(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Veel dingen zijn nog leuker met cannabis en dat geldt zeker voor flipperen. Helaas zijn coffeeshops die nog een flipperkast hebben staan steeds zeldzamer. Deze week ontdekte VOC-voorzitter Derrick Bergman dé uitzondering op de regel: een coffeeshop met niet minder dan zes werkende kasten. Hoera!

Stoned flipperen

Als voormalig coffeeshop tester, cannabisjournalist en VOC-voorzitter heb ik letterlijk honderden coffeeshops van binnen gezien. Sinds de jaren negentig heb ik de flipperkast langzaam maar zeker zien verdwijnen uit de shop. Ik weet ook waarom de meeste ondernemers hun kast de deur uit hebben gedaan: ze nemen veel ruimte in beslag en er moet vaak een monteur aan te pas komen om ze aan de gang te houden. Bovendien leveren ze, zeker vergeleken met een gokkast, weinig op.

Pinheads

Voor VOC-voorzitter en coffeeshopkenner Derrick Bergman is dit de heilige graal: The Big Lebowski flipperkast!

Het zijn dan ook niet alleen coffeeshops die de flipperkast dumpen; je ziet ze bijna nergens meer. Er bestaat in de hele wereld nog maar één serieuze fabrikant: Stern Pinball in Chicago. Roemruchte merken als Bally en Williams hebben al lang het loodje gelegd. Maar Stern weigert, tot vreugde van pinheads als ik zelf, op te geven en brengt regelmatig een nieuwe kast uit, zoals onlangs The Walking Dead, Metallica en Game of Thrones.

De coffeeshop bleek net verbouwd, wat me even deed vrezen dat ik na al die jaren alsnog te laat zou zijn. Die vrees bleek ongegrond: er staan nog steeds zes werkende flipperkasten

Ah, de sensatie van een nieuwe flipperkast… het uitvinden hoe je multiball scoort, waar de extra ball op te halen is, de droge, harde tik van het hamertje aan de binnenkant van de kast als je een vrij spel bij elkaar hebt geflipperd… En natuurlijk de epische flippergevechten die je met gelijkgestemden kunt hebben, inclusief milde psychologische oorlogsvoering en bloedstollende nek-aan-nek races. Cannabis intensiveert de hele ervaring en zorgt – bij mij tenminste – voor een messcherpe focus en concentratie op de stalen ballen onder de glasplaat.

6 flipperkasten in 1 coffeeshop

Ik kon mijn geluk dan ook niet op toen ik deze week via Twitter op het spoor kwam van The Spirit, volgens de beschrijving op AmsterdamCoffeeshops.com een kruising tussen “a traditional Dutch coffeeshop and a retro amusement center”, met niet minder dan acht flipperkasten. The Spirit zit in de Westerstraat, in het rustige deel van De Jordaan. De shop bleek net verbouwd, wat me even deed vrezen dat ik na al die jaren alsnog te laat zou zijn. Die vrees bleek ongegrond: er staan nog steeds zes werkende flipperkasten, een grote race game met twee stoelen, een poolbiljart en een retro Pacman machine.

Wie van flipperen & blowen houdt moet minstens één keer in zijn leven coffeeshop The Spirit in Amsterdam bezoeken…

High score

Zelden heb ik zo snel een joint gedraaid. En zelden heb ik zo lekker geflipperd; na een half uurtje mocht ik mijn flippernaam (ZIN) invullen met een nieuwe high score. Na zo’n top potje kun je het beste stoppen en de verdiende credits laten staan voor de volgende speler: beter gaat het niet meer worden. De splinternieuwe Walking Dead flipperkast liet ik dus onbespeeld voor een volgend bezoek.

Waar staat de Big Lebowski?

Na deze ontdekking blijft er eigenlijk nog maar één ding te wensen: de bijna mythische Big Lebowski flipperkast lokaliseren. Deze wordt niet gemaakt door Stern, maar door het Nederlandse bedrijf Dutch Pinball. Er bestaan in elk geval prototypes van en er is een twee jaar oude unlisted video op YouTube, maar ik heb de kast nog nooit in het echt gezien. Wie helpt?!

Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)