(advertentie)
(advertentie)
BIO BERTJE Lees ook:
(advertentie)

In dit tweede deel van mijn testkweek onder LED gaan we kijken naar het geslacht van de planten en vertel ik jullie over supercropping. Met deze techniek zorg je dat alle zijtakken op dezelfde hoogte groeien als de hoofdtak zodat alle takken evenveel licht krijgen. De Indica’s – in mijn geval ‘The Black’ van BC Bud Depot – doen het uitstekend onder de gele Spectrabox van de Kweekotheek.

'gemuteerde'-plant

De bovengrondse wortelgroei ontstond nadat gekiemde zaadjes verkeerd in de aarde waren gestopt.

De dames groeien heel goed, hebben een mooie donkergroene kleur en staan er gezond bij. Dit alles heeft zich ontwikkeld uit plantjes die door een vriend van mij nog als ‘mutanten’ werden bestempeld. Op de foto is een rare bovengrondse wortelgroei te zien, die ontstond nadat hij de gekiemde zaadjes verkeerd in de aarde had gestopt. Zie ook mijn vorige artikel.

Geslachtscheck

De planten hebben een tijdje terug al hun geslacht getoond, ondanks dat zij nog niet in de bloei zijn. Je kan aan de voorbloei heel mooi het geslacht van de plant herkennen. Tijdens de groei van de plant (onder 18 uur licht per dag) ontwikkelt de plant na een paar weken in haar ‘oksels’ (bij de nodes waar nieuwe bladparen uitkomen) vrouwelijke of mannelijke geslachtstekens. Bij de vrouwtjes zie je twee hele kleine haartjes groeien, en bij de mannetjes ontstaan kleine balletjes op een steeltje. Dit zijn ‘de ballen’ of pollenzakjes. Nadat ik alle mannetjes geïdentificeerd heb, haal ik ze uit de kweekkast en beroof ik ze van het leven. Daarna kan ik al mijn aandacht aan mooie vrouwtjes besteden.

Supercropping

Supercropping

Supercropping

Indica’s hebben de neiging om een hoofdtak te ontwikkelen met maar weinig zijtakken. De zijtakken die er zijn, groeien bijna loodrecht naar boven. Hierdoor blijven ze onder de bladeren van de hoofdtak en krijgen ze te weinig licht. Dat is verre van ideaal voor de bloei, omdat de zijtakken met een lichttekort ook weinig toppen produceren. Als kweker wil je eigenlijk dat alle zijtakken op dezelfde hoogte zitten als de hoofdtak, zodat ze ook voldoende licht krijgen. Om dat te bereiken, heb je een techniek die ‘supercropping’ wordt genoemd. Deze techniek wordt onder meer beschreven door Soma, de wereldberoemde cannabisfilosoof en -kweker, in zijn boek ‘Organic Marijuana Soma Style’.
Het werkt als volgt. Als de plant zo’n 25 centimeter hoog is, dan neem je de hoofdtak tussen je vingers, circa 8 cm onder het uiteinde van de plant. Vervolgens druk je de stengel hard samen tussen je vingers, zodat je de vezels van de stengel hoort, maar vooral voelt breken. Als je de hele stengel rondom hebt ingedrukt, buig je het bovenste gedeelte van de plant minimaal 90 graden om naar de zijkant. Kijk uit dat de hoofdtak niet helemaal afbreekt! In dat geval heb je de plant getopt en niet gesupercropd. De punt van de plant wijst nu naar een zijkant of soms zelf naar benden en het ziet er bijna zo uit alsof dit stuk gaat afsterven. Wees gerust, dat doet ze niet! De cannabisplant is heel robuust en herstelt heel snel van dit letsel.

Bladerdek

De plant gaat nu een soort elleboog creëren op de hoofdtak, op het punt waar ze omgebogen is. De hoofdtak gaat weer omhoog groeien. De tijd die de plant voor dit herstel nodig heeft, gebruiken de zijtakken om op dezelfde hoogte te groeien als de hoofdtak. Daardoor ontstaat een heel gelijkmatig bladerdek waarbij alle hoofd- en zijtakken op bijna dezelfde hoogte zijn. Nu krijgen alle takken voldoende licht zodat ze later in de bloei mooie toppen kunnen ontwikkelen. Door supercropping verlies je niet de hoofdtak van de plant zoals bij het toppen van de plant, maar je krijgt wel een mooi gelijkmatig bladerdak dat voldoende licht krijgt. Ik zeg: uitproberen!

Volgende keer gaan wij verder met het begin van de bloei van de Indicas en dan komt een gedeelte van de planten in mijn mooie kweekkast van G-Tools.

Tot dan, groetjes van Bio Bertje.

(advertentie)