(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bio Bertje test voor RollingStoned hoe Indica’s het doen onder LED lampen. Hij heeft al met spint en rare mutanten te maken gehad maar desondanks heeft hij zoveel plezier in het testkweken dat hij zelfs een tweede kweekruimte heeft opgezet. 

Inmiddels heb ik maar liefst twee kweken lopen. In mijn oude kweekkast staan uit zaad gekweekte Indica’s van vriend a, en in mijn G-Tools kast staat een nieuwe kweek met stekken van vriend b. Mijn vorige verslag ging met name over de nieuwe stekken, dus dit keer vertel ik weer wat meer over de Indica’s. Daar is genoeg over te melden, maar helaas niet alleen maar goed nieuws.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Indica’s toen er nog niets aan de hand was…

Kleur bekennen

De verkleuring van de stempels en ook de paarse kleur van de stam en de steeltjes van de bladeren duidt niet op een tekort aan voeding. Het is genetisch vastgelegd. Een rode verkleuring van de stam zou een fosfortekort kunnen zijn, maar in dit geval is dat niet zo. Ik voed de planten correct met Dutchpro Aarde Bloom A en B (15 ml van beide op 7 liter water, afgezuurd naar pH 6,0) en in week 4 en 5 ben ik ook om de dag Explode gaan toevoegen (5 ml op 7 liter water). Explode is de budbooster van Dutchpro die uitstekende resultaten oplevert. Ik was helemaal onder indruk van mijn baby’s, maar toen kwam de dag dat ik na 5 en een halve week bloeien op 2 hoofdtoppen een rare verkleuring van de blaadjes zag.

Budrot alarm

De bladeren die uit de toppen groeien waren bij 2 planten bruin geworden en hadden zich aan de zijkanten van het blad naar boven gekruld. Ik trok voorzichtig aan een van deze bladen die vervolgens heel makkelijk los liet. Er was geen weerstand te voelen bij het wegtrekken van het blad en dat is slecht… heel slecht zelfs. Het is een teken van schimmel die bij de stam zit en bladeren van binnen naar buiten opvreet. Eigenlijk zou je een kleine weerstand moeten

BUDROT!

BUDROT!

voelen bij het wegtrekken van een oud blad, omdat het vastzit aan het punt waar het uit de stam groeit. Maar als dit punt onder de schimmel zit, dan is het blad zonder enige weerstand los te trekken. Toen ik dit opmerkte moest er iets gebeuren wat ik normaal nooit doe. Ik moest de mooie hoofdtoppen met mijn handen aanraken – dit vernietigt kristallen en daarom doe ik het nooit voor de oogst – en helemaal opentrekken tot ik de stam kon zien. Een verschrikkelijk beeld bereikte mijn netvlies: binnen in de hoofdtop van meer dan 10 centimeter was bijna alles weggerot. Schimmel met een bruine kleur – in het Engels noem je het budrot – had zich in het midden van de hoofdtop van 2 planten genesteld. Het gedeelte van de plant waarop budrot zit is niet meer te redden. Het enige dat helpt is alles waar schimmel in zit radicaal wegknippen. Bij mensen staat dat gelijk aan amputatie ter preventie van de dood. Met pijn in mijn hart heb ik bij de ene plant 10 en bij de andere 12 centimeter van de hoofdstam moeten afsnijden. Daarmee zijn de twee grootste hoofdtoppen weg en dat is erg jammer!

Om te voorkomen dat de schimmel terugkomt, moeten de laatste sporen ook worden vernietigd. Dat kan heel makkelijk met een kwast en gewone azijn. Op alle plekken waar ik de hoofdtoppen afgesneden heb, heb ik een beetje azijn gesmeerd. De azijn is zo zuur dat de schimmelsporen het niet overleven, maar de rest van de plant loopt er geen schade door op en de toppen zijn straks gewoon nog te roken. Mijn baby’s staan weer rustig in hun kast en ik check iedere dag of de budrot niet terugkomt.

De volgende keer gaan we verder met het laatste stuk van de bloei van de Indica’s en vertel ik weer wat meer over de stekken in mijn G-Tools kast. Tot dan, groetjes van Bio Bertje.

(advertentie)