(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wellicht is het je al opgevallen dat het de afgelopen week weer cijfers regent van stroomboeren en politieregio’s die trots melden hoeveel wietkwekerijen ze vorig jaar hebben ontdekt. Niet dat het allemaal een zak uitmaakt, want geblowd en dus geteeld wordt er toch wel. Ook de gemeenten gaan weer vol op het war on drugs propaganda orgel met allerlei dramatische voorlichtingscampagnes. Met die van Hengelo als absolute uitschieter!

Anti-wiet propaganda uit de ouwe doos in een nieuw jasje

Maandag trapte de gemeente Hengelo – 81.463 inwoners – af met een artikel op de eigen website getiteld ‘Herken jij een drugslab of hennepkwekerij?!‘ Een vraagteken én een uitroepteken, dat moet wel serieuze kost zijn nietwaar? Helemaal als we zien dat er ook nog eens 2 aparte, downloadbare folders zijn gefabriceerd: eentje speciaal voor onze plant en eentje voor ‘drugslabs’.

Om de bange brave onwetende burgers nóg angstiger te maken voor wietplantjes, trekken de ambtenaren van Hengelo werkelijk alles – lees; alle mogelijke vooroordelen – uit de clichékast waarin cannabis zich helaas al tientallen jaren bevindt. Het middel van overdrijving is hierbij leidend, zoals meestal.

Uiteraard heeft alle overheidscommunicatie tot doel dat er zoveel mogelijk naar Meld Misdaad Anoniem wordt gebeld, dat spreekt voor zich. Wij zullen eens wat van die fraaie staaltjes bangmakerij voor jullie op een rij zetten, al is het maar ter lering en vermaak…

“Levensgevaarlijk”

Als er één begrip is dat volledig door inflatie is uitgehold is het ‘levensgevaarlijk’. Vroeger werd daarmee een aanval van bloeddorstige Vikingen of een hongerige bruine beer bedoeld, later de nietsontziende Nazi-buren en in de 21ste eeuw een hennepkwekerij.

Waarom Hengelo vindt dat een wietkwekerij levensgevaarlijk is? “De kans op brand, wateroverlast en ontploffing is groot. Je buurt wordt ook onveiliger, omdat hennepkwekers bijna altijd samenwerken met andere criminelen”, zo stelt de folder.

Over hoeveel doden – doodgaan lijkt ons immers een logisch gevolg van levensgevaarlijke toestanden – lezen we dan weer niets in de gemeentelijke hennepfolder. Terwijl er in 2021 toch 200 van die levensgevaarlijke hennepkwekerijen in de regio Twente zijn opgerold en iedereen weet dat alle ontmantelde wiethokken tezamen slechts het topje van de spreekwoordelijke ijsberg vormen.

“Andere gevaren”

De volgens Hengelo specifieke gevaren van hennepteelt worden verderop in de folder nog wat toegelicht en aangedikt. Er zijn er vier die worden besproken, waarvan wij er 3 uitlichten (wateroverlast door lekkages laten we weg, maar niet zonder te zeggen dat dit natuurlijk wel levensgevaarlijk is, zeker als je niet kan zwemmen).

#1 Brand en ontploffing

De folder: “Voor hennepkweek is veel licht nodig. Om energiekosten te besparen, stelen kwekers stroom. Door ondeskundige aanleg levert dit levensgevaarlijke situaties op en kan er brand ontstaan.” Ook lezen we in de Hengelose folder dat er in Nederland jaarlijks in 700 woningen brand uitbreekt dankzij wietteelt.

Maar is dit wel zo? Als we het cijfer gaan checken bij het Verbond van Verzekeraars, lezen we daar in het rapport ”Omgevingsveiligheid hennepkwekerijen’ van nota bene de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat er in 2018 ’ten minste 65 woningbranden als gevolg van hennepteelt’ zijn geweest.

Van 65 naar 700 wietbranden in slechts drie jaar tijd, dat bestaat simpelweg niet… over overdrijving gesproken!

#3 Schade aan luchtwegen en ademhalingsproblemen

Deze is nieuw voor ons, heeft het coronavirus soms ook de wiethokken besmet? Nee gekkie, het zijn die wietkwekers weer! Lees maar mee in de folder: “Hennepkwekers gebruiken veel giftige groei- en bestrijdingsmiddelen, zoals pesticiden en zoutzuur. Deze middelen kunnen bij hennepteler én buren zorgen voor schade aan de luchtwegen en ademhalingsproblemen.”

Gewoon stellen dat hennepkwekers dit doen hè, daarbij volledig voorbijgaand aan het feit dat er heel veel wiettelers zijn die eer hebben in hun vak en topwietje willen leveren, wat bovendien ook beter is voor hun eigen afzetmarkt op de langere termijn. Maar hé, voor nuancering is geen tijd in tijden van oorlog en dus ook niet in de war on drugs.

#4 Georganiseerde misdaad in uw straat

Een klassieker uit het propagandaboekje: Taghi woont naast jou! Ofwel maak de mensen bang met een vaag containerbegrip als ‘georganiseerde misdaad’. Dit is wat de folder hierover meldt: “Achter de hennepteelt gaat vaak zware, georganiseerde misdaad schuil. Professionele kwekers zetten vaak extreme beveiliging in om concurrenten bij de oogst weg te houden.”

Wat zet je op het spel?

Genoeg angstzaaierij zo? Nee hoor, ook nog even potentiële wietkwekers de stuipen op het lijf jagen! “Overweeg je zelf om hennep te telen? Of laat je een kweker in jouw pand zijn gang gaan? Beoordeel zelf of het ‘geen kwaad kan’, want dit zet je op het spel. Voor jou, je gezin, je buurt of bedrijf.”

Echt, met dit soort semi-zoetsappige Donald Duck-zinnetjes worden de consequenties aangekondigd voor als jij het als brave, bange burger toch in je hoofd zou halen om wietplanten in huis te gaan halen. Liefst 7 verschrikkelijke straffen hangen je als wannabe wietkweker boven het hoofd volgens de ambtenaren in Hengelo. Omdat we onderhand moeten kotsen van alleen al het bovenstaande geleuter, zullen we ze alleen maar opsommen en verder niet toelichten.

  1. Een gevangenisstraf
  2. Winst inleveren
  3. Geen woning meer
  4. Geen elektriciteit
  5. Naheffing en boete
  6. Geen uitkering meer
  7. Sluiting van het pand

Ondanks alle Hengelose hardcore propaganda wensen wij alle plantenliefhebbers – en brave burgers eveneens – een fijne dag verder, liefst zonder al te veel direct levensgevaar.

(advertentie)