(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Crimping, heb je er wel eens van gehoord? Het is een kweektechniek die lijkt op supercroppen, maar dan een beetje anders. Het is niet bedoeld om takken omlaag te buigen zoals bij supercroppen, maar om stammen sterker te maken en planten gezonder zodat je uiteindelijk meer wiet kunt oogsten.

Crimping lijkt op supercroppen in die zin dat je de stam bij deze techniek ook tussen je vingers beursknijpt, maar daar houdt de vergelijking wel op. Het crimpen begint al vroeg in de groeifase en dien je toe te passen zolang de plant groeit. Om de 4 tot vijf centimeter pas je de techniek op iedere stam toe. De techniek is populair bij veel kwekers omdat het vrijwel altijd leidt tot een vermeerdering van de opbrengst. Daarnaast zorgt het voor een vertraging van de opwaartse groei en kun je het dus prima inzetten in lage kweekruimtes.

Dus hoe gaat het precies in zijn werk dat crimping? De vaten onder de bast van de stammen van planten zijn ontzettend belangrijk, ze vervoeren voedingsstoffen, water en andere stoffen van de wortels naar boven en glucose en meer producten van fotosynthese terug naar de wortels, zodat de plant kan groeien. Door deze vaten te beschadigen zal de plant ze zo snel mogelijk herstellen. De stammen worden daarbij steviger en sterker dan voor het crimpen.

crimpen2

Bij het herstel steekt de plant haar energie in de beurse stammen in plaats van de opwaartse groei, dus de techniek valt aan te raden voor planten die nogal veel strekken zoals sativa’s en sommige hazesoorten. Wanneer je plant gezond is duurt het niet langer dan vierentwintig uur voor de stam volledig hersteld is.

Zelf crimpen

Simpel uitgelegd is het crimpen niets meer dan een stam tussen je duim en wijsvinger pletten. Let op dat je de stam hierbij niet volledig plat drukt. De ideale plek op de stam is net onder een node (waar de vertakkingen uit groeien). Voorzichtig rol je de stam tussen je vingers terwijl je druk uitoefent, tot je de stam zachtjes hoort knappen, jonge takjes hoef je vaak niet te rollen. Wanneer je de bewerkte plekken in de gaten houdt, zul je merken dat ze binnen een dag dikker zijn gegroeid dan ze eigenlijk waren. Een dikkere stam kan meer stoffen vervoeren en is sterker en kan dus meer gewicht dragen.

  • Wanneer je de stam op deze manier beschadigd, zorgt de plant voor een herstel dat ervoor zorgt dat ze dezelfde kracht de volgende keer wel aankan. De stam wordt dus sterker dan voorheen.
  • Je kunt de hoofdstam crimpen zodat de hele plant voordeel heeft, of individuele takken bewerken om zo de structuur van de plant naar je hand te zetten.
  • Crimpen zal je plant niet teveel beschadigen, zolang je het niet bij een pasgeboren zaailing doet. Als je per ongeluk iets te enthousiast bent geweest, maak je dan geen zorgen, zolang je de tak ondersteunt zal ze altijd wel herstellen.

 

(advertentie)