(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Japan, wat weten wij daar van? Nou, behalve dat ze nog steeds een prima F1-motor voor Max Verstappen bouwen, vooral dat het een bijzonder cannabis onvriendelijk land is. Of eigenlijk dat er een zero-tolerance beleid is ten aanzien van alle drugs. En toch zijn er vorig jaar een recordaantal Japanners gepakt met wiet!

Japanse twintigers willen een leuk(er) leven

Het zijn vooral de twintigers in het land van de rijzende zon die graag willen blowen, zo blijkt uit een recent verslag van Kyodo News. Liefst 70 procent van de mensen die gepakt worden met cannabis zijn twintigers. Toch loopt het nog bepaald niet de spuigaten uit met blowen in Japan, aangezien er in heel het vorige jaar 5.482 personen zijn gearresteerd.

Maar dat zijn er wel mooi 448 meer dan in 2020 en dus kunnen we statistisch gezien vaststellen dat er per 100.000 Japanners 5,6 individuen de sjaak waren. En dat is bijna het dubbele van 2017 toen er nog slechts 3 Japanners per honderdduizend inwoners werden gepakt met cannabis!

In Japan is wiet kweken en dealen een zeldzaam fenomeen

Veruit het grootste deel van de wietarrestaties was voor bezit: 4.537 keer in 2021 om precies te zijn. Voor dealen zijn er vorig jaar 273 Japanners opgepakt en zelf wiet kweken is helemaal zeldzaam, want daarvoor werden van de 125 miljoen inwoners er zeggen en schrijven 230 in de kraag gevat door de politie. Ook voor het totale aantal kilo’s wiet dat de autoriteiten in Japan in beslag namen in een heel jaar moet je even gaan zitten: 329,7 kilo!

Als blower, wietteler of dealer moet je in Japan over een zekere mate van geluk én brutaliteit beschikken… [illustratie: nattapon kanchanaket/Shuterstock]

Onder de cannabis arrestanten waren 186 middelbare scholieren in de bovenbouw en toch ook nog 8 klantjes in de onderbouw, volgens data van de Nationale Politie in Japan. Net geen duizend mensen – 994 – die door wiet in de problemen kwamen waren jonger dan 20 jaar.

Jeugd trapt niet meer in de war on drugs propaganda

Blijkbaar zijn het voor Japan toch verontrustende cijfers en ontwikkelingen, want de Nationale Politie besloot om een enquete te houden waaraan 829 ‘drugsovertreders’ mee deden (of mee moesten doen, kan ook). Meer dan 70% van hen verklaarde dat zij ‘niet geloven dat cannabis schadelijk is’.

De straffen zijn zoals gezegd niet mals in Japan. Simpel bezit van wiet kan je al 5 jaar gevangenisstraf opleveren. Kweken en importeren/exporteren kost je zomaar 7 jaar cel en als je dat doet met ‘de bedoeling om winst te maken’ gaat het tellertje door naar 10 jaar gevangenis!

Verrassend genoeg – zeker gezien het zero-tolerance drugsbeleid en de daarbij behorende strenge straffen – is dat cannabis niet de grootste ‘drug’ is in Japan. Die eer gaat naar ‘stimulerende drugs’ zoals amfetamine (speed/pep) en methamfetamine (crystal meth). Voor speed en meth werden vorig jaar namelijk 7.824 Japanners gearresteerd – ruim drieduizend meer dan het aantal gepakte wietmensen.

[openingsfoto: azulfilm/Shutterstock]
(advertentie)