(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na acht bloeiweken zit het erop voor de genetische juweeltjes van Bio Bertje, en is het tijd om de mooie wietplanten te oogsten. De biokweker legt uit hoe je kunt zien wanneer wietplanten rijp zijn, en hoe hij het oogstmoment gebruikt om zijn wiet sterk verdovend te maken, zodat het goed werkt tegen zijn rugpijn. 

Hoi, lieve lezers!

Ik ben heel erg blij want eindelijk is het zover! Mijn genetische juweeltjes zijn klaar om te oogsten!

De beste manier om te zien of de planten klaar zijn en geoogst kunnen worden zijn, is door te kijken naar de kopjes van de trichomen. Een trichoom ziet er onder een loep of onder een kleine microscoop uit als een mini paddestoeltje. Het heeft een stammetje met daarop een rond kopje. In dit kopje zitten de cannabinoïden van de plant, de werkzame stoffen waar het om te doen is zoals THC en CBD en dergelijke.

Drie stadiums van trichomen

Aan het begin van de bloeifase is zijn de kopjes van de trichomen nog transparent; je kunt er doorheen kijken. Als de plant rijp wordt dan wordt het kopje een beetje troebel en krijgt het een melkachtig witte kleur. Dat ziet er dan bijna uit alsof iemand een klein wolkje melk in het trichoomkopje gedaan heeft.

Op het moment dat alle trichoomkopjes melkachtig wit verkleurd zijn, dan is het gehalte aan THC in de trichomen het hoogst. In het Engels noemen ze dit peak THC. Dat is het moment waar de meeste kwekers op uit zijn, en het moment wanneer ze willen oogsten.

Als de planten dan niet geoogst worden maar nog langer doorbloeien en overrijp worden, verkleuren de trichomen nog een keer. Ze gaan van melkachtig wit naar een goudbruine amber kleur. Dat betekent dat de THC voor een deel weer is afgebroken, en is omgezet in andere cannabinoïden. Als dat gebeurt wordt het effect van de wiet meer en meer sedatief of verdovend. Je wordt er een beetje slaperig van als je het rookt.

Met een kleine draagbare zakmicroscoop (in iedere growshop verkrijgbaar) heb ik de kopjes van de trichomen bekeken. Ongeveer een derde deel was amberkleurig en de rest was nog melkachtig wit. Dat is voor mij persoonlijk het perfecte moment om te oogsten, omdat de wiet nu een sterke pijnstillende werking heeft. Het werkt nu uitstekend tegen mijn chronische rugpijn, waar ik last van heb door een hernia. Ik wordt er ontspannen van en mijn verkrampte spieren komen los. En dat alles zonder beneveld te zijn; ik kan nog steeds goed functioneren in mijn dagelijkse werk met dit medicijn.

Genetische juweeltjes oogsten

Om te oogsten neem ik iedere pot uit de Homebox groeitent en haal ik alle bladeren eraf die groter zijn dan mijn duimnagel. Daarna knip ik de plant op de hoofdstam, net onder de laagste vertakking af, en hang ik hem ondersteboven te drogen in de lege kweektent. De lampen en de circulatie ventilator haal ik voor het drogen uit de tent, alleen de afzuiger laat ik aan.

Nu kunnen de planten rustig in het donker drogen. Afhankelijk van de luchtvochtigheid duurt het drogen 7 tot 10 dagen. Daarna neem ik een klein zijtakje en buig die om. Als het takje dan met een duidelijk hoorbare ‘knak’ afbreekt is de plant voldoende droog om de buds eraf te halen. Als het zijtakje ombuigt en niet breekt, dan is het nog te vochtig en moeten de planten nog wat langer drogen.

In het volgende artikel, over twee weken, zal ik jullie laten weten wat de uitslag van mijn oogst op de weegschaal is, en hoe je de gedroogde toppen het beste kan bewaren.

Tot de volgende, jullie Bio Bertje!

(advertentie)