(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dit is helaas weer het laatste deel van deze serie van Bio Bertje waarin hij de Indica’s gaat oogsten. Gelukkig is het toch helemaal goed gekomen met de planten want Bertje kreeg last van een gevalletje budrot. Kijken hoe de oogst verloopt…

Na 59 dagen is The Black van BC Bud Depot klaar om geoogst te worden. De buds zijn mooi opgezwollen en ruim tweederde van de stampertjes zijn ingedroogd en bruin verkleurd. Ik heb de trichomen – ofwel kristallen – gecheckt en kan maar 1 ding concluderen: het is tijd om te knippen!

Eigenlijk is het bekijken van de trichomen de enige manier om de rijpheid van cannabis vast te stellen. De trichomen groeien in de vorm van een kleine paddenstoel, als een steeltje met daarop een bolletje. In dat bolletje zitten de cannabinoïden van de plant, waaronder de THC. In het begin van deze bloei zijn de bollen transparant en kleurloos. Als de planten rijpen worden ze melkachtig van kleur. Aan het einde van de bloeitijd verkleuren de trichomen van wit naar amberkleurig, dat is een gelige kleur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHet optimale moment om te oogsten is als circa een derde van de kristallen die amberkleur heeft terwijl de rest nog melkachtig wit is. Die gele kleur duidt op de overgang van THC naar CBN en daardoor wordt de werking anders. Hoe meer amberkleurige kristallen, des te lomer het effect. Als je liever een actieve high hebt, oogst dan als de eerste trichomen beginnen te verkleuren, maar de rest nog melkachtig is. Omdat ik een medische cannabisgebruiker ben, zoek ik verlichting voor pijn. Daarom moet mijn cannabis ook veel gele kristallen hebben. Dan neemt cannabis mijn pijn weg en word ik er heel relaxt van.

Kill your darlings

De eerste stap bij het oogsten is alle bladeren van de planten verwijderen. Ik neem de planten stuk voor stuk uit de kast en zet ze op een tafel. Met een klein oogstschaartje haal ik eerst alle grote schutbladeren eraf. Daarna haal ik de rest van de bladeren weg; alles dat groter is dan een twee-euro muntje knip ik weg en alleen de bladeren die uit de buds groeien waarop veel kristallen zitten laat ik zitten. Nadat ik klaar ben, haal ik de Spectrabox van de Kweekotheek uit de kast en schakel ik de ventilator uit. De afzuiger blijft aan. Zo wordt mijn kweekruimte een droogruimte.

Nu snijd ik met een tuinschaar de hoofdstam van iedere plant af, net onder de laagste zijtaak, en hang de planten met de top naar beneden in de kast. Ik hang ze voldoende uiteen, zodat de buds elkaar niet raken. Nu laat ik de planten in het donker drogen.

Droge kost

Het is heel belangrijk om het droogproces langzaam te doen, in het donker en zonder ventilator. Laat alleen de afzuiger aan tegen de geur. Als de planten langzaam drogen dan wordt onder anderen het aanwezige chlorophyll in de planten helemaal afgebroken. Dit maakt dat de wiet lekker mild is tijdens het roken. Als je te snel droogt blijft er veel chlorophyll achter in de wiet en dat krast de OLYMPUS DIGITAL CAMERAkeel tijdens het roken. Tevens bereikt de wiet nooit zijn volledige potentie als je te snel droogt. De trichomen moeten langzaam uitharden. Als dat langzaam gebeurt is de wiet ook sterker dan bij te snelle, geforceerde droging.

Curen

Na 10 dagen bekijk ik of de toppen droog genoeg zijn om van de plant te halen. Ik neem een zijtakje en probeer dat te breken. Als het takje opbuigt is de wiet nog niet droog genoeg. Zodra de tak met een duidelijk hoorbare knak breekt, is de wiet droog genoeg. Bij The Black duurde het 12 dagen voordat ik de buds van de planten kon afhalen. Daarna nog wat kleine bladeren weggeknipt en de oogst in weckpotjes gedaan zodat het lang houdbaar is. In het begin open ik deze potjes ieder dag zodat het overtollige vocht kan ontsnappen. Het Engelse woord hiervoor is ‘curen’. De wiet krijgt er een betere smaak van en je voorkomt schimmelvorming.

Tot volgende keer, het blijft nog even een verassing wat ik ga doen maar het is zeker wat groens 😉 !
Groetjes van Bio Bertje

(advertentie)