(advertentie)
(advertentie)
BIO BERTJE Lees ook:
(advertentie)

Het is zover: ik ga weer een testkweek voor jullie doen. Na een geslaagde ronde met sativa-planten onder LED, ben ik benieuwd of een Indica het ook goed doet onder deze nieuwe lampen. 

Het verschil tussen Indica en Sativa zit in de vorm van de plant, in de lengte van de bloeitijd, in de formatie van de bloei (hoe de toppen groeien), hoe de bladeren eruit zien en in de werking bij het roken. Een Indica groeit kerstboomachtig met een hoofdtak, weinig zijtakken en hele korte internodes. Tevens wordt een Indica niet zo groot als een Sativa. Een Sativa kan heel hoog groeien; buiten tot wel 4 à 5 meter – of 135 cm, zoals mijn Starberries binnen – met veel zijtakken en hele lange internodes. De bloeitijd van een pure Indica is altijd veel korter dan van een pure Sativa. Pure Indica’s kunnen in 5 weken klaar zijn, maar de meeste hebben tussen de 7 tot 9 weken nodig. Pure Sativa’s kunnen in 10 weken klaar zijn, maar sommige hebben wel 16 tot 19 weken nodig om af te bloeien. Sativa’s ontwikkelen vaak buds die niet zo hard en dicht zijn in vergelijking tot de veelal steenharde toppen van Indica’s. Ze zijn ‘fluffier’, zoals dat in het Engels heet. Door de dichte formatie van de bloei zijn Indica’s ook gevoeliger voor schimmels. Dat betekent dat ik in mijn kast de luchtvochtigheid extra goed moet bijhouden.

Sativa's staan bekend om hun lange, smalle bladvingers

Sativa’s staan bekend om hun lange, smalle bladvingers

Playstation

Vanwege het verschil in bladvorm is het heel makkelijk om een Sativa van een Indica te onderscheiden. Sativa’s hebben hele dunne smalle bladvingers en Indicas hebben hele dikke brede bladvingers. Ook bij het oproken merk je verschil. Een Sativa geeft meestal een actieve, creatieve high; het gevoel zit voornamelijk in je hoofd. Een Indica geeft vaak een sterke, passieve stoned en het gevoel zit meer in je lichaam. In het Engels gebruiken ze voor Indica termen als ‘couch lock’ of ‘video game weed’ omdat bankhangen en Playstation spelen nog het enige is dat je kan. Deze sterke sedatieve werking is precies wat ik nodig heb als medicijn tegen de pijn van mijn hernia. Daarom rook ik heel graag Indica’s.

Steel vs. wortel

Twee maanden geleden heeft een van mijn vrienden, twee van zijn pas ontkiemde zaadjes met de wortel naar boven gepoot. Dit is een gebruikelijke beginnersfout met grote gevolgen voor de plant. De wortel moet zich nu eerst omdraaien, ofwel in een boog om het zaadje heen groeien en zijn weg naar beneden vinden. Gelukkig zijn deze planten nog wel opgekomen, maar ze hadden volgens mijn vriend ‘rare uitgroeisels’ beneden aan de stam.

Adoptie planten

Op dat moment waren de plantjes al 6 weken in de groei en waren ze zo’n 20 tot 30 cm groot. Mijn vriend had de dames geen voeding gegeven omdat zij voor hem op mutanten leken. De bladeren begonnen al geel te verkleuren door het voedingstekort. Hij wilde ze weggooien, maar ik vond het zonde om de dames geen kans te geven en heb ze meegenomen naar mijn kweekkast. Daar heb ik ze Dutch Pro groeivoeding gegeven voor de teelt op aarde. Tevens heb ik alle planten twee keer besproeid met Multitotal van Dutch Pro. Deze kant-en-klare bladvoeding vult het tekort van de bladeren (te zien aan de gele verkleuring) aan zodat ze weer mooi groen worden. De planten hebben zich binnen een week perfect hersteld en groeien nu heel goed. De planten zijn mooi donkergroen en laten hun geslacht in de voorbloei zien. Deze twee indica’s zullen de hoofdrol gaan spelen in deze ledtest.

Tot de volgende post, groetjes van Bio Bertje.

(advertentie)