(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na twee digitale edities vanwege corona werden de HighLife Cannabis Cups op 10 juni live uitgereikt tijdens een fijn feestje in de hoofdstad. De Haagse coffeeshops domineerden opnieuw, dus misschien wordt het tijd om de uitreiking naar de Hofstad te verhuizen…

Alweer de tiende keer, maar ditmaal alleen puur

Voordat ik zelf werd gevraagd als jurylid van de oudste competitie voor hasj en wiet van Europa, kreeg ik al een voorsmaakje. Dichter, schrijver en cannabisliefhebber Simon Vinkenoog zat tot zijn dood in 2009 in de jury van de HighLife Cup en deelde zijn samples ruimhartig met mij, nadat hij zijn scores had genoteerd. In 2013 werd ik zelf jurylid, dus deze editie was alweer mijn tiende.

Groot verschil bij het jureren deze keer: in juli vorig jaar ben ik helemaal gestopt met tabak, zodat ik alle 176 wiet samples puur heb gerookt. Mijn scores zijn daardoor gedaald; samples die met tabak nog best te doen zijn, vallen door de mand als je ze puur rookt. En ik had sterk het idee dat de slechtste samples dit jaar slechter dan ooit waren. Je vraagt je soms werkelijk af hoe een coffeeshop of zadenbank zo’n slechte wiet in kan zenden voor een wedstrijd.

Dizzy Duck uit Den Haag domineert

Aan de andere kant van het spectrum zat cannabis van in alle opzichten superieure kwaliteit: topgenetica, perfect gekweekt, geknipt en gedroogd. Met mijn vrouw Ciel en mede-jurylid en hasj-connaisseur Hanneke reisde ik per trein naar Amsterdam voor de uitreiking in een loods aan de Havenstraat. Eerlijk gezegd zag het er op Google Maps niet uit, maar toen we eenmaal de poort waren gepasseerd viel het reuze mee. Binnen waande je je in een club, zeker niet in een loods. En buiten scheen de zon.

Het was fijn om vrienden en kennissen uit de wondere wietwereld weer in levende lijven te zien en te spreken. En het was leuk om de hoodies van deelnemende coffeeshops te zien, uit Maastricht, Amsterdam, maar vooral Den Haag. Net als vorig jaar sleepten de Haagse deelnemers veruit de meeste prijzen binnen. De absolute winnaar was Dizzy Duck: vier eerste prijzen, één derde prijs en de overall wiet cup winnaar met hun Gelato. Goede tweede Magic won twee eerste prijzen, één tweede prijs, twee derde prijzen en de overall hasj cup met hun Shaher Magic.

Schaars geklede dames

Op mijn eigen juryformulier is de Dizzy Duck dominantie nóg groter. Bij mijn acht hoogst scorende samples zitten er vijf van Dizzy Duck. Na de uitreiking vertelde Cliff Cremer dat hij overweegt om naar Den Haag te verkassen volgend jaar, als er een geschikte locatie te vinden is. Misschien komt er een maximum aantal categorieën waarin één deelnemer mee mag doen. Zelf hoop ik vooral dat er meer coffeeshops mee gaan doen, zodat de uitslag representatiever wordt.

Ciel en Hanneke vonden het gezellig, maar klaagden wel bij Cliff dat er uitsluitend buikdanseressen en schaars geklede dames waren om de uitreiking op te luisteren. Dat kan echt niet meer. Volgend jaar graag ook schaars geklede mannen en buikdansers.

Opnieuw de grote winnaar bij de HighLife Cup: Dizzy Duck uit Den Haag!

De favorieten van de VOC-voorzitter

De volledige uitslag is HIER terug te vinden, dit zijn mijn persoonlijke acht hoogst scorende samples van 2022:

  • Zkittlez, Dizzy Duck Den Haag, 44 punten
  • Biscotti Mintz, Dizzy Duck Den Haag, 43 punten
  • Grape Jello, coffeshop Solo Amsterdam, 43 punten
  • White Amnesia, Dizzy Duck Den Haag, 43 punten
  • Runtz Gushers , Dizzy Duck Den Haag, 43 punten
  • Gelato, Dizzy Duck Den Haag, 42,5 punten
  • Burns, Magic Den Haag, 42 punten
  • Ice Cream Cake, Gallery Colorado Utrecht, 42 punten
(advertentie)