(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabisliefhebbers zullen beamen dat tijd langer lijkt te duren wanneer je stoned bent. Maar is dat een illusie, of gaat de tijd wérkelijk langzamer en is het begrip tijd, zélf een illusie? Alle tijd – nuchter of stoned – was volgens Einstein immers maar relatief. Hoe dan ook: welkom in de wiet-warpzone…

Hoewel het onze levens dagelijks regeert, blijft tijd een ongrijpbaar begrip. Het voelt levensecht, vanaf het moment dat we ’s ochtends door de wekker wakker gemaakt worden, tot de klok je ’s avonds laat vertelt dat het tijd wordt om je bed op te zoeken. Jawel, de tijd dendert door, als een eeuwig rijdende trein in de richting van de toekomst.

Wiet-warpzone

Ondanks de relatieve werkelijkheid van de tijd, is het een soort illusie. Tijd is door mensen bedacht om afspraken te kunnen maken en maatschappijen draaiende te houden. Anderen zeggen dat de toekomst en het verleden alleen in onze gedachten bestaat, en er enkel het nu is waarin je leeft. En dan is er ook nog het begrip tijdsbeléving. Oftewel, hoe een zomervakantie als kind eeuwig leek te duren, en een uurtje in de coffeeshop een hele middag lijkt te omvatten. En dát beste mensen, is de wiet-warpzone – je kunt er uren in vertoeven.

En dat doen wietrokers dan ook graag en veel, vraag maar eens rond in een gemiddelde coffeeshop. Veel bezoekers zullen beamen dat de tijd langzamer lijkt te gaan wanneer ze stoned zijn. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat THC er in het brein voor zorgt dat er aanzienlijk meer neurotransmitters worden aangemaakt. Dezelfde neurotransmitter die in onderzoek op ratten ook voor een vertekende tijdsbeleving zorgt, namelijk glutamaat.

Tijdsbeleving vs. de klok

Maar er is naast glucamaat ook een tweede mogelijke verklaring voor de veranderde tijdsbeleving wanneer je stoned bent. En die heeft alles te maken met het verschil tussen geleefde tijd (tijdsbeleving) en de tijd die de klok aangeeft. Wanneer er met andere woorden meer gebeurt in een uur tijd, heb je in principe ook meer meegemaakt in dat uur op de klok. Volg je het nog?

Niemand:
Stoners: ‘Heb je weleens echt, écht goed naar je hand gekeken…?’

Deze zogeheten perceptuele theorie veronderstelt dat tijdsbeleving wordt bepaald door de hoeveelheid informatie die je hersenen te verwerken krijgen. Hoe meer informatie, des te langzamer de tijd lijkt te gaan. Ga maar na: wanneer je een tijdje op Facebook of Instagram zit te scrollen, vliegt de tijd voorbij. Komt omdat je veel informatie te verwerken krijgt, hoe nutteloos sommige berichten ook zijn.
Of denk terug aan je kindertijd. De reden waarom de zomervakantie toen langer leek te duren, zo stelt deze theorie, is dat je meer nieuwe dingen meemaakte. Naarmate je ouder wordt en meer kennis vergaart, lijken de jaren sneller voorbij te gaan, omdat je juist minder nieuwe dingen meemaakt.

Meer tijd met wiet

Het zou dus zo kunnen zijn, dat cannabis ervoor zorgt dat je de wereld door een andere, nieuwere bril bekijkt. ‘Heb je weleens echt, écht goed naar je hand gekeken…?’ Dat soort dingen vraag je je toch alleen af wanneer je stoned bent? En voor je het weet ben je een uur, en een interessant gesprek over handlezen verder…

[Openingsfoto: Vita Sun, Shutterstock – Beeld We’re all mad here: Alica in Wonderland, Shutterstock]
(advertentie)