(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In Australië is recreatieve cannabis nogal verboden en dus loont het de moeite om wiet te kweken. Zelfs voor mensen die eigenlijk al een soort van beroep hebben: makelaars. Drie van deze bijklussende makelaars zijn door de politie opgepakt in Sydney, als prominent deel van een bende die zich specialiseerde in het telen van verboden wiet in panden die ze zelf te huur hadden staan. Daarnaast fraudeerden de wietmakelaars ook nog eens à la Sywert van Lienden met coronasteun van de overheid!

De Groene Makelaar

Of makelaar nu zo’n schraal beroep is in Australië weten we niet, wel dat de Strike Force Delbo drie makelaars in de kladden heeft gegrepen, nadat die speciale politie-unit speciaal voor het ontmantelen van deze wiet/corona-bende was opgezet door agenten van Fairfield City Police Area Command.

Dat gebeurde al vorige zomer, maar het nieuws over de arrestaties in de regio Fairfield – in het zuidwesten van metropool Sydney – werd afgelopen week pas bekendgemaakt door de NSW Government. Van de zes bendeleden blijken er dus drie ingeschreven te staan als makelaar!

Grootschalige wietteelt en grootschalige coronafraude

Tussen juli en augustus 2021 rolde de politie een aantal ‘sophisticated hydroponic cannabis set-ups’ op in huizen in de Fairfield regio, waarbij er voor 2 miljoen dollar aan wiet in beslag werd genomen. Omdat ze daar bij de politie blijkbaar nogal van schrokken, werd dus die Strike Force Delbo opgericht. Met als specifiek doel het onderzoeken van de ‘activiteiten van een crimineel syndicaat betrokken bij de uitgebreide cultivatie van cannabis in zuidwest Sydney’.

De agenten van de Strike Force werden ook bijgestaan door de NSW Fair Trading, aangezien tijdens het onderzoek al snel bleek dat er ook sprake was van ‘diverse grootschalige frauduleuze aanvragen voor geld uit het NSW Government COVID-19 Residential Tenancy Support Package‘. Ofwel, het stevig frauderen met corona steungeld van de overheid.

Intensief onderzoek

Na wat de politie omschrijft als ‘intensieve onderzoeken’ werd vorige week woensdag een 52-jarige man gearresteerd tijdens een verkeerscontrole op Cecil Hills. Bij het omploegen van zijn auto kwamen er mobiele telefoons en 5.000 dollar cash tevoorschijn. Niet veel later werd een 44-jarige man in een huis aan Bonnyrigg opgepakt en doorzocht de politie nog een pand aan Cecil Hills.

Beide knakkers mochten mee naar Fairfield Police Station, waar de oudste – een makelaar van beroep – liefst 10 aanklachten aan zijn pantalon kreeg gesmeerd. Behalve o.a. lidmaatschap van een criminele organisatie en coronafraude, vallen daarbij met name ’two counts of cultivate prohibited plant (commercial quantity)’ op, ofwel wiet kweken. De jongere dude kreeg dat laatste ook als verwijt te horen.

Drie Australische makelaars verdienden een leuk zakcentje bij met het opzetten van wiethokken in huurhuizen…

Wiethokken in huizen van nietsvermoedende “huurders”

Maar nog was de politiekoek niet op. dezelfde dag nog werden twee mannen van 35 en 37 jaar en een 37-jarige vrouw tegen hun zin opgepakt en getransporteerd naar Fairfield Police Station. Opnieuw bleken de eerst- en laatstgenoemde figuur makelaar te zijn van beroep. Allen worden van het kweken van illegale planten beschuldigd, maar de makelaars ook nog eens van ‘dishonestly obtain financial advantage by deception’.

De zesde en laatste arrestant – een jongeman van 23 – werd een dag later opgepakt en zo komen we tot een kleurrijk en voor 50% uit makelaars bestaande wietbende met corona trekjes.

Opmerkelijk is dat de huurhuizen die gebruikt werden door het olijke zestal werden verhuurd aan burgers die daar geen flauw idee van hadden, de panden werden simpelweg zonder hun medeweten aan hen “verhuurd” – op papier althans. Hetzelfde geintje flikten de makelaars en consorten trouwens met de fraude met coronasubsidies, die werden ook aangevraagd op naam van mensen die van toeten noch blazen wisten!

‘Bijzonder schandalig’

Geen wonder dat de dienstdoende politieagent Scott zegt: ‘The nature of this fraud is particularly scandalous and predatory; the community won’t tolerate it, and those involved now have our court system to answer to.’

Dat ‘antwoorden aan het gerechtelijke systeem’ kan de drie makelaars en drie aanhangers in de deelstaat New South Wales trouwens nog zuur komen te staan. De teelt van wietplanten, zeker als dit BINNEN gebeurt met ‘kunstmatig licht of verwarming of het voeden van de planten met nutrients-enriched water‘ kan zomaar maximaal 15 jaar celstraf opleveren. Bij grote commerciële hoeveelheden wiet kan het zelfs 20 jaar cel kosten…

[foto’s: content_creator/Shutterstock]
(advertentie)