneringen van je tijd overdag en gebeurtenissen die nog op je liggen te wachten, te verwerken. Deze herinneringen en toekomstige zorgen of verwachtingen worden tijdens de REM slaap als het ware gearchiveerd. Maar goed, dat verklaart allemaal nog steeds niet waarom we extra levendig dromen wanneer we even stoppen met wiet roken.

shutterstock_300897623

Wanneer je even met blowen stopt droom je levensechte dromen. Foto: jamesteohart, Shutterstock.com

Levensechte dromen

Wie het weleens gedaan heeft zal het kunnen beamen. Wanneer je gewend bent om dagelijks wiet te roken voor het slapen gaan en je stopt daarmee, dan worden je dromen ineens extra levendig. Nu je even niet meer blowt wordt je wakker met de meest gedetailleerde filmpjes nog in je hoofd. Echt vet intens zeg maar.

De intense dromen zijn helaas of misschien wel gelukkig maar tijdelijk, het hangt er vanaf waarover je zoal droomt natuurlijk. Het is een poging van je lichaam om alle tijd die je in je REM slaap bent misgelopen in te halen en duurt gewoonlijk een week of drie. Wanneer je weer bijgeREMd bent als het ware, zal je slaap ook weer gewoon volgens het vaste patroon verlopen.

Dus nu weet je het, zoals Freddy Kruger het altijd al zei: ‘je kunt je dromen niet ontlopen’. Ze komen gewoon terug en achtervolgen je. Hoewel, voor de meesten van ons zijn dromen ook gewoon heel leuk dus geniet er maar van zolang het duurt want er moet natuurlijk wel rook uit de schoorsteen komen! Of damp of zoiets…

Slaap lekker!

Openingsfoto: crazystocker, Shutterstock.com

(advertenties)