(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Niet alleen mensen, maar ook wietplanten hebben hun eigen suikerspiegel. De suikers maken je wiet, in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet zoeter, maar worden wel door de plant aangemaakt en gebruikt voor de groei en ontwikkeling van de toppen, en zijn dus heel belangrijk.

Wietplanten maken door middel van fotosynthese onder meer glucose, oftewel suikers aan. Voor eigen gebruik dan want deze suikers zijn nodig om te kunnen groeien en bloeien. De grote schutbladeren spelen hierin een belangrijke rol, want zij zijn de grootste suikerproducenten van de plant. Maar hoe doen ze dat en hoe kun je de suikerspiegel van je wietplanten verhogen?

Over het algemeen is het niet aan te raden om bladeren van wietplanten weg te snoeien. Jonge blaadjes en zijtakken wegsnoeien kan echter wel leiden tot een betere verdeling van de suikers en daarmee een betere opbrengst, maar dan moet je de grote schutbladeren alleen wel in stand houden.

fotosynthese

Glucoseproductie

Planten vangen lichtenergie op met hun bladeren en zetten die samen met CO2 en water om in glucose. Het proces komt je wellicht bekend voor van de biologielessen die je op school hebt geleerd, het heet fotosynthese. Door verdamping van vocht trekt de plant water en voedingsstoffen via de wortels omhoog naar alle delen die ze nodig hebben. Suikers zijn belangrijke bouwstoffen voor de plant in het groeiproces van wietplanten en het gewicht van de oogst hangt voor een groot deel af van de hoeveelheid glucose die de grote schutbladeren kunnen produceren.

Het is daarbij van groot belang waar de plant de geproduceerde suikers voor inzet. Hoe meer ervan in de topontwikkeling wordt gestoken, hoe meer toppen de plant produceert. Alleen zijn de toppen niet de enige liefhebbers van de suikers, een kleiner deel gaat ook naar de ontwikkeling van jonge bladeren en de groei van takken en wortels. Hoe de suikers over de plant verdeeld worden, valt jammer genoeg niet te sturen met CO2, licht of meststoffen. Maar hoe kunnen we er dan wel voor zorgen dat er zoveel mogelijk suikers voor topontwikkeling wordt ingezet?

Suikerverdeling

Suikers zijn erg belangrijk in cannabisplanten en er heerst dan ook een heftige strijd om deze suikers binnen de plant. De suikers worden tussen de verschillende plantendelen verdeeld door middel van zuiging. Een soort capillaire werking. De deze die de suikers het hardste nodig hebben zuigen harder en krijgen dus een groter deel van de beschikbare suikers. Toppen hebben met name veel suikers nodig wanneer ze nog in ontwikkeling zijn, en grote schutbladeren produceren juist veel suikers.

sinkstrength

Met deze wetenschap in ons achterhoofd, kunnen we de suikerverdeling in ons voordeel beïnvloeden door te gaan snoeien. Door jonge bladeren vroeg weg te snoeien voorkomen we dat ze aan de suikers trekken en het voor de neus van onze toppen wegkapen. Let goed op wanneer je de blaadjes weghaalt en laat grote schutbladeren zoveel mogelijk aan de plant zitten. Het bladerdek moet dichtbegroeid blijven zodat er geen licht op de grond schijnt, dat zou een verspilling van energie zijn.

De bovenste schutbladeren vangen het meeste licht en produceren daardoor ook het meeste suikers, deze moet je zeker niet wegsnoeien. De begroeiing daaronder vangt ook nog licht op en draagt daarmee ook haar steentje bij aan de algehele suikerproductie. Wanneer een blad echter zo overschaduwd wordt door andere bladeren zal het meer suikers verbruiken dan het produceert. De plant zal het blad dan uiteindelijk opofferen en zelf laten verdorren zodat het afvalt. Wanneer je dit ziet gebeuren kun je de plant een handje helpen en het blad er vast voor haar afhalen.

Jonge topjes onderaan de plant trekken ook heel hard aan de suikers, maar zullen door hun positie onderaan in de schaduw nooit uitgroeien tot dikke toppen dus deze kunnen er ook vanaf. Dieven heet dit, je doet het in de tweede week van de bloei, wanneer je een goed idee hebt van welke topjes wel en welke geen potentie hebben om flink in omvang te kunnen groeien.

(advertentie)